GÜNCEL Haber Girişi : 17 Nisan 2022 02:02

Alibeyoğlu’ndan Kars’ta sel baskınları ve çözüm önerileri

Alibeyoğlu’ndan Kars’ta sel baskınları ve çözüm önerileri
Alibeyoğlu’ndan Kars’ta sel baskınları ve çözüm önerileri KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Alibeyoğlu’ndan Kars’ta sel baskınları ve çözüm önerileri

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu yazdı:

Türkiye’nin Kafkasya’ya açılan kapısı konumundaki Kars akarsu vadileriyle ve önemli yükseltiler olan Allahüekber Dağları, Kısır Dağı, Akbaba Dağı, Aladağ, Aşağıdağ ve Yahni Dağı ile çevrelenmektedir.

Aylık ortalama yağış miktarı 20 kg/m2 ‘den başlamak suretiyle 80 kg/m2 lere ulaşabilmektedir. Özellikle karların erimesiyle şehir merkezimizin güneybatısından geçen Kars Çayı’nda, O’na bağlanan yan derelerde yükselmelere, taşmak suretiyle can ve mal kaybına sebebiyet verebilmektedir.

Bu sorunun kesin çözümü ile ilgili teknik danışmanlarımdan aldığım  bilgiler doğrultusunda;

Kars Çayı’nın membasında bir baraj yapmak suretiyle hem taşkınları sonlandırmak ve hayvancılıkta ülke ekonomisindeki yeri yadsınamaz şehrimizin hayvansal yem üretimine katkı sağlaması bakımından basınçlı sulama sisteminin inşa edilmesi büyük önem arz etmektedir. Konu ile ilgili olarak DSİ nin planlama ve proje çalışmasının devam ettiği bilinmektedir. Ancak uzun yıllar askıda bulunan bu projenin hayata geçirilmesi için artık kalıcı adımların atılması gerekmektedir.

Ayrıca Kars Çayı’na bağlanan Molla Ömer Deresi Taşkın Koruma Kanalında yer yer demiryolu ağı ile kesiştiği noktalarda dik kurbların bulunması suyun hızını kesmekte ve geriye doğru şişmek suretiyle taşkına neden olmaktadır.

Bu nedenle ilgili kurumlarca taşkın anında şehre su taşıyan ve yağış havzası fazla olan derelerde şehire girmeden kuşaklama kanalı veya taşkın sönümleyici yapıların yapımı çalışmalarına acilen başlanılmalıdır.

Bu proje ve düzenlemelerin biran önce  hayata geçirilmesi halinde ilimizde taşkın ile ilgili sorun kalmayacak ve değerli hemşehrilerimiz artık mağdur olmayacaklardır.

Saygılarımla…

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Hacı hüsso. 18 Nisan 2022 08:43

    2.dönem Başkan oldun.milletin parasıyla kardeşlerini çocuklarını ailenle dünyayı dolaştınız.milletin parasını Çar Çur ettin.yapsaydın ya..anladık gene aday olacaksın.mv kayıp edince bu defa kim bilir hangi partiden belediyeye aday olacan..ya yürü git Allah aşkına..

  • Hüseyin gümüş 17 Nisan 2022 19:31

    Adam öyle şartlanmışki kendisini millet vekili sanıyor garibim.bizim yanımıza geldi destek istedi adayım diyor aday adayı demiyor boş vaadlerde bulundu fol yok folluk yok..harbi sıyırmış yazık bunu ey bir baktırsınlar

  • Nevzat akkale 17 Nisan 2022 19:24

    Gardaş Allah’ını seversen egerki karsı sevirsen el Çek yeter .o zaman derimki bu adam karsı sevir..kazansan kardaşlarını alıp Ankara’ya yerleşecen her şeyi bilirik..el Çek el Çek ..biz yorulduk sen arlanmadın

  • Mehmetali arguvan 17 Nisan 2022 09:46

    SENİN ESERİN SEN KİME NE DİYORSUN BIRAK BU FİLOZOF AYAKLARINI .ŞOV YAPACAĞINA ALT YAPILARLA UĞRAŞSAYDIN ..ŞEHİRİN ANASINI AĞLATTIN

  • İsmet ersoy 17 Nisan 2022 07:58

    Kendi yapmadıklarını şimdi mi söylüyorsun.seçime gireceksin diye güya millete bilen adam görüntüsü verecen öylemi.ya sen bir doktora görün bu hayalden kurtul geç bu dümen dolapları .şehiri perişan eden sensin.el Çek bu şehire kötülük etmekten vaz geç