BÖLGE Haber Girişi : 28 Aralık 2018 22:35

88 günde 94 farklı türden toplam 6597 kuş yakalandı

88 günde 94 farklı türden toplam 6597 kuş yakalandı
Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi, Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Koç ve Utah üniversiteleri ile işbirliği içinde gerçekleştirdiği ve 15 Ağustos’ta başladığı çalışmalarına

88 günde 94 farklı türden toplam 6597 kuş yakalandı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi, Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Koç ve Utah üniversiteleri ile işbirliği içinde gerçekleştirdiği ve 15 Ağustos’ta başladığı çalışmalarına 10 Kasım’da son verdi. Halkalama yapılan 88 günde 94 farklı türden toplam 6597 kuş yakalandı ve 5848 yeni kuş halkalandı.

Çalışma boyunca 50 kuş daha önceki sezonlarda halkalanan “Kontrol Kuş” olarak, 699 kuş ise aynı sezon içinde halkalanmış “Yeniden Yakalanan” olarak kayıt altına alındı. Bu yılki çalışmalarda en fazla halkalanan türler, Çıvgın (Phylloscopus collybita), Boz ötleğen (Sylvia borin) ve Ak kuyruksallayan (Motacilla alba) oldu.

Iğdır ilinde kaydedilmiş olan 329 kuş türü, Türkiye kuş türlerinin h’ini oluşturmaktadır ve bu da Iğdır’ı Türkiye’de kuşlar için en önemli illerden biri yapmaktadır. Bu sayıda en büyük rolü, 290 kuş türü ile Aras Nehri Kuş Cenneti oynamaktadır. Merkez, 1059 km’lik Aras Nehri’nin kuzey kıyısında, Iğdır’ın Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıyrıklı Köyünün 300 metre uzağında, nehir ile köyün meyve bahçeleri ve merasının arasındaki sulak alanda kurulmuştur. Merkezimiz Kafkasya-Avrasya Kuş Göç Yolu üzerindedir ve Doğu Anadolu'daki ilk kuş göçü araştırma istasyonudur. Merkezimiz 2006 yılından beri faaliyetlerine devam ederek 189 türden 100.000’den fazla kuşa halka takmıştır. Ayrıca bu çalışmalar sırasında 1000’den fazla kişiye çevrenin korunması ve kuşlar hakkında bilgi verilerek katılımcıların bilinçlendirilmesi sağlanmıştır. Yöre halkı da bu eğitim çalışmalarının sonunda bulundukları alanın değerini anlayarak alanın korunması için bizlere yardımcı ve destek olmaktadır.

Bu sezonda 88 günde her gün istasyonda çalışan ortalama 5 kişi olmak üzere, toplamda 17 farklı gönüllü, günde ortalama 13 saat çalışarak toplam 5720 saat yani 3 iş yılına denk gelen 715 iş günü emek vermiş, ağları kontrol için bataklık ve sazlık arazide 2817 km yürümüştür.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.