GÜNCEL Haber Girişi : 27 Aralık 2023 22:18

Başkan Özyılmaz hizmette 1 yılını değerlendirdi

Başkan Özyılmaz hizmette 1 yılını değerlendirdi
Başkan Özyılmaz hizmette 1 yılını değerlendirdi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Başkan Özyılmaz hizmette 1 yılını değerlendirdi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Adına Başkan Şentürk Özyılmaz 1 yıllık hizmetlerini kamuoyuyla paylaştı.

Sayın Esnaf ve Sanatkârlarımız,

Yürütmekte olduğumuz, Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifimizin son bir yılını sizlerle paylaşmak istedim. Kooperatifimiz 01.01.2023 tarihinden 27.12.2023 tarihine kadar üye sayısını 1100’ lerden 1500’lere çıkarıp 700’e yakın esnafımıza da 224.700.000.TL kredi sağlamış durumdadır.

Bu rakam geçen yıla kadar toplam bakiye olarak 96.400.000 (Doksan Altı Milyon Dörtyüz Bin) TL idi. Bu rakamlarda da görüldüğü gibi kooperatifimiz 2023 yılı performansı olarak geçmiş yılların 3 katına çıkmış durumdadır.

Şuan elimizde bekleyen dosyamız yoktur. Her gelen esnafımıza artık birkaç gün içerisinde resmi prosedürler tamamlandıktan sonra herhangi bir kredi kullanmaya engel durumu yok ise kredisini yazıp bankaya teslim ediyoruz.

Biliyorsunuz geçmiş aylarda kredi limitlerimiz kısıtlandı, nace kodlarına göre limitler belirlendi, kısacası ülke olarak kredi sektöründe kemer sıkmaya gidildi.

Esnafımızın can suyu olan kredilerimizin sizler için ne kadar önem arz ettiğini ve bu krediler sayesinde birçoğumuzun ayakta durabildiğimiz gerçeğinden yola çıkarak, üst düzeyde bir çok toplantı yapılmış Bölge Başkanımız Sayın Mürsel KARATAŞ’ın bizlerden toplamış olduğu saha çalışmaları, sıkıntılar ve talepler, genel başkanımıza iletilmiş, Genel Başkanımız Sayın A.Kadir AKGÜL’de her platformda bizlerin taleplerini dile getirerek ne türlü kazanımlar elde etmemizi sağladığı gerçeğini sizlerle paylaşayım.

Geçmişte kullandığınız hiçbir kredinin faizi değişken olmasına rağmen değişmedi. Nace Kodları ile kredi limitleri kısıtlanan birçok sektörde güncelleme yapıldı. Şuan uygulanmakta olan %25 yıllık faiz oranımızın hiçbir bankada yada finans kuruluşunda eşi benzeri yok, kredi limitimiz 400 binden 525 bine şimdide 650 bin limite çıkarıldı. Bu mücadele ve emek için en alt kademeden en üst yetkililere kadar herkese teşekkür ederim.

Yalnız bu kredilerimizi kullanmanın bazı kriterleri var. Yeni kredi kullanınca eskiyi kapatacağız, nace kodlarında bir çok meslek dalına düzenleme geldi, limitler güncellendi nace kodumuz bize bakiye olarak neyi sağlıyorsa onu kullanacağız.

Kooperatifimize bizzat gelerek çayımızı içeceğiz, teknik destek alacağız. Ne kadar kredi alırsam ne kadar geri ödemem olur. Yeni faiz oranı nedir benim mesleğime denk gelen kredi limitim ne kadardır, bunlar konusunda tam fikir sahibi olduktan sonra bilinçli borçlanacağız. İhtiyacımızı aşan yada ödeme gücümüzü aşan kredi talebinde bulunmayacağız.

Kooperatifimiz şuan 280 Milyona yakın kredi vermiş durumda 650 bin limitle 60 ay vadeli işletme, 1.500.000.TL (Birmilyonbeşyüzbinlira) üst limitlede 120 ay vadeli işyeri ve 84 ay vadeli taşıt edindirme kredilerimiz, %25 faiz oranıyla emrinizdedir. Kredi sağlama veya plasman sıkıntımızda yoktur.

Her sabah 5-10 esnafımızın çayını içtikten sonra kuruma geçiyorum. Esnafımızın son günlerde çok sıkıntı çektiği ve benden talep ettikleri önemli bir konuya değinmek istiyorum.

Kira konusu kangren olmak üzere, bir esnafımızın haziranda 3 bin olan kirası önce 5 bine şimdide 15 bine çıkarılmış itiraz olunca da işyerimden çık kelimesiyle karşılaşmış, bu sadece yüzlerce mağdur  esnafımızından bir örnek idi. Lütfen sayın işyeri sahipleri ki bir çoğunuzda esnafsınız, bizim kiracı esnaf ve sanatkarlarımızın, tek giderleri kira değil, sgk, vergi, yakıt, elektrik, işçi ücretleri, hele eve götüreceğimiz ekmeği bile saymadık. Ülke olarak 2023 yılında depremler, ekonomik daralmalar, çevremizdeki savaşların da etkisi ile zorluklar yaşadık.

Öyle görülüyor ki 2024 yılımızda çok kolay geçmeyecek bir kiracının kirası boyunu aşarsa dükkanı kapatır. Yeni kiracında yeni bir ümitle gelir işyeri kiralar ama bu işsizlikte emin ol oda zorlanır. Lütfen bundan emin olun ki, siz işyeri sahiplerini de bu pahalılıkta ve enflasyon yüksekliğinde çok iyi anlıyoruz.

Ama en azından 2024 yılı için kira belirlerken 14-15 yıldır kiracınız olan insanları göz ardı etmeyin, sabırla okuduğunuz sözlerime son verirken, 2024 yılının depremlerden, savaşlardan, kaybettiğimiz şehitlerimizden, aile fertlerimizin vefatından ders çıkararak bir saniye sonramızın garantisi olmadığının bilinci ile birbirimizi samimice seveceğimiz, ülke olarak sağlık mutluluk ve başarılarla  dolu bir yıl geçirmemiz dileği ile sizleri 28 yıldır, aynı kıvamda ve her gün biraz daha artan hizmet aşkı ile kardeşiniz, evladınız, arkadaşınız olarak kucaklıyorum.

Nice Mutlu Yıllara

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.