KARS Haber Girişi : 09 Mart 2021 19:48

Büyüttü Besledi Evlendi – Eşini doğmadan seçti – Köyün en neşeli insanı Nuri Kurtbaş

Büyüttü Besledi Evlendi – Eşini doğmadan seçti – Köyün en neşeli insanı Nuri Kurtbaş
Büyüttü Besledi Evlendi – Eşini doğmadan seçti – Köyün en neşeli insanı Nuri Kurtbaş KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Büyüttü Besledi Evlendi – Eşini doğmadan seçti – Köyün en neşeli insanı Nuri Kurtbaş

Büyüttü Besledi Evlendi – Eşini doğmadan seçti – Köyün en neşeli insanı Nuri Kurtbaş

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Tepecik Köyünde yaşayan 80 yaşındaki Nuri Kurtbaş, eşi Ayten ile doğmadan evlendi. 8 çocuk 23 torun sahibi Kurtbaş çiftinin arasında 10 yaş var. Köyün en renkli ailesi olarak bilinen Kurtbaş ailesi kendi aralarında evlilik anılarını paylaşarak şakalaşıyor. Evlilikteki mutluluğuyla genç kalmayı başaran Nuri dede sağlığı ve fit yapısıyla adeta gençlere taş çıkartıyor.

Nuri Kurtbaş 11 yaşındayken Arpaçay ilçesinin Okçuoğlu köyünde yaşayan halası Gülgez Turan, oğlu Remzi’ye Tepecik köyündeki yeğeni Menevşe Kurtbaş’ı istedi. Nişanlılık sürecinden sonra düğün hazırlıkları başladı. Düğünde gelin götürmeye gelen halası o zaman 11 yaşında olan yeğeni Nuri Kurtbaş’ın ağladığını gördü. Neden ağladığı sorunca Nuri Kurtbaş ablasını çok sevdiğini götürmelerini istemediğini söyledi. Nuri Kurtbaş, “Sen benim bacımı götürüyorsun sende bana bir kız doğuracaksın” deyince halası da “Tamam” diyerek ikna etti.

Hala Gülgez Turan o yıl hamile kaldı ve bir kız çocuğu dünyaya getirerek adını da Ayten koydu. Ayten bebek beşikteyken Okçuoğlu köyüne giden Nuri Kurtbaş’a halasının oğulları “Kız çocuk dedin anamız kız çocuğu doğurdu. Git bak ağılıyor beşiğini salla” deyince Nuri Kurtbaş yıllar sonra eşi olacağı Ayten’in beşiğini sallayıp, ninnilerle uyuttu. Yemek yemesine de yardımcı olan Nuri Kurtbaş büyüyüp asker çağı gelince vatani görevini yapmak için İstanbul’a gitti. Askerden geldiğinde de ailesini gönderip anne rahminde bile yokken talip olduğu halasının kızını istetti. O zamana kadar bir çok taliplisi olmasına rağmen yeğenine verdiği sözü tutan hala Gülgez Turan kızı Ayten’i yeğeni Nuri Kurtbaş’a verdi.

1967 yılında düğün yapıldı ve Nuri Kurtbaş ile halasının kızı Ayten Turan dünya evine girdi. Eşine pek rastlanmayan şekilde evlenen Kurtbaş ailesi mutlu bir yuva kurarak nur topu gibi 8 çocuk dünyaya getirdiler. Nuri Kurtbaş’ın neşeli, gamsız, rahat bir yaşam sürmesi, güler yüzü, tebessümü eksik etmemesi ve sürekli türkü söylemesiyle yuvasına neşe kattı. Çocuklarını da neşeyle büyüten Kurtbaş çifti şimdi 23 torun sahibi. Çocukları ve torunları başka şehirlerde yaşamlarını sürerken 80 yaşındaki Nuri Kurtbaş ve 70 yaşındaki eşi Ayten Kurtbaş, Tepecik köyünde hayatlarını aynı neşe ve mutlulukla sürdürüyor.

Türküleri, şiirleri, esprileri ve şakaları eksik olmayan Nuri Kurtbaş, eşine sürekli “aşkım, sevgilim, hayatım” diyerek seslendiğini söyledi. Kadınların kıymetini bir ömür boyu bilmek gerektiğini belirten Nuri Dede, 80 yaşında olmasına rağmen genç ve dinamik kalmasını eşine borçlu olduğunu ifade etti. Eşiyle birlikte karşılıklı sevgi ve saygı çerçevesinde olduklarını, çocuklarını da böyle yetiştirdiklerini kaydeden Nuri Dede, şunları söyledi:

“Ben o zaman halama dedim ki ‘Bana bir kız doğur’ O da doğurdu. Bende eşim o zaman bebekti beşiğini salladım, büyüttüm evlendim. Çok mutluyum Allah herkese bu mutluluğu nasip etsin. Yeni evlenen gençlere de nasihatlerim var. İyi geçinin, mutlu olun, birbirinizi sevin ve birbirinize sadık olun. Evlendiğinizde birlikte nasıl aynı yastığa baş koyuyorsanız öyle devam edin. Gözünüz dışarılarda olmasın. Gözünüz başkasına kaymayın. Eşiniz çirkin de olsa eşinizle ömür boyu yaşayacaksınız. Evlenip ayrılmak hiç iyi değil.”

Ayten Kurtbaş da, “Eşim böyle hep neşelidir. Sabahları uyandığında hemen türkü söylemeye başlıyor.  Bende artık alıştım. Bu böyle kendi halinde, rahat ve neşeli bende namazımı kılıyorum, ev işlerini yapıyorum. Arada bir eşim bana yardım ediyor. Birlikte geçinip gidiyoruz. Evlendiğimiz günden beri hep böyle. Annem eşimin ablasını oğluna almıştı. Düğünde günü de eşim ağlayınca annem de diyor ki ‘sus ben sana bir koz doğuracağım’ Buna söz veriyor ve ben doğuyorum. Annemin o zaman çocuğu olmuyordu bu sözü verdikten sonra ben dünyaya geliyorum. Ben geçken de çok isteyenim oldu ama annem bana hep derdi ki ‘seni Nuri’ye vereceğim’ Öyle de oldu. Yazı ve kaderimiz böyle miş.” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.