KARS Düzenleme Tarihi : 23 Aralık 2020 22:50 Haber Girişi : 23 Aralık 2020 22:50

Digor Organik Tarım kapsamına alınıyor

Digor Organik Tarım kapsamına alınıyor
Digor Organik Tarım kapsamına alınıyor KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Digor Organik Tarım kapsamına alınıyor

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

EN AZ 15 BİN BUĞDAY 5 BİN YULAF EKİMİ YAPILACAK

2020 Yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan Türkşeker Tarım A.Ş., "Sözleşmeli Tarım" projelerinden birisini de Kars- Digor’da başlatıyor.

Çiftçiye vade farkı olmadan tohum ve gübre desteği sağlanacak ve mahsul alım garantisi verilecek. Türkşeker Tarım A.Ş. Genel Müdürü H. Hüseyin Demiröz’ün talimatı ile Digor, Organik Tarım kapsamına alınıyor.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan Türkşeker Tarım A.Ş. yöneticileri, Digor Ziraat Odası Başkanı ismet Hagi’nin teklifi üzerine Digor’a geldiler. Digor’da çiftçiler ile yapılan toplantıda Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi aracılığıyla; yeni kurulan şirketin yöneticileri ile 10 bin dönüm buğday, yaklaşık 5 bin dönüm yulaf sözleşmesi imzalanacak.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Yapılacak bu proje tüm süreci organik üretim sertifikasyon tabi olarak izleyecek ve uzman kişilerce, kurumlarca takip edilecek. Tohum ekimiyle başlanacak ve hasat dönemine kadar olan süreçte organik sertifikalandırma yapılacak ve üreticilerinden hiçbir ücret talep edilmeyecek. Aynı zamanda toprak analizi ve mazot destekleri de proje kapsamında Türkşeker Tarım A.Ş.'nin partner kuruluşu olan Biyo Tarım Lojistik Gıda Pazar Sanayi Gıda Pazarlama Şirketi tüm teknik destekleri sağlayacak. Çiftçilere edinilen mahsul organik üretim sertifikası ve sertifikalandırma ulusal market zincirlerinde tüketici ile buluşturulacak.” denildi.

Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi, “Çiftçilerimiz, sözleşmeli tarıma geçiriyor. Sözleşme yapan çiftçilere avans, tohum ve ürün alımı garantisi vererek, TMO’nun vermiş olduğu fiyatın en az yüzde 10 fazlasını verecek. Çiftçilerimiz artık arkalarında bir devlet kuruluşunun olduğunu hissederek, üreteceği ürünü bu yıl nereye satarım tasasını yaşamadan, üretmeye devam edecek. İlk etapta bu ürünler proje kapsamına alınırken sonraki yıllarda ihtiyaca göre diğer ürünler de eklenebilecek. Türkşeker yeni projesiyle 2,5 milyon ton ile Türkiye’nin hububat üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu gerçekleştirmeyi planlıyor. Türkşeker, bu projesiyle hububat üretimini artırabilmek için yalnızca pancar ekimi yapılan arazilerde değil, pancar çiftçisine pancar ekimi yapmadığı kuru tarım arazilerinde de destek olacak.” dedi.

Başkan Hagi ayrıca, 5 bin dönüm de kavılca ekiminin bu kapsamda yapılacağını sözlerine ekleyerek yulaf ve buğdayla birlikte ekimin 20 bin dönüm üzerinde olmasının beklendiğini ifade etti.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.