GÜNCEL Haber Girişi : 02 Mart 2021 00:59

At kuyruğu nasıl bağlanır?

At kuyruğu nasıl bağlanır?
At kuyruğu nasıl bağlanır? KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

At kuyruğu nasıl bağlanır?

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Arpaçay ilçesinin Karakale köyünde muhtar Gültekin Ocakverdi, “Moğoltay” isimli rahvan atına gözü gibi bakıyor. Atın kuyruğunu da her gün farklı şekillerde bağlayan muhtar 25 bin TL’ye fiyat biçtiği atını müşteri olması halinde satabileceğini söyledi.

Rahvan at biniciliği Arpaçay ilçesinde oldukça yaygın. Hemen hemen her köyde bulunan rahvan atlar için yıllar öncesinde yarışlar hatta festivaller bile yapılıyordu. Arpaçay ilçesinin gençleri tarafından köyde binek hayvanı olarak kullanılan rahvan atlar büyük ilgi görüyor. Kars’tan atta çevre illerden bile gelip Arpaçay’dan rahvan at satın alanlar bu bölgede yetiştirilen atların güzelliğini dilden dile anlatıyorlar.

İlçeye bağlı Karakale köyünde de muhtar Gültekin Ocakverdi 4 yıldır rahvan at bakıcılığı yapıyor. Yaz mevsimlerinde yaklaşık 1.5 ay tarla işlerini takip için baktığı atını diğer zamanlarda ahırında yemle besliyor. Fırsat buldukça da ata binerek köyde tur atan Ocakverdi hem ata antrenman yaptırıyor hem de zinde kalabilmek için spor yapmış oluyor.

“Moğoltay’ ismini verdiği atına gözü gibi bakan muhtar Ocakverdi her binişinde atın kuyruğu farklı şekillerde bağlıyor, bakımını yapıyor ve köy meydanında atıyla birlikte geziye çıkıyor. Atın kuyruğunun bağlanmasının önemine değinen Muhtar Gültekin Ocakverdi, “Bunun birinci sebebi atın kuyruktan soğuk almaması ikincisi kuyruğun çamura bulanmaması üçüncü sebebi ise atın daha şık görünmesidir.” dedi.

Köyün tanınmış simalarından Oktay Kemer de atın önemini anlattı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.