GÜNCEL Haber Girişi : 02 Ağustos 2023 01:01

Dönemin son taş ustaları

Dönemin son taş ustaları
Dönemin son taş ustaları KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Dönemin son taş ustaları

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Kümbet köyünde Uğur Boy’un babası Kadir Boy (61) için yaptırdığı renkli taş evin inşaatında çalışan Polat köylü dönemin son taş ustaları işçilikleriyle mesleği yürütecek çırak bulamamaktan şikayetçi. Doğal bir taş türü olan farklı renklerde ve şekillerde bulunabilen birçok mineralin bir araya gelmesiyle oluşan Kevek taşıyla yapımına başlanan evin bu yıl sonuna bitirilmesi planlanıyor.

İŞADAMI UĞUR BOY BABASINA MALİKHANE YAPTIRIYOR

İşadamı Uğur Boy, Kümbet köyünde babasının bundan sonraki hayatını daha rahat geçirmesi için kardeşleriyle el ele vererek 2 yıl önce inşaat çalışması başlattı. Geniş bir alanda kurulmuş büyük ve gösterişli ev olan malikhane; dekorasyon ve tasarım açısından estetik, konfor ve fonksiyonelliğe sahip olması, inşasında taş ve tuğla kullanılmasıyla  büyük önem arz ediyor. Evin yapımını tamamen renkli kevek taşı işçiliğine ayıran Uğur Boy, Ardahan’ın Göle ilçesinden ve Akyaka ilçesinden taşlar alarak köydeki inşaat alanına getirtti. Kahverengi, siyah, pembe ve kızıl renkteki dev taşların yontulması, ustaların maharetli elleriyle sanata dönüşmesi için zamanın son taş ustalarıyla irtibata geçti. Taş ustalarıyla bilinen ilçeye bağlı Polat köyünde Şener Gülen, Remzi Süvari ve Dündar Gülen evin inşası için işe koyuldular. Dev taşları balyozlarla düzenli şekilde parçalara ayıran ustalar ölçümlerini yaptıktan sonra makineyle kesip çekiç yardımıyla süslediler. Ardından itinayla yerleştirildiğinde ise ortaya tarihi bir dokuyu andıran görüntü çıktı.

Bu yaz sezonunda evin inşaat çalışmalarının tamamlanmasını beklediklerini söyleyen işadamı Uğur Boy, babası için yaptırdıkları evin bölgenin dokusuna uygun olmasını hedeflediklerini söyleyerek, “Böylelikle hem tarihi dokuyu canlandırmış olacağız hem de örnek bir çalışmayla doğal yapının sağlıklı bir yaşam sunduğunu göstermiş olacağız. Böyle bir çalışma yaptığımız için çok mutluyuz. Bu taşlar için gerçekten büyük emek verdim. Pembe renkli olanları Ardahan’ın Göle ilçesinden sarı olanları da Akyaka bölgesinden getirttim. Bizler bu dev kayaları getirdik ustalarımız ise kendileri yontarak bu hale getirdiler. Ustalarımızda artık döneminin son kişileridir. Buradaki tarihi dokuyu korumak, gerçekten köy yaşamına uygun evler yapmaktır amacımız.” dedi.

Uğur Boy’un amcası Fikret boy, yeğeni Uğur Boy’un babası için yaptırdığı bu evin bölgede örnek olacağını söyleyerek, “Allah hayırlı uğurlu etsin inşallah, içerisinde huzurlu, mutlu ve sağlıklı oturmasını nasip etsin. Bu çalışma buralarda bir ilktir. Tarihi eser gibi bir çalışmadır. Köyde de bu ev faaliyete geçtikten sonra tarihi eser bina olacak. Köyümüzde tarihi binalar var ama böyle renkli olarak yapılması bir ilk olacak. Beyaz kevek taştan yapılı binalar var köyümüzde. Artık insanlar betonarma daire yapıyorlar. Bu renkli tay evi iki kat olacak.” Diye konuştu.

Polat köylü taş ustalarından Şener Gülen (56), “16 yaşından beri taş ustalığı yapıyorum. Rahmetli babamdan öğrendim. Bulunmaz bir meslek ama çırak bulamıyoruz. Çocuklarımı bile bu işe yöneltemiyoruz. Bu işin son ustaları olabiliriz. Bizim köy zaten tay ustalığı ile bilinmekte. Tekin usta, Ünal usta, Necati usta, Mehmet usta vardı. Şimdi biz kaldık. Bunlar renkli Tiknis taşı. Birde Göle ilçesinden geldi taşlar. Bu taşlar bu bölgenin taşıdır.” Seklinde konuştu.

20 yıllık taş ustası Remzi Süvari de “Yeni yapılar genelde daire türü biriketten oluyor ama tay ev yaptırmak isteyen çok kişi var. Gurbetten gelenler biriket binada oturmak istemiyorlar. Bizim Polat köyünde de taş evlerde oturmak isteyenler çok. Ama bu renkli taşlardan yaptıran yok ilk defa Uğur Boy yaptırdı. Çünkü bu tür evin maliyeti çok yüksek oluyor. Taştan ev yaptırmak isteyenlerin bazıları da köye gelip eski bir tay yapı buluyor ve onu onararak tamamlayıp oturuyor. Çünkü tay evde yaşamak daha sağlıklı ve bunun bilincinde olanlar genelde tay evde yaşamayı tercih ediyor. Son ustalar biz kaldık bizden sonra da sanırım yurt dışından usta gelecek. Çocuklarımız da zorluğundan dolayı bu işi yapmak istemiyorlar. Şu anda burada 4 usta çalışıyoruz ama bizim Polat köyde çok taş ustası var. Biz bu işi yapıyoruz çünkü Uğur Boy’u kıramıyoruz çünkü yöremizin değerli bir insanıdır. Bize 3 kat yapın dese bile yapacağız.” İfadelerini kullandı.

48 yaşındaki Dündar Gülen usta ise dev taşların kırılmasını bile ustalık istediğini her güçlü olanın bu taşları kıramayacağını ifade etti. Dündar usta “12 yaşından bu yana bu işi yapıyorum. Eskiden bu ustalık çok yaygındı. Emek verince işimiz de güzel oluyor. Fakat yerimize gelecek usta bulamayacağımız için üzgünüz.” dedi.

Uğur Boy’un babası Kadir Boy da “Oğullarım beni son çağımızda böyle bir yerde yaşatmak istedi. Allah bir mani keder vermesin inşallah. ‘Bundan sonra mal koyun saklama gel eve rahatına bak’ dediler bende oğullarımı kıramadım ve bu evi yapmalarına izin verdim.” diye konuştu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.