BÖLGE Haber Girişi : 25 Ocak 2024 01:57

20 Ocak 1990 Kanlı Yanvar

20 Ocak 1990 Kanlı Yanvar
20 Ocak 1990 Kanlı Yanvar KAFKAS HABER AJANSI

20 Ocak 1990 Kanlı Yanvar

KAFKAS HABER AJANSI

Araştırmcı Yazar İbrahim AHISKALI

Azerbaycan'da 20 Ocak 1990'da Sovyet ordusunun Bakü ve diğer illerde kadın ve çocuk ayırt etmeden yaptığı katliamın kurbanları anılıyor. "Kanlı Ocak" adıyla geçen katliamın acısı, aradan geçen 34 yıla rağmen tüm Azerbaycanlı Türk gardaşlarımızın kalbinde tazeliğini koruyor.

Kanlı Yanvar dediğimiz ay Ocak olayları, tam 70 yıl süren Sovyet esaretinden sonra bağımsızlığın kazanılmasında esası içerisinde önemli dönüm noktası olarak da kabul ediliyor. Ermeniler 1980'li yılların sonlarında, Karabağ'ın Azerbaycan'ın bağrından koparılması için tüm gücleri ile faaliyetlerini artırdı ve Aralık 1989'da Ermenistan Sovyet Cumhuriyeti Yüksek Konseyi, gizli olarak Karabağ'ın Ermenistan'la birleştirilmesi yönünde karar aldı. Azerbaycanlı Gardaşlarımızın bu kararı tepkiyle karşıladığı gibide Azerbayccanın Başkenti olan Bakü'de yüz binlerce kişinin katıldığı mitingler düzenlendi. Azerbaycanın Halkı, Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek için Azerybaycanın Başkenti Bakü'nün Azadlık Meydanı'na akın ettiler.

19 Ocak 1990'da Sovyet istihbaratı tarafından Azerbaycan televizyonunun enerji sağlayıcısı patlatıldı. Akşam saatlerinde ise 26 bin kişilik Sovyet ordusu zırhlı araçlarla 5 yönden Bakü'ye girdi. 20 Ocak 1990 günü Türk dünyasının yaşamış olduğu en acı günlerden birisidir, Azerbaycanlı kardeşlerimizin dediği gibi “Kara Yanvar” (Kara Ocak) bizim için de kara bir gündür.

20 Ocak 1990 tarihinde Bakü’ye giren Sovyet ordusu fırsatdan istifade ederek, özellikle tüm halkın uykuda olduğu soğuk bir geceyi seçmiş ve halkın en zayıf anından faydalanarak zalimce Büyük küçük demeden tam 143 kişiyi acımasızca katletmişlerdir. Sovyet ordusu, onları engellemeye çalışan silahsız sivil Vatandaşlara karşı mermi yağdırarak kente ulaştılar. Tanklar ve ağır zırhlı araçlar insanların üzerlerine sürüldü, ambulanslara ve yolcu otobüslerine ateş açıldı. O gece Bakü'de 130 sivil hayatını kaybetti. Sovyet ordusu, katliamını Neftçala ve Lenkeran gibi diğer illerde de sürdürdü ve toplam 147 Azerbaycanlı sivil 20 Ocak (Yanvar) katliamının kurbanı oldu. Olaylarda 744 kişi yaralandı, yaklaşık 400 kişi Sovyet ordusu tarafından gözaltına alındı. Esas vurgulamak istediğim Rahmetle anmış olduğumuz Şehitler, 31 Mart 1918'de Ermenilerin vahşice saldırıları sonucu hayatını kaybeden Azerbaycanlı Türk gardaşlarımızı defnedildiği, daha sonra Sovyet döneminde park haline getirilen Dağüstü Park'ta defnedildi. Şehit Cenazeleri Azadlık Meydanı'nda toplandı ve buradan insanların omzunda, daha sonra Şehitler hal hazırda Hıyabanı dediğimiz ve ya ismi verilen şehitliğe getirilerek yan yana defnedildi. Cenazelere yaklaşık 1 milyon kişi eşlik etti.

Azerbaycanlılar 34 yıldır her 20 Ocak'ta, ellerinde 20 Ocak kurbanlarının simgesi haline gelen ellerindeki karanfillerle şehitliğe akın ediyor, Özgür olarak bağımsızlık ateşini yakanlara minnettarlığını gösteriyorlar. 20 Yanvar Hüzün Günü’nde bütün Azerbaycan ve Tüm Türk Milletimizin başı sağ olsun derken, Yapılan bu Kirli oyunları Şiddetle kınıyor, Bu katliamda hayatlarını kaybeden kardeşlerimize de bir kez daha yüce Allah’tan rahmet diliyoruz..!

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.