SAĞLIK Haber Girişi : 04 Şubat 2021 23:10

4 Şubat Kanser Günü

4 Şubat Kanser Günü
4 Şubat Kanser Günü KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

4 Şubat Kanser Günü

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Sağlık İl Müdürü Zakir Lazoğlu 4 Şubat Kanser Günü nedeniyle açıklama yaptı.

Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de 4 Şubat “Dünya Kanser Günü” kapsamında hastalığa karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla organizasyonlar düzenlenmektedir.

Kanser; günümüzde bulaşıcı olmayan hastalıklar grubunda (dolaşım sistemi hastalıkları, diyabet, kronik hava yolu hastalıkları, kanser ve benzeri) dünyada çok sık görülen, öldüren ve engelliliğe neden olan hastalıklar haline gelmişlerdir. Kanser de, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kanserle mücadelede sürdürülecek programları yürütebilmek için toplumun farkındalığının sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi farkındalık çalışmalarına halkın katılımının sağlanması ile mümkündür.

“04 Şubat Dünya Kanser Günü” kapsamında ilimizde farkındalık etkinliklerinin Covid-19 pandemisi nedeni ile web, sosyal medya olarak gerçekleştirilmektedir.

Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama programımızda,

Meme Kanseri Taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapılmakta, 2 yılda bir mamografi çekilmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Taraması; 30- 65 yaş arası tüm kadınlarımıza 5 yılda bir HPV-DNA ve smear testi ile yapılmaktadır.

Kalın Bağırsak Kanseri Taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGK) yapılmakta, 10 yıl da birde kolonoskopi önerilmektedir.

Tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişiler ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilmekte ve ileri tetkikler yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yapılmaktadır. Ayrıca kısa zaman zarfında İlimizde Kanser taramalarının daha ulaşılabilir olması amacıyla mobil kanser tarama uygulaması başlatılacaktır.

Unutulmamalı ki Kanser 'de Erken Teşhis Hayat Kurtarır. Kanser taramaları yapmak üzere tüm vatandaşlarımızı KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerimize bekliyoruz.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.