GÜNCEL Haber Girişi : 17 Şubat 2018 21:47

Efsanevi Aygır Gölü turizme kazandırılacak

Efsanevi Aygır Gölü turizme kazandırılacak
Kars’ın Susuz ilçesindeki Aygır Gölü’nün turizme kazandırılması için Belediye Başkanı Murat Uray kolları sıvadı. Gölden at kişnemesi ve 10 yılda bir aygırın gölde görüldüğü efsanesinden adını alan Aygır Gölü, volkanik kayaçlar üzerinde oluşmuş bir lav set

Efsanevi Aygır Gölü turizme kazandırılacak

KAFKAS HABER AJANSI

Kars’ın Susuz ilçesindeki Aygır Gölü’nün turizme kazandırılması için Belediye Başkanı Murat Uray kolları sıvadı. Gölden at kişnemesi ve 10 yılda bir aygırın gölde görüldüğü efsanesinden adını alan Aygır Gölü, volkanik kayaçlar üzerinde oluşmuş bir lav set gölü özelliği taşıyor. Susuz Belediye Başkanı Murat Uray da yerli ve yabancı turistleri gölü görmeye davet ederek, “Gölümüzü turizme kazandıracağız” dedi.

Aygır Gölü, Kars’a 20, Susuz ilçesine de 10 km. mesafede oldukça büyük bir göl. Kars - Göle Karayolu üzerinde, Susuz ilçesinin batısında yer alıyor. Tatlı su gölü olan Aygır’ın bu ismi niçin aldığı net olarak bilinmezken gölden aygır sesleri geldiği ve çok eskilerde bir aygırın sudan çıkıp görüldüğü efsanesi dilden dile dolaşıyor. Yörede zaman zaman gölden at kişnemeleri geldiği şeklinde efsanelerin anlatıldığı göl, ismini de bu efsaneden alıyor. Aygır Gölü’nün kendisi gibi büyük bir göl olan Çıldır Gölü’ne mesafesi 50 km. Aygır da Çalı Gölü gibi volkanik kayaçlar üzerinde oluşmuş bir lav set gölü özelliği taşıyor. Zemininde tatlı su kaynakları bulunan Aygır, baharda eriyen karlarla su hacmini yükseltiyor. Su potansiyeli oldukça yüksek olan Aygır’ın önemli bir doğa alanı olarak biliniyor. Büyükçe bir göl ve çevresindeki platolardan oluşuyor. Kadife ördeğin üreme alanı olan Aygır, oldukça zengin bir balık potansiyeline de sahip. Aygır gölünün çevresindeki tepeler oldukça dik. Gölün derinliği kıyıdan itibaren hızla artıyor. Bu yüzden yamaçlarındaki bitki çeşitliliği fazla değil. Yer yer saz ve hasır otu grupları görülse de çevresindeki sulak alan ekosistemi zayıf; yüksek dağ çayırları daha çok ön plana çıkıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.