GÜNCEL Haber Girişi : 02 Eylül 2021 08:00

Düğünlerde aşık ve cirit geleneği yeniden başladı

Düğünlerde aşık ve cirit geleneği yeniden başladı
Düğünlerde aşık ve cirit geleneği yeniden başladı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Düğünlerde aşık ve cirit geleneği yeniden başladı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Karakale köyünde muhtar Gültekin ve eşi Saray Ocakverdi’nin oğlu Alperen’in (8) sünnet düğününde halk ozanları ve ata sporu cirit gösterisi yapılarak eski gelenekler yaşatıldı.

Muhtar Gültekin Ocakverdi aşıklık geleneğinin ayakta kalması ve ata sporu ciritin yaygınlaştırılması için oğlunun sünnet düğününe halk ozanlarını ve Selim ilçesinin Akçakale Köyü Atlı Spor Kulübünü düğüne davet etti.

Halk ozanları Gültekin Bulutoğlu, Mahmut Karataş ve Sabri Yokuş ile cirit ekibi öğen saatlerinde Arpaçay ilçesinin Karakale köyüne geldi. Köyün taziye evi olarak da kullanılan çok amaçlı salonunda yerlerini alan halk ozanları davetlilere aşıklık geleneğinden örnekler sundu. Davetliler bir yandan düğün sahibini tebrik edip ikram edilen yemeklerden tadarken diğer yandan da aşıkların özlü sözlerini dinleme imkanı buldular. Divanla başlayan, türküler ve atışmalarla devam eden düğün törenine katılanlar memnuniyetlerini dile getirip saza para takma geleneğini de sürdürdüler.

Köyün meydanında da cirit gösterisi başladı. Akçakale Atlı Spor Kulübü Başkanı Şimşek Yıldırım’ın hakemlik yaptığı cirit müsabakası karadüzen şeklinde oynandı. 9 atın sahaya çıktığı müsabakayı Karakale köylüleri ve düğüne gelen davetliler keyifle izlediler. Sahada hünerlerini ortaya koyan ciritçiler yaklaşık bir saat süren gösteriyle dikkatleri üzerlerine topladılar.

Ciritçiler, çok eski yıllarda düğünlerde cirit gösterilerinin yapıldığını, son zamanlarda unutulan bu geleneğin yeniden başlamasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Köylüler muhtar Gültekin Ocakverdi’ye aşıklık geleneği ve ata sporu ciritin yaşatılması için ortaya koyduğu bu örnek davranıştan dolayı teşekkür ettiler.

Gösterilen ardından akşam saatlerinde de sünnet olacak olan Alparen’e kına yakılıp, müzik eşliğinde halaylar çekildi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.