EĞİTİM Haber Girişi : 17 Nisan 2019 13:37

Cilavuz, aydınlatmaya devam edecek

Cilavuz, aydınlatmaya devam edecek
Kars Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 79. Yıldönümü münasebetiyle yayınladığı mesajında, geçmişi eğitim kenti olan Susuz’u, yeniden o şanlı günlerine kavuşturmak için yılmadan ve yorulmadan çalışacaklarını söyledi.

Cilavuz, aydınlatmaya devam edecek

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 79. Yıldönümü münasebetiyle yayınladığı mesajında, geçmişi eğitim kenti olan Susuz’u, yeniden o şanlı günlerine kavuşturmak için yılmadan ve yorulmadan çalışacaklarını söyledi. Başkan Yantemur, ilk adımı da Susuz Belediyesi amblemini ve logosunu Cilavuz Köy Enstitüsü içeriği ile zenginleştirmek amacıyla atacaklarını söyledi. Yantemur bu anlamda yapacakları ilk belediye encümen toplantısında bu kararı alacaklarını ifade etti.

Başkan Oğuz Yantemur’un konuyla ilgili açıklaması şöyle:

Bugün, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 79. Yıldönümü. İlçemiz halkı adına, ilçemizde kurulan ilk 12 Köy Enstitüsünün en önemlilerinden birine ev sahipliği yapmış olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Bölgemizin ve ülkemizin aydınlanmasına büyük katkısı olan Cilavuz Köy Enstitüsü’nün, ilçemizde kurulmasını sağlayan Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ve Halit Ağanoğlu şahsında tüm emeği geçenleri minnet ve şükranla anıyoruz.

Eğitim ve öğretimin bir toplumun geleceğinde belirleyici role sahip olduğu bilinciyle hareket eden Mustafa Kemal Atatürk, 1937 yılında ülke genelinde 3 eğitmen okulu kurdurmuştur. Cilavuz Köy Enstitüsü’nün önceliği olan Cilavuz Eğitmen Okulu, Ulu Önder Atatürk’ün isteği üzerine kurulmuştur. Bu anlamda bizler için yüksek manevi değere sahiptir.

Bugün eğitim öğretim kalitesinde dünya lideri olan Finlandiya ve diğer Kuzey Avrupa ülkelerinin model aldığı Köy Enstitüsü, bizim mirasımız olmasına rağmen, bizim ülkemizde yeterince ilgi görmemiştir. Cumhuriyetle hesabı olanlar, ilk önce Köy Enstitülerini kapatarak işe başlamışlardır.

82 yıldır değişik isimlerle ve statülerle eğitim öğretim yapılan, ilçemizin ve ülkemizin aydınlanmasında ve kalkınmasında büyük katkısı olan Cilavuz Köy Enstitüsü, ne yazık ki bugün hak ettiği vefayı görememektedir. 1954 yılından itibaren hem nicelik hem de nitelik olarak Cilavuz Köy Enstitüsü ruhu yok edilmeye çalışılmıştır. Üretim içinde eğitim, eğitim içinde üretim ilkeleriyle kurulan Cilavuz Köy Enstitüsü anlayışı, bütün bu imha çalışmalarına rağmen bizlerin aklımızda ve gönlümüzde hak ettiği saygınlığı hala korumaktadır.

İlçemiz eğitim öğretim düzeyi Kars ve ilçeleri sıralamasında ne yazık ki en geridedir. Eğitim öğretim geçmişi bu kadar şanlı olan ilçemizin bu durumda olması bizler için kabul edilemezdir. Susuz Belediyesi olarak eğitim öğretimde hak ettiğimiz düzeye gelebilmemiz için elimizdeki bütün olanakları sonuna kadar kullanmakta kararlıyız.

Geçmişi eğitim kenti olan ilçemizi, yeniden o şanlı günlerine kavuşturmak için yılmadan ve yorulmadan çalışacağız. Cilavuz Köy Enstitüsü’nde yakılan meşalenin aydınlığını günümüze taşıyacağız. Bu amaçla, yapacağımız ilk belediye encümen toplantısında, Susuz Belediyesi amblemini ve logosunu Cilavuz Köy Enstitüsü içeriği ile zenginleştireceğiz.

Bir kez daha, bizleri onurlandıran ve gururlandıran Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümünü kurtuyorum.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.