GÜNCEL Haber Girişi : 03 Ağustos 2022 22:49

Başkan Kılıç, online yemek siparişi sistemlerini boykota hazırız

Başkan Kılıç, online yemek siparişi sistemlerini boykota hazırız
Başkan Kılıç, online yemek siparişi sistemlerini boykota hazırız KAFKAS HABER AJANSI

Başkan Kılıç, online yemek siparişi sistemlerini boykota hazırız

KAFKAS HABER AJANSI

Kars Lokantacılar ve Fırıncılar Odası Başkanı Subutay Kılıç, , Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Bünyesinde Türkiye genelinde online yemek siparişi sistemlerini boykota hazırlandıklarını belirtti

Başkan Kılıç, “Online yemek siparişi sistemleri, aldıkları fahiş komisyonları revize etmediği takdirde” Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Genel Başkanı Sayit Karabağlı önderliğinde 100 bini aşkın üye işyerlerimizde sistemleri kapatacaklarını belirtti.

Günlük açılış ücretleri ek ücret alınmadan yüzde 6’ya çekilmeli

Kılıç, “6 Ağustos 2016 tarihli 29793 sayılı perakende ticarette uygulanacak ilke ve kurallar hakkında değişiklik yapan yönetmelikte yemek kartları komisyonlarının yüzde 6 olması gerektiği aynı yönetmeliğin 4. maddesinin online yemek sipariş sistemlerini de kapsadığını “Yeme içme sektörünün üzerinde yük oluşturan, yüzde 18 ile yüzde 45 arasında değişen yüksek oranlarıyla adeta esnafı sömüren online yemek siparişi sistemlerinin komisyonları, yasa gereği ve yemek kartlarında olduğu gibi; hizmet bedeli, tanıtım reklam bedeli, joker uygulamaları, günlük açılış ücretleri vb. ek ücretler alınmadan yüzde 6’ya çekilmelidir.” dedi.

Kılıç ayrıca, “Pandemi nedeniyle 2 yıl gibi uzun bir sürede oldukça hırpalanan yeme içme sektörü, şu anda enflasyonla baş etmek konusunda çaresiz. Daralan piyasalar nedeniyle kan kaybı yaşanıyor, işyeri kapanışları artıyor, ayakta kalmaya çalışanlar ise borçlanıyor. Bu bağlamda Online yemek siparişi sistemleri maliyetlerimizi aşırı yükselttiğinden dolayı derhal yüksek komisyonları gözden geçirilmesi gerek.” diye konuştu.

“Uyguladıkları yüksek komisyonları istediğimiz gibi revize etmezlerse, Federasyonumuzun bünyesinde, 81 ilde bulunan 104 esnaf odamıza bağlı yüz bini aşkın üye işyeri, ülke genelinde boykot yapma kararı alındı.” diyen Kılıç, “Online yemek siparişi sistemlerinin uluslararası zincir restoranlara yüzde 4 ila yüzde 5 komisyonla çalıştığı, o şirketlerin ulusal televizyonlarda ve yazılı basında reklamları yapılan “Online yemek siparişi sistemleri, sektörden aldığı yüksek komisyonlar sayesinde kullanıcılara bonus ve indirimler vererek sistemi cazip hale getirerek kullanıcıyı sisteme yönlendiriyor. Bu durum işletmeleri biçare bir şekilde sistemin içine çekiyor. Bizim müşterilerimizi bize pazarlayan bu sistemler yüzünden ödenen yüzde 18’lik komisyon maliyet hesabıyla tüketiciye yansıtıldığında gereksiz fahiş fiyatlara yol açıyor, arz-talep dengesini bozarak gıda da enflasyona neden oluyor.” şeklinde konuştu.

Kılıç daha sonra “Online yemek siparişi sistemlerinin kendi bünyelerinde oluşturdukları online ödeme sistemleri üzerinden ekstra komisyonlar uyguladığına, alacaklarını peşin mahsup edip işlettiğine, işyerlerine ise 15 ila 30 günlük periyotlarda ödeme yapıldığı “Sözleşmelerde komisyonları yüzde 10 ve altında gösteren bu şirketler; hizmet bedeli, tanıtım reklam bedeli, haftalık joker indirimleri, açma kapama bedelleri gibi artı ücretlendirmeler yaparak komisyonlarını yüzde 18 ila yüzde 20 bandına taşıyor. Esnafımızın 2-3 katı kâr eden sistem o kadar kârlı ve cazip bir hale geldi ki uluslararası şirketler bir bir sistemin içine girerek çoğalıyor.” İfadelerine yer verdi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI

Başkan Kılıç, online yemek siparişi sistemlerini boykota hazırız KAFKAS HABER AJANSI
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • byemn 08 Ağustos 2022 12:37

    niye ki subutay efendi. fırıncılar odası başkanısın diye at koşturuyorsun öylemi olacak yaptığın herşey. fırıncısın fırında pasta tatlı satıyorsun imalatın olmadığı halde. kola dolabın su dolabın var. utanmadan böyle diyorsun bide.madem cok iyi bi adamsan eğer sende pastanenin ürününü satma. karsında market var kola ve su dolabını kaldı