GÜNCEL Haber Girişi : 17 Aralık 2022 12:47

Bu mahalle adını Mercimek’ten aldı

Bu mahalle adını Mercimek’ten aldı
Bu mahalle adını Mercimek’ten aldı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Bu mahalle adını Mercimek’ten aldı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Erzurum’un Narman ilçesinin Mercimekli Mahallesi ve çevre mahallelerde geçmiş yıllardan beri yetiştiriciliği yapılan yeşil mercimek bitkisi yöre halkı için önemli geçim kaynaklarından birini teşkil etmekte ve mahallede çok sayıda çiftçi geçimini bu bitkiden sağlamaktadır.

Mahallenin ismi mercimek bitkisinden gelmektedir. Eskiden mercimek toplayıcılarının sadece Mercimekli Mahallesinden mercimek aldığı belirtilmektedir.

Yeşil mercimek yetiştiriciliği için etken role sahip olan iklim ve toprak yapısı, Narman’ın Mercimekli Mahallesi ve çevre mahallelerde ürünün yetiştiriciliği için uygun koşullar barındırmakta ve Mercimek ekimi için oldukça verimli olduğu bilinmekte.

Her yıl Mayıs ayında ekimi yapılan yeşil mercimek, Temmuz ayının 20-25'i arası hasat edilmekte. Ayrıca bu bitkinin yıldan yıla süreklilik arz eden yetiştiriciliği yapılmakta.

Mercimek yetiştiriciliğinin artırılması yönünde bir dizi çalışma yapıldığı gibi Narman’ın Mercimeğinin Türkiye genelinde ün yaptığı da anlatılmakta. Geçmiş yıllarda bol miktarda üretilen Narman’ın meşhur yeşil mercimeğinin eski yıllardaki gibi ekiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

(BA-BA-S)  ERZURUM / NARMAN  (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.