SPOR Haber Girişi : 10 Şubat 2022 01:53

Ata sporu cirit kış aylarında Karslıların vazgeçilmezi oldu

Ata sporu cirit kış aylarında Karslıların vazgeçilmezi oldu
Ata sporu cirit kış aylarında Karslıların vazgeçilmezi oldu KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Ata sporu cirit kış aylarında Karslıların vazgeçilmezi oldu

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya geldikleri dönemden beri oynadıkları savaş oyunu olarak bilinen ve geleneksel atlı spor olarak anılan cirit, Kars'ta kışın karlı zeminde çalınan davul-zurna eşliğinde yapılan turnuva veya gösteri maçları ile sürdürülüyor.

Kars'ın Selim ilçesi ve köylerinde yaşayan genç, yaşlı herkesin vazgeçilmez tutkusu haline gelen atlı cirit renkli görüntülere sahne oluyor. Gözü gibi baktıkları atlarını, hazırlayan ciritçiler, müsabakanın yapılacağı alanda toplanıyor. Karla kaplı zeminde çalınan davul-zurna eşliğinde atlarını dört nala süren sporcular, ellerindeki sopaları bir ok gibi fırlatarak rakibine isabet ettirmeye çalışıyor. Yöre halkının büyük bir heyecanla izlediği maçta birbirlerine hiç acımadan vuran sporcular, maç bitiminde birbirlerini tebrik ederek sahadan ayrılıyor.

Selim ilçesinin Kekeç köyünde oynanan cirit müsabakasına Başköy Allahu Ekber Dağı Atlıspor Kulübü, Koşapınar Köyü Atlıspor Kulübü, Darboğaz Köyü Atlıspor Kulübü,  Akçakale Köyü Atlıspor Kulübü ve Kars Kafkas Atlıspor Kulübünden 20 at katıldı.

İlçenin mahalli icracılarından Zurnacı Yaşar Diken cirit oyununa davullu zurnalı eşik etti. Soğuk hava ve karlı zeminde doyasıya halay çeken sporcular ardından müsabakaya başladı. 45’er dakikadan iki devre halinde oynanan cirit gösterisi renkli görüntülere sahne oldu. Zaman zaman attan düşen sporcular müsabaka boyunca heyecanlı anlar yaşattılar.

Spor severler ve cirit sevdalıları da hem cirit izlediler hem de halaylar çekerek ortamı renklendirdiler. Kars Kafkas Atlı Spor Kulübü bir yandan da alana çay kazanı kurarak izleyicilere sıcak çay ikramında bulundu.

Başköy Allahu Ekber Dağı Atlıspor Kulübü Başkanı İlhami  Yıldız, uzun yıllardın yaz-kış demeden ata sporu ciriti yaşattıklarını söyledi.  Haftada birkaç kez oynadıkları ciriti olumsuz hava koşullarında da aksatmadan sürdürdüklerini belirten Yıldız, “Hava güzel, ortam güzel. Davul zurnada getirdik ve bir yandan spor yapıp diğer yandan da halay çektik. Tüm cirit severleri Selim ilçemizdeki cirit gösterilerini izlemeye davet ediyoruz” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.