KADIN Haber Girişi : 11 Mayıs 2022 23:58

75 yaşındaki nine at biniyor halay çekiyor

75 yaşındaki nine at biniyor halay çekiyor
75 yaşındaki nine at biniyor halay çekiyor KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

75 yaşındaki nine at biniyor halay çekiyor

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Selim Hasbey köyüne Ardahan Göle’den gelin gelen 75 yaşındaki Zümrüt Arslan nine, Selim Kekeç Köyündeki Atlı Spor Şenliğinde at binip halay çekti.

Kekeç Köyü’nde Kafkas Atlı Spor Kulübü ve Köy Muhtarlığı işbirliği ile bu yıl ilki düzenlenen Atlı Spor Şenliği renkli görüntülere sahne soldu.

Sporcu gençler etkinliğe nineleriyle birlikte geldiler. 75 yaşındaki Zümrüt Arslan nine at binerek alana gelince bir anda herkesin ilgi odağı oldu. Gazeteciler ve vatandaşlar cep telefonlarıyla bu anı kaydetmeye başladı. Ninenin etrafını sararak en iyi görüntüyü almaya çalıştılar.

Zümrüt Arslan nine, 55 yıl önce Ardahan’ın Göle ilçesinden 30 atlı, 2 yenge eşliğinde at üstünde 5 köy 7 dağ aşarak Kars Selim Hasbey Köyü’ne gelin geldiğini söyledi. Çocukluğundan bu yana at bindiğini belirten Zümrüt nine büük keyif aldığını söyledi. Rahmetli eşinin de at biniciliği yaptığını o yüzden de evlerinden atı hiç eksik etmediklerini belirten Zümrüt nine, “Pusat” adını verdiği atıyla yaylaya ve araziye gittiğini aktardı. İlerlemiş yaşına rağmen at binmeye devam ettiğini ata da gözlerini gibi baktıklarını anlattı.

Zümrüt Arslan, “Ardahan’ın Göle ilçesinin Carıdere köyünde dünyaya geldim. Çocukken at binmeye başladım. 17 yaşında gelin oldum.  Eskiden kırmızı-sarı kağıt duvaklar vardı o duvakla at üstünde gelin geldim. Hiç yorulmadım. Eşimde at binicisiydi bende halen devam ediyorum. Köyde de yaylaya ve tarlaya halen atla gidip geliyorum. Tarlaya yemek bile götürüyorum.  Ben at binmeyi çok seviyorum. 20 bin TL verip bu atı aldım. Atın adı ‘Pusat’ oğullarım başka isim veriyor ama ben ‘Pusat’ diyorum. “ dedi.

Oğlu Mehmet Arslan ise “At sevdası bize anneden geliyor. Annem 75 yaşındadır halen at biniyor. Bu zorla olan bir şey değil atadan babadan gelen bir şey. Bizde 5 kardeş at biniciliğini devam ettirdik bizlerde evlatlarımıza at binmeyi öğretiyoruz. Bu ata sporunu böyle götüreceğiz artık bakalım nereye kadar giderse. Annem kız vaktinde biniyormuş ata halende biniyor. At binmeyi seviyor bizde kıramıyoruz. Göle’nin kızıdır Hasbey’in gelinidir” diye konuştu.

Zümrüt nine daha sonra davul zurna eşliğinde halaya da katılarak adeta gençliğini yaşadı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.