SİYASET Haber Girişi : 04 Aralık 2023 22:03

Dündar Gültekin CHP Kars Belediye Başkan A. Adayı

Dündar Gültekin CHP Kars Belediye Başkan A. Adayı
Dündar Gültekin CHP Kars Belediye Başkan A. Adayı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Dündar Gültekin CHP Kars Belediye Başkan A. Adayı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Video linki: https://fb.watch/oJT7g6n8Q8/

Dündar Gültekin, 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde Kars Belediye Başkanlığı Aday Adaylığ başvuru dosyasını CHP İl Başkanı Onur Uludaşdemir’e sundu. Dündar Gültekin “Üyesi olmaktan onur duyduğum CHP aileme ve tüm hemşehrilerime saygı ve sevgilerimi bildiririm” dedi.

Konuşmasına, “Sayın il başkanım, sayın il başkan yardımcım sayın merkez ilçe ve değerli ilçe başkanlarım; 1984 yılından bugüne kadar üyesi olma onurunu taşıdığım partimin değerli üyeleri, değerli basın emekçileri kıymetli Hazirun; hepinizi en içten saygı sevgi ve hürmet dileklerimle selamlıyorum hoş geldiniz.” biyerek başlayan Dündar Gültekin konuşmasını “Devletimizin ban’i si eşsiz devlet adamı büyük devrimci Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün veciz bir sözü ile başlamak istiyorum. ‘’Ben manevi miras olarak hiçbir dogma hiçbir Nas’ı kat’i, hiçbir kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım bilim ve akıldır. İnsanların, toplumlarım, kişilerin mutluluk ve mutsuzluk anlayışları bile değişiyor. Böyle bir dünyada asla değişmez hükümler getirdiğini iddia etmek aklın ve bilimin gelişimini inkâr etmek olur. Benim sizler için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni bu temel eksen üzerinde benimseyenler manevi mirasçılarım olurlar’’ demişti. Evladı olmaktan övünç duyduğum değerli Kars halkı, üyesi olmaktan iftihar ettiğim partililerim, yoldaşlarım;  Devletimizin ve partimizin kurucusu büyük devrimci sadece bu veciz sözümü söylemişti? Hayır! ‘’ Bu vatan, çocuklarımız ve torunlarımız için cennet yapılmaya değer bir vatandır’’ demişti. Bir başka şey daha demişti : ‘’Türk’e ev ve bark olan her şey temizliğin, güzelliğin modern kültürün örneği olacaktır’’ demişti. Kentçilik adına bir başka söz ile bu alana noktayı koymuştu. ‘Şehircilik işlerinde de teknik ve planlı esaslar dâhilinde çalışmak lazımdır’’ demişti. Peki, öylemi oldu? Hayır, maalesef öyle olmadı!” şeklinde sürdürdü.

Karslılara seslenen Gültekin, “Ön gördüğümüz, planladığımız gerçekleştirmeye hazır olduğumuz gönenç ve yaşanılır Karsı ve belediyesini doğru tanımlayabilmek için son 25 yılı iktidar ve onun olanaklarıyla yönetilmiş belediyeyi doğru tanımlamamız gerekir. Sevgili hemşehrilerim değerli Kars halkı: 1984 yılında o günün kentsel gereksinimleri üzerinden ve o günün iktisadi koşullarına göre eksizsiz planlanmış ilimiz; bugüne kadar üzerine bir şey konulamamış kentsel alt yapı ve üst yapı eksiklikleriyle doludur. Son 30 yılda toplam 350 km yolu bulunan ilimizin teknik esaslar dahilinde ne dayanım, ne üstyapı seyahat ergonomisi, nede konforu bulunan 1 km bsk sıcak karışım asfalt imalatı yapılamadı. Yapılan yol  imalatların ortalama dayanım ömrü 20 yıl olması gerekirken 4 ay içinde asfalt yüzeyinde çözülme, çökme, segragasyon ve ondülasyonlar başladı.” diye konuştu.

Dündar Gültekin daha sonra şunları söyledi:

Hizmet fakiri ilimiz; coğrafik, iklimsel ve topografik koşulları dikkate alınmadan yıllardır ihmal edilmiş, ötelenmiş alt yapı eksikleri yüzünden harap olmuş imalatların mezarlığına dönüşmüştür. Ardahan yolu üzerindeki terminalimizin boş sahaları bu bozulmuş milli servetin döküm sahası olmuştur.

Değerli hemşehrilerim bu şehirde bir dönemler şömine tuğlasından caddeler yapıldı. Bu ilde sıcak karışım asfalt plentmiks malzemesi kilit parke taştan imal edilmiş yolların üzerine kaplandı. Bu ilde peyzaj süslemelerinde kullanılan 5x5 Cm’ lik küp taş ile ana caddeler imal edildi. İmalat üstüne imalat kaplamalarla kentimiz son 25 yılda 1,5 metre yükseltildi. Çoğu yapıların bodrum aydınlatmaları bu yükselti imalatlarla kapanmak zorunda kaldı.

Saygı değer Kars halkı; 3194 sayılı imar kanununda öngörülen kentlerin planla büyümesi ve planlanmasını içeren bölge planları, çevre düzeni planı, imar planları etkinleştirilmeden  mahallerimizin gelecekteki nüfus yoğunlukları gelişme alanlarının yön ve büyüklükleri hesap edilmeden uygulama imar planlarına aykırı yol ve sokaklarda, tabii zemin üzerine kilit parke taştan yollar imal edildi. Tonajlı araçların lastik basıncı ile bu yollar 2 ay içinde çamura gömüldü. Aslında çamura gömülen kilit parke taşlar değildi. Bu büyük milletin alın teri ve milli servetin ta kendisiydi.

Değerli hemşehrilerim, saygıdeğer Karslılar;

Çalışma hayatı yol, üstyapı, altyapı ve sanat yapıları imali ile geçen bir kardeşiniz olarak sunum konuşmamı kısa tutamazdım, tutmamalıydım. Çünkü tarihinden ders almayan milletlerin, aynı tarihi yeniden yaşadıklarını biliyorum!

Değerli partililerim; ilginizi çekeceğini düşündüğüm tarihsel bilgiyi sizlerle paylaşmak isterim.

1935 yılı nüfus sayımında ilimiz Kars 806.444 yaşayanı ile 57 il içinde İstanbul ve Tokat’tan sonra en kalabalık nüfuslu 3. Şehirdi. Bu büyük nüfus yoğunluğunu, bulunduğu dönemin en fazla 2 katlı yapılarında tüm kentsel gereksinimlerini karşılayabilen ilimiz, aradan geçen 88 yıl içinde 90.000 e düşen kent yaşayanlarına en temel belediyecilik gereksinimlerini sağlayamamıştır. Kars halkı içilebilir suya, seyahat edilebilir yola, özlediği çöpsüz, çamursuz, çukursuz bir kente hasret bırakılmıştır. Mahalleleri çöp dağlarına dönüşmüş refüjleri ve standart dışı kavşakları sokak hayvanlarına terk edilmiştir. Doğu-batı / kuzey- güney yönünü doğrusal eksen boyunca bu kadim kentin sadece sorunları büyütülmüştür. 350 km su hattı bulunan kentimiz; 1950 yılında imal edilmiş kanserojen aspest ana iletim su boruları, pas, korozyon ve içsel sürtünme yorgunu demir boru ve 3. Sınıf poliproplen su borularından teşekküldür. İlimizin su kaynakları günlük 150 litre olan insan tüketim miktarının en az 5 katı bir potansiyele sahip iken bozuk ve birbirine uyumsuz borulardan, dâhili su hatlarının imalat eksikleri yüzünden su alamamakta, ilimizde yüzlerce işyerinin bodrumları sızıntı suların istilasına uğramaktadır.

İlimizin kanalizasyon sistemi ekonomik ömrünü çoktan doldurmuş, tamamen tükenmiş, işlevsiz ve arıza yükü ile ilimizin en önemli alt yapı sorunu olmuştur. İdaremiz elindeki belediyede; tüm unsuları yönünden planlanmamış hiçbir arazi parçası, alt yapı planlaması ve uygulamaları yapılmadan kullanıma açılmayacaktır.

Milletimizin alın teri kamu kaynakları asla heba edilmeyecek, tasarruf birincil hedef olacaktır.

Son 25 yılı iktidar olanakları ile geçen kentin imar sınırları, Karacaören köyüne, Kümbetli köyüne , Susuz ilçe sınırına, Dağpınar belde sınırına dayanmıştır. Bu büyüme sorunlu bir büyümedir ve büyüyen aslında kentin sorunlarıdır.

Yeni yerleşim alanlarının; plansız yapılaşma, altyapı eksikleri, üstyapı yoksunlukları ile ilimiz; 700 milyon TL ‘yi aşan ve her gün yasal faiz ile büyüyen bir borcun altına sokulmuştur.

Mahallerimiz, plansız ve siyasi ikbal kaygılarına kurban edilmiş, sorunlu göçün işgaline terk edilmiştir. Mahallerimizdeki tüm sorunlu konut stokları, bilimsel şehirleşme ölçütleri ile planlanacak ada ve parsel bazlı dönüşümlerle belediyemizin sorunlu hizmet alanları küçültülecektir. Arzu edilen kentsel unsurlar parklar, otoparklar ve diğer sosyal donatı alanları bu yapılaşmaların içinde çözülecektir. Başta  örnek mahallesi , bülbül mahallesi , şehitler mahallesi, halitpaşa mahalleleri olmak üzere tüm mahallerimizde ifrazı yapılamamış yapı alanlarından kaynaklı imar mağduriyetleri en hızlı şekilde mahallelilerimiz  lehine kuralına uygun şekilde düzenlenecektir.

Geçmiş yıllarda geçerli imar kurallarına göre imal edilmiş ve tamamlanmış yapıların ruhsat sorunları hukuk öncelenerek çözülecek ve tüm mağduriyetler giderilecektir.

Değerli hemşehrilerim; ilimiz 2. Derece deprem kuşağındadır. Gereksinim duyduğumuz yaşanabilir konut imalatlarında deprem dirençli kent kültürü oluşturulacaktır. Konut imali için kısa süren mevsim olanaksızlıkları düşünülerek; belediyemizden kaynaklı imar ve ruhsat süreçleri en kısa sürede tamamlanacak üretim yapan hiçbir hemşehrimiz mağdur edilmeyecektir.

Saygı değer partililerim, değerli hemşehrilerim evladı olmaktan övünç duyduğum kıymetli Karslılar; 1967 yılında Kars’ta doğdum. İlk-orta ve lise öğrenimimi karsta tamamladım. 1984 yılında girdiğim Yıldız Teknik Üniversitesi  mühendislik/mimarlık fakültesinden 1989 yılında mezun oldum. Askerlik ve üniversite yaşamım dışında bütün hayatım karsta geçti. 1992 yılında karayolları genel müdürlüğünün açmış olduğu sınavda 405kişilik şantiye şefliği sınavında 1. Olarak kars-ardahan devlet yolu çamçavuş varyantına şantiye mühendisi olarak atandım.

32 yıl kamu ve imalat deneyimi ile 31 mart yerel seçimlerinde sorunlar içinde kıvranan kentime, herkesin yaşamaktan keyif aldığı, tüm kentsel sorunlarını bir deneyimli mühendis ve teknik kadrosu ile planlamak için işyerimden ayrıldım. Belediyemiz yıllardır borçlandırılmış, ödeyemediği borçlar nedeniyle arzu edilmeyen icrai takiplere muhatap edilmiştir. Belediyemiz;  belediye başkanlarının makam araçlarının, oturdukları koltukların, hizmet araçlarının haciz edilmesi, tüm taşınmazlarının icralı hali ile anılır olmuştur. Bu yönü ile güven sorunu yaşayan bir kamu kurumu olarak yaptığı ihaleli işlere iştirakçi bulamamaktadır. Belediyemiz en kısa sürede kamu borçları hariç, belediyenin iş ve işlemlerine engel olan gerçek kişilerin alacakları için etkin bir süreç başlatacak, uzlaşma ve gerçek ödeme planına bağlı olarak bu borç sarmalından kurtarılacaktır. Arzu ettiğimiz, hukuk içinde bir kamu belediyesi;  çalışanların kendini güven içinde hissettiği, istihdamda belli meslek iş kolları hariç kadının öncelendiği etkin hizmet üreten sosyal bir belediyeye evrilecektir. Bunu ; kentinin bütün sorunların dokunarak deneyimlemiş, 32 yılı ülkemizin en büyük mühendislik ve imalat kurumu olan karayollarında yetişmiş yetkin bir mühendis olarak söylüyor ve tarih önünde söz veriyorum.         

Sözlerimi yine büyük devrimci, ebedi başkomutanımız, devletimizin ban’i si Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir başka veciz sözü ile bitiriyorum.

‘’Yeryüzünde her millet, iktidarına sebep olduğu hükümetin mesuliyetine ortak sayılır’’. Bu sözü bir kez daha tekrarlıyorum. ‘’Yeryüzünde her millet, iktidarına sebep olduğu hükümetin mesuliyetine ortak sayılır’’. Verdiğiniz oylar ile halkımız, aday belirlemede partimizin yetkili organları tarihsel bir sorumluluk yükleneceklerdir!

31 mart yerel seçimlerinin devletimize, aziz milletimize, canım kadar sevdiğim hemşehrilerime hayırlı olmasını diliyor, hepinize saygılarımız sunuyorum.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Alev Şahin 05 Aralık 2023 08:04

    Yolun açık olsun .