SİYASET Haber Girişi : 20 Mayıs 2023 18:02

14 Mayıs Seçimleri

14 Mayıs Seçimleri
14 Mayıs Seçimleri KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

14 Mayıs Seçimleri

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Güvenlik ve Terör Uzmanı Dr. İmbat Muğlu yazdı:

14 Mayıs Pazartesi günü Türkiye tarihi bir seçime gitti. Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi için 64 milyon seçmenden 56 milyonu sandık başına gitti. Seçmenler cumhurbaşkanını ve milletvekillerini belirlemek için oyunu kullandı. Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi’nde Cumhur İttifakı TBMM'de salt çoğunluğu elde etti. Ancak cumhurbaşkanlığı seçimi hiçbir adayın yüzde 50+1 oy oranına ulaşamaması sebebiyle ikinci tura kaldı. 14 Mayıs 2023 seçimleri, çoğu siyasi, siyaset bilimcisi, anket firmalarını hatta toplumun çoğu kesiminin tahminlerinin ötesinden ürettiği sonuçlar itibarıyla çok konuşulacak. Seçim sonuçlarına bakıldığında AK Parti iktidardaki 21 yılın ardından yine birinci parti çıksa da bir önceki seçimlere göre gerilediği görülmektedir.

CHP bu seçime Saadet, İYİ, DP, DEVA ve Gelecek Partisi’nde oluşan ortak bir liste ile girmesine rağmen mevcut durumunu koruyamamış bir önceki seçim sonuçlarına göre oy kaybı olmuştur. Seçimlerde yedi düveli arkasına alan Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim stardı verildiği ilk günden itibaren % 60’la kazanacağını iddia etmiş ve her yerde 13.Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu diye poster, resim ve broşürlerle tanıtımlar yapmıştı. Kılıçdaroğlu hayal ürünü olan bu çalışmalar neticesinde % 44.89 ile seçimi kaybetti.  Hayal kırıklığına uğrayan elbette sadece Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu değil. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan hedef gösterip meselenin özelinde ise Türkiye’ye her alanda saldıran ABD, AB ve bunların medya kuruluşları, terör örgütleri PKK, FETÖ, DEAŞ ve türevleri ve siyasi kolları ile siyonist ülkelerinin tamamı kaybetti.

Dış mihrakların desteklediği anket firmaların seçim öncesi yaptığı anketlerde MHP’nin %7’nin altında kalacağı iddiası bir düzmece ve algı operasyonu olduğu net bir şekilde kanıtlanmış bu anketçilerde diğer yandaşları gibi hüsrana uğramıştır. HDPKK’nın devamı olan Yeşil Sol Parti  % 8.8 oyda kalarak seçimin yenilenlerinden biri oldu. İYİ Parti’nin seçim takviminden kısa bir süre önce Millet İttifakı’ndan ayrılıp sonrasında kimlerle görüştüğü halen tartışma konusu olan geri dönüşü kendisini destekleyenleri olumsuz yönde etkilemiş, bu sebepten dolayı parti bekledikleri oranın altında oy almıştır. Cumhur İttifakına sonradan katılan ve ilk defa seçime katılan Fatih Erbakan’ın Genel Başkanı olduğu Yeniden Refah Partisi, % 2.8 oy yüzdesiyle (5 milletvekili) seçimin kazananları arasında yer aldı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin kazananlarından biri kuşkusuz ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan oldu. CHP, Meclis seçimlerinde ortak liste kararı doğrultusunda kendi listelerinden DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve İYİ Parti’ ye yaklaşık 40 milletvekili kazandırdı. Seçimin belki de tek yüz kızartıcı ve utanç verici olayı ise, alçakça saldırılan ve iftiraya uğrayan Muharrem İnce olayıdır. Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu’nun sürekli dile getirdiği güvenlik zafiyeti olmamış, seçim vukuatsız olarak sonuçlanmıştır.

Allah’a şükür kimsenin burnu kanamadı. Millet büyük bir demokratik olgunluk içinde seçimini yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim gecesi AK Parti Genel Merkezi'nde yaptığı balkon konuşmasını ile bir kez daha büyük bir lider olduğunu gösterdi. AK Parti Genel Merkezi’nin önünde bekleyen bizlere ve ekran başındaki milyonlarca seçmene hitap eden bir konuşma yaptı. ‘Ülkemiz 14 Mayıs seçimleriyle bir demokrasi şölenini daha alnının akıyla tamamlamıştır. Henüz kesin sonuçlar belli olmamakla beraber, açık ara önde bulunuyoruz.

Ülkemiz hem siyasi hak ve özgürlüklerinin kullanımı, hem seçim sisteminin güvenilirliği bakımından dünyaya örnek olacak bir işleyişe sahiptir. Biz siyasi hayatımız boyunca her zaman milli iradenin kararına saygı duyduk. Bu seçimde de saygı duyuyoruz. Bundan sonraki seçimlerde de saygı duyacağız. Seçimin ilk turda bitip bitmediğini henüz bilmiyoruz. Milletimiz tercihini ikinci tura kalmasından yana yaptıysa onun da başımızın üzerinde yeri var.’ 

Sayın Erdoğan’a içerden ve dışarıdan yapılan onca saldırıya rağmen hem şahsı hem de yüce milletimiz dimdik durarak gücünü göstermiştir. Seçim sonuçlarına bakıldığında milletten verdiği büyük destek bir kez daha tescillenmiştir. 14 Mayıs seçim sonuçlarına göre Meclis’te genel başkan olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye Değişim Hareketi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Yeşil Sol ve Gelecek Partisi Eş Sözcüleri İbrahim Akın, Çiğdem Kılıçgün Uçar, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş yer alacak.  28 Mayıs’ta milletimiz güzel ülkemdeki huzur, güven ve istikrarın devamı için TBMM’nin çoğunluğunu alan Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan’ı hiç şüphesiz destekleyecektir. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.