GÜNCEL Haber Girişi : 09 Aralık 2023 00:01

Düğün yemeği gelenekleri

Düğün yemeği gelenekleri
Düğün yemeği gelenekleri KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Düğün yemeği gelenekleri

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kazanlarda pişen etli yemeğin tadına ilk enişteler bakıyor

Kars'ın Akyaka ilçesinin Geçit köyünde Yakup Kaya'nın oğlu Yusufcan Kaya'nın düğününde eniştelerin kazan açma geleneği uzun yıllardır yaşatılıyor.

Köy düğünlerinde eskilerden günümüze gelen gelenekler bir bir yaşatılıyor. Böylelikle yeni nesil bu gelenekleri tanıma fırsatı bulmuş oluyor. Gelin evinde kaynata damat evinde ise enişteler yemeğin tadına bakıyor. Akyaka’nın Geçit köyünde de “Eniştelerin kazan açma” geleneği yaşatıldı. Geceden hazırlanan etli yemek, pilav ve kuru üzüm sabahın erken saatinde ateşe konulur. Kazan kazan etler pişerken bir taraftan da gelin getirme töreni başlar. Yemeği pişmesi tam da gelin damat evine gelince tamamlanır. Sebebi ise düğüne gelen atlılar yani misafirler bir an önce yemeğini yesin. Gelin gelir, davul zurna çalar ve gelin damat evine alınır alınmaz yemek servisi telaşı başlar.

Bu arada enişteleri yemek kazanlarının yanında görürsün. Sebebi ise yemeğin tadına bakacak olmaları. Geleneğin adı “Kazan açma” geleneği. Enişteler eşlerinin yaptığı yemeğin tadına bakmak için kazanların kapaklarını açar, tadına bakınca da gelinlere peşkeşleri verirler. Geçit köyünde de 4 enişte emeğin tadına bakıp peşkeşlerini vererek teşekkür ettiler ve atlılara (misafirlere) yemek dağıtımına geçildi.

Kazan kazan pişen etli ve kemikli yemekler, yanında pilav ve kuru üzümle servis edildi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • BAKİ GÖKÇEK 09 Aralık 2023 00:13

    Hayırlı olsun yapanların eline sağlık yiğenlere afiyet olsun geleneklerimiz unutulmasın saygılar.