Kars Köylerinde Kış Hazırlıkları

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Kars’ın köylerinde tezek hazırlıkları da tamamlandı.

Kars Köylerinde Kış Hazırlıkları

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Kars’ın köylerinde tezek hazırlıkları da tamamlandı. Mevsim boyunca tezekten istifade eden köylüler kış mevsimi boyunca tezeklerle sobalarını yakıyor, yemeklerini pişiriyor ve ısınma problemlerini ortadan kaldırıyorlar. Tezek sobasında patatesli köy kumpiri yapan köylüler, peynir ve yağ hazırlıklarını da tamamladılar.

Kars’a 35 kilometre mesafedeki merkez Aydınalan köyünde de Zeki Darboğaz (58) eşi Selda Darboğaz (53) ile birlikte kış hazırlıklarını tamamladılar. 20 ton tezeği evin bahçe duvarlarına sererek kurutan Darboğaz çifti havaların soğumasıyla birlikte şimdiden tezekleri yakmaya başladılar. Tezeklerin sobada kolay tutuşması için de yazın dağlardan topladıkları gevenleri kullanıyorlar. Çıra gibi yanan gevenle soba kolaylıkla tutuşturuluyor. Soba yakıldıktan sonra ise sobanın üzerinde çay demleniyor, yemek pişiriliyor. Kazanında da patates pişirilen sobanın etrafında oturup muhabbet etmek ise kaşın vazgeçilmez anlarının yaşanmasını sağlıyor.

TEZEK DUMANI RAHATSIZ ETMİYOR

Evlerde ve tandırlarda kullanılan tezek sobaları kışın sağlıklı geçmesine de sebep oluyor. Dumanının rahatsızlık vermemesi nedeniyle ev sakinleri geceleri korkmadan uyuyabiliyorlar.

KAZ KANADI YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Köy yaşamında her şey tamamen doğal ve organik. Sobanın üzerindeki tozlar bile kaz kanadı ile temizleniyor. Kaz kanadını metropol kentlerde yaşayanlarda kalorifer peteklerinin aralarını temizlemek için istiyor. Selda Darboğaz, köylerde bu tür temizliklerin kaz kanadıyla yapıldığını belirterek hemen hemen her evde bulundurulduğunu söyledi.

KÖY KUMPİRİ

Tezek sobasında pişirilen organik patateslerle hazırlanan Köy kumpiri de lezzetiyle damaklara hitap ediyor. Patatesin içine kaz yağı, sarıyağ ve baharat konularak hazırlanan köy kumpiri büyük bir iştahla yeniliyor.

KIŞA NELERLE GİRDİLER

4 çocuk babası Zeki Darboğaz, 22 adet büyükbaş, 30 kaz, 50 tavuk besliyor. Yaz mevsiminde 350 kilo peynir, 100 kilo yağ hazırlayan Darboğaz çifti bunların bir kısmını kendi ihtiyaçları için kullanacak kalanı da İstanbul’daki çocuklarına gönderecekler.

KÖYDE 1 GÜNLÜK YAŞAM

Darboğaz çifti çocuklarını evlendirdikten sonra evlerinde baş başa kaldılar. Akşam erken uyuyan sabah da erken saatte işe koyulan Darboğaz çifti büyükbaş hayvanlarını köyün nahırına katıyor küçükbaşları da ahırda besliyor. Kümes hayvanlarını da günün belli saatlerinde besliyor, küçükbaş hayvanları da günde 4 defa su içmeleri için köy deresine götürüyorlar. Sabahtan akşama kadar yoğun bir tempoyla çalıştıktan sonra akşam erken saatte tezek sobasının yanında köy kumpiri yiyip sobanın etrafında dinlenerek günü bitiriyorlar.

Zeki Darboğaz, “Köyde hayatımız böyle geçiyor. Çocukları evlendirdik bizde eşimle baş başa kaldık. Yaz boyunca çalışıp kış hazırlıklarımızı tamamladık. Tezeklerimizi de kuruttuk. Tezeklerden çok istifade ediyoruz. Masraf etmeden kışlık yakacağımızı böylelikle temin etmiş oluyoruz. Tezek sobası dumanı rahatsız etmediği için çok da sağlıklı. Hayatımızdan memnunuz.” dedi.

Selda Darboğaz ise köyde yaşamanın zorluklarının yanında güzelliklerinin de olduğunu en güzelinin ise doğal yaşamak ve organik beslenmek olduğunu belirtti. Köyde bol bol temiz soluduklarını da ifade eden Darbogaz, tüm çabalarının çocukları ve torunlarının geleceği olduğunu belirtti.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK


21.10.2019 15:13:00