KARS Haber Girişi : 02 Ekim 2016 00:40

ARܒde “1915 Olayları” Konuşuldu

ARܒde “1915 Olayları” Konuşuldu
ARܒde “1915 Olayları” Konuşuldu

DATA[

ARÜ’de “1915 Olayları” Konuşuldu

Ardahan Üniversitesi Tarih Bölümü tarafından “1915 Olayları” ile ilgili bir seminer düzenlendi. Seminerde, 1915 tarihinde yaşanan olaylar masaya yatırıldı. Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Âşık Zülali Konferans Salonu’nda, 18 Mart 2013 tarihinde düzenlenen seminere, Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkîlap Tarihi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Serpil Sürmeli konuşmacı olarak katıldı.

Seminere Ardahan Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Seminerde 1915 olaylarına değinen Sürmeli, “Ermeni çetelerin, Doğu Bölgesinde Türk-Müslüman ahaliye yapmış oldukları işkencelerin çeşit sayısı 118’dir. 118 çeşit işkence metodu tespit edilmiştir. Eğer dünya işkence tarihi yazılacak olsaydı hiç kuşkusuz bunlar ilk sıraya girerdi. Bu sadece saydıklarımız, belki daha da çoktur.” diyerek, soykırım ve işkenceye maruz kalanların aslında Türkler olduğunu iddia etti.

Öte yandan dünya kamuoyunda Türklere yönelik yapılan katliamların niçin dile getirilmediğine de değinen Sürmeli, “Çünkü biz utanıyoruz, söyleyemiyoruz, dilimiz varmıyor. İslam inancına göre bunlar bizim başımıza geldi, mukadderat deyip sineye çekiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında 1915 olaylarıyla ilgili zaman zaman sayısal verilere yer veren Sürmeli, “Sadece Erzurum’da kaydı tutulan, işkenceler ile öldürülen kişi sayısı 10 bindir. Gizli kapaklı öldürülüp gömülenlerin sayısı ise bilinmemektedir. Sadece belediyelerin görevlendirdiği kişilerin tuttukları tutanaklarda bu sayı 10 bindir.” sözleriyle, katledilen Türk sayısının ne kadar çok olduğuna dikkat çekti.

Dünyada bu konuda kamuoyu oluşturmanın önemine de değinen Sürmeli, hükümetlere değil halklara gerçeklerin anlatılması gerektiğini, çünkü hükümetleri seçenlerin de halklar olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı.

(BA-BA-S) ARDAHAN (KHA)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.