KARS Haber Girişi : 06 Temmuz 2022 00:46

9 asırdır dimdik ayakta

9 asırdır dimdik ayakta
9 asırdır dimdik ayakta Kafkas Haber Ajansı

9 asırdır dimdik ayakta

Kafkas Haber Ajansı

Tarih kokan şehrin 848 yıllık minaresi zamana meydan okuyor

Kars’ın ilk yerleşim yerlerinden olan Kaleiçi Mahallesi tarihi dokusuyla göz kamaştırıyor. İlk inşası 1174 yılında yapılan Büyük Abdiağa Camii’nin 848 yıllık mirası 9 asra yakın zamandır dimdik ayakta duruyor.

Düzgün kesme bazalt taştan inşa edilen kare planlı ve tek katlı caminin minaresi Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce koruma altına alındı.

Kars kalesinin batı eteğinde yer alan cami çok sayıda onarım gördü. Kentte bulunan Osmanlı dönemine ait 9 adet camiden birisi olan Büyük Abdiağa Camii’nin orijinal minaresi görenleri hayrete düşürüyor.

Harakâni Türbesi ve Evliya Camii’nin doğusunda bulunan camiyi Abdi Ağa isimli bir kişi yaptırmış. Harap durumdayken 1969 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmış olan minare özellikle tarih araştırmacıları ve fotoğraf sanatçılarının da ilgisini çekiyor.

Kaleiçi mahallesi muhtarı Şeref Emekçi, “Dikdörtgen planlı cami, kesme taştan yapılmış üzeri de ahşap bir çatı ile örtülmüştür. İbadet mekanı dikdörtgen söveli iki sıra pencere ile aydınlatılmıştır. Mihrap ve minberi herhangi bir mimari özellik taşımamaktadır. Caminin yanında kare kaideli kesme taştan tek şerefeli minaresi bulunmaktadır. “ dedi.

Duayen gazeteci Orhan Alcanoğlu da caminin merhum Temel Yıldırım tarafından da onarıldığını söyledi.

Camiye 300 metre mesafedeki Küçük Abdiağa Camii ise Temel Yıldırım Camisi olarak hizmet veriyor.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.