EKONOMİ Düzenleme Tarihi : 21 Kasım 2020 20:52 Haber Girişi : 21 Kasım 2020 20:52

Başkan Alibeyoğlu’ndan destek çağrısı

Başkan Alibeyoğlu’ndan destek çağrısı
Başkan Alibeyoğlu’ndan destek çağrısı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Başkan Alibeyoğlu’ndan destek çağrısı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, 2. Dalgadan dolayı gelen yeni kısıtlamalar ve önlemler sonrası esnafa, turizmciye içinde bulunduğumuz bu dönemde gereken desteğin verilmesi çağrısında bulundu.

BAŞKAN ALİBEYOĞLU: FİRMALARIMIZ, AYAKTA KALABİLMEK İÇİN DESTEK BEKLİYOR

İkinci karantina dönemine zorlu şartlar ile giriş yapan işletmelerimiz, iflas riski ile karşı karşıya. Umudunu kış turizmine bağlayan ve bu sektöre büyük umutlarla yatırım yapan firmalarımız zor durumda. Firmalarımız ayakta kalabilmek için destek bekliyor.

Ülkemiz coronavirüs salgında hızla ikinci dalganın etkisi altına girerken KATSO’dan Destek Çağrısı Yapıldı

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı şu ifadelere yer verdi;

“Başta Turizm ve Cafer-Restoran sektörleri olmak üzere süreçten olumsuz olarak etkilenen tüm esnaflarımıza gereken destek sağlanmalıdır. Pandeminin etkisinin artmasıyla birlikte yetkililerimiz birtakım tedbirler uygulamaya koymuş, sektörlere maddi destekler sağlamıştır. Ancak, süreç göstermiştir ki alınan tedbirlere rağmen virüs etkisi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artmış firmalarımız bu süreci ağır yaralar ile geride bırakmıştır. Coronavirüs salgını hızla ikinci dalga etkisine girerken yetkililerimiz toplum sağlığı açısından yeni tedbirler uygulamaya koymuş, salgının daha fazla yayılmasını önlemek üzere gerekli önlemleri açıklamıştır. Ancak Pandeminin başından beri ekonomik sorunlar ile mücadele eden işletmelerimiz, yeni tedbirler ile daha da büyük sorunlar ile karşı karşıya kalabilirler. Bu tedbirler ile birlikte birçok esnafımızın iflasın eşiğine gelmesi kaçınılmazdır.

İlimizin en önemli sektörlerinden birisi olan turizm sektörü ile bu sektörün yan tedarikçileri, pandemiden olumsuz yönde etkilenen sektörlerin başında gelmektedir. Yaklaşmakta olan kış sezonu öncesinde turizm sektörüne destek verilmeli, firmalarımızın bu süreci en az hasar ile atlatmaları yönünde gerekli tedbirler alınmalıdır. Şayet turizm ve hizmet sektörüne destek sağlanmaz, firmalarımız kendi kaderine terk edilirlerse bu durum telafisi güç ekonomik hasarlara neden olacaktır. Kars Ticaret ve Sanayi Odası olarak sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın pandemi sürecini en az hasar ile atlatabilmeleri için yetkililerimizden destek talep etmekteyiz.”

Başkan Alibeyoğlu, yaşanan ikinci dalga etkisini en aza indirmek maksadı ile KATSO olarak talep ettikleri destekleri şöyle sıraladı;

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ÖDEMELERİ ERTELENMELİDİR

Yaklaşmakta olan kış sezonu nedeniyle işletmelerimizin enerji giderleri artacak, geliri çok kısıtlı olan işletmelerimiz doğalgaz ve elektrik giderleri ile daha da zor günler geçirecektir. Bu nedenle Elektrik ve doğalgaz ödemeleri koşulsuz ve faizsiz olarak ertelenmelidir.

İŞLETMELERİMİZE KİRA DESTEĞİ SAĞLANMALIDIR

Pandemi sürecinde işletmelerimi en çok zorlayan gider kalemlerinin başında kira giderleri gelmektedir. Bu nedenle firmalarımıza mutlak suretle kira desteği sağlanmalıdır.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN FAYDALANAMAYANLARIN ÖNÜ AÇILMALI, KRİTER ARANMAKSIZIN HER ÇALIŞANIN FAYDALANDIRILMASI SAĞLANMALIDIR

Pandemi sürecinin etkisinin arttığı dönemlerde Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması ile firmalarımız rahat bir nefes almıştır. Ancak, Kısa çalışma ödeneğinden birçok firmamız faydalanamamış, Kısa Çalışma Ödeneğinin ağır kriterleri sebebi ile firmamız başvuru dahi yapamamıştı. Bu nedenle Kısa Çalışma Ödeneğine başvuruda aranan kriterler kaldırılmalı, daha fazla çalışanın başvuru yapabileceği şekilde uygulama hayata geçirilmelidir.

KGF DESTEKLİ VERİLEN KREDİ ÖDEMELERİNİN 6 AYDAN AZ OLMAYACAK ŞEKİLDE PİYASALARIN NORMALLEŞEBİLECEĞİ İLERİ BİR TARİHE KADAR ERTELENMELİDİR

KGF desteği ile firmalarımıza dağıtılan kredi ödemeleri başlamış ve geliri çok kısıtlı olan firmalarımız bu ödemeleri yerine getirmekte güçlükler yaşamıştır. KGF Destekli kredi ödemeleri 6 aydan az olmayacak şekilde piyasaların normalleşebileceği ileri bir tarihe kadar ertelenmelidir. Bu tür bir uygulamada firmalarımızın üzerinden büyük bir yük alınmış olacaktır.

BANKA KREDİLERİ FAİZSİZ BİR ŞEKİLDE ERTELENMELDİR,

Pandemi döneminin etkisini azaltmak ve işletmelerimize destek olmak maksadı ile dağıtılan can suyu, KOBİ destek, Nefes vs. kredi ödemeleri, yaşanan ikinci dalga etkisi sebebiyle ileri bir tarihe faizsiz olarak ertelenmelidir.

İŞLETMELERİN 6 AYLIK GİDERLERİNE KARŞILIK GELECEK TUTARIN UYGUN KREDİ DESTEĞİ İLE DESTEKLENMESİ,

Pandemi sürecinde işletmelerimiz gelir elde edememiş, bunun yanında elektrik, doğalgaz, personel, kira vb. giderleri aynı şekilde devam etmiştir. Dolayısıyla işletmelerimizin altı aylık giderleri hesaplanmalı ve bu gideri karşılayacak tutar kadar kendilerine uygun kredi imkanı sunulmalıdır.

KAMU ALACAKLARI 6 AYDAN AZ OLMAYACAK ŞEKİLDE ERTELENMELİDİR

İçinde bulunduğumuz bu süreçte Kamu alacaklar işletmelerimizi önemli ölçüde zorlamaktadır. Bu nedenle Kamu alacaklarının (Vergi,SGK vs.) ileri bir tarihe ertelenmesi firmalarımıza büyük katkı sağlayacaktır.

KAMU TAŞINMAZ KİRALARINDA İNDİRİME GİDİLMELİDİR

Kamu tarafından kiraya verilen taşınmazların kira bedellerinde indirime gidilmelidir. İçinde bulunduğumuz süreç işletmelerimizi zorlamakta ve kiralarını ödeyemez hale getirmektedir. Dolayısıyla kamu taşınmazlarında indirime gidilmesi faydalanıcı firmalarımıza bu süreçte destek olacaktır.

Başkan Alibeyoğlu sözlerinin devamında;

“Yukarıda sıralamış olduğumuz taleplerin yerine getirilmesi ikinci dalga etkisinin hızlı bir şekilde hissedildiği bu süreçte alınan tedbirler ile iş yerleri kapalı olan işletmelerimize nefes olacak ve salgın süreci ekonomik anlamda en az etki ile atlatılabilecektir.” ifadelerine yer verdi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.