KARS Düzenleme Tarihi : 06 Eylül 2020 20:47 Haber Girişi : 06 Eylül 2020 20:47

1940’lı yıllarda ayı ve kurt yavruları burada tedavi edildi

1940’lı yıllarda ayı ve kurt yavruları burada tedavi edildi
1940’lı yıllarda ayı ve kurt yavruları burada tedavi edildi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
1940’lı yıllarda ayı ve kurt yavruları burada tedavi edildi

1940’lı yıllarda ayı ve kurt yavruları burada tedavi edildi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Susuz İlçesi’nde 1940-1943 yılları arasında Cliavuz Köy Enstitüsü öğretmen ve öğrencileri tarafından yapılan ahırda ayı ve kurt yavrularının burada öğretmen ve öğrenciler tarafından tevdi edildikleri ortaya çıktı.

Susuz Belediyesi tarafından düzenlenerek 1 yıl önce hizmete açılarak Beslenme Odağı olarak kullanılan binada sokak köpeklerinin beslenme, bakım, tedavileri yapıldığı gibi barınmaları da sağlanıyor.

Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, “O dönemde öğrenciler ve öğretmenler bu binayı ahır ve arılık olarak kullanmışlar. Burada aynı zamanda büyük ve küçükbaş hayvan yetiştirmişler. Yine o dönemin sokak hayvanlarını ve vahşi hayvanları da tedavi etmişlerdir. Yavru bir ayının tedavisiyle ilgili fotoğraflar ve notlar elimizde var. Yine kurt yavrularının burada tedavi edildiğini bilmekteyiz. Bizde uzun süredir atıl durumda olan bu binayı düzenleme, tamir ve onarımlarını yaptıktan sonra 1 yıl önce sokak hayvanlarının hizmetine sunduk. Etrafını da tellerle çevirip tüm sokak hayvanlarının bakım ve tedavilerini gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Kuduz, parazit, uyuz aşılarının da yapıldığı alanda sokak hayvanlarıyla bu kadar ilgilenmek bu kadar çaba göstermenin geçmişte görülen bir şey olmadığını belirten Başkan Yantemur, “Bundan dolayı bazı insanlar tarafından tepkiyle karşılandı. Evet köpeklerin oyları yok ama onlarında a bizim kadar bu dünyada yaşamaya hakları var bizler de insanlar olarak onlara bu yaşam haklarını tanımak zorundayız. Sizin ekonomik durumunuz belli bunları hayvanlara harcıyorsunuz başka yere de harcayabilirsiniz diye tepkilerde bulunuyorlar. Biliyorsunuz geçmiş yıllarda sokak hayvanlarına bu şekilde müdahale etmek yerine aşılarını bakımlarını yapmak yerine itilaf yönetimi kullanılmış. Neden öyle yapılmadığı konusunda itirazlar eleştiriler var ama bizler bu eleştirileri pek önemsemiyoruz. Biz doğru olanın bu olduğunu biliyoruz, artık yasalarla da bu iş desteklenmekte. Türkiye'de de Dünya'da da bu konuda gerçekten duyarlılık gösteren insanlar var. İnsanlarımızın da zaman içerisinde bunları daha iyi anladığını görüyoruz hatta ilk başta itiraz eden insanları sonradan yapılması gerekenin bu olduğuna inandırıyoruz, onları da ikna etmeye çalışıyoruz. Harcamaların büyük bir kısmı bağışlar tarafından yapıldı. Biz belediye olarak buranın yapılmasında bayağı harcama yaptık yine olsa yine yaparız. Gerekirse belediyede başka yerlerden tasarruf edip burayı sürdürülebilir hale getirebiliriz.” diye konuştu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.