Elvina Murza Demir

Elvina Murza Demir

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yazar İbrahim Ahıskalı’nın, “Elvina Murza Demir” yazısı:

Yusuf Hanımı Elvina: Elvina Murza Demir 17.10.1973 Özbekistan doğumlu. 1991yıl liseden mezun. 1991-1996 Bakü Devlet Üniversitesi tarih fakültesi lisans ve yüksek lisans. 1996-2000 Bakü Atatürk lisesi öğretmen. 2003-2008 Azermega şirketinde dil kurslarında yönetici. 2011-2013 Türk Dünyası Araştırmaları Vakıf özel öğrenci yurdu yöneticisi. 2014-2018 Azermega şirketinde çevirmen. 2018-2019 Özel Bakü İstanbul Lisesinde öğretmen.2020 araştırmacı- yazar. Yusuf Hanımı Elvina: Evli, üç çocuk Annesi

EN İYİ PIANO

Ekibimizle üç günlük bir voleybol turnuvasına gittik. Semerkant yakınlarındaki Urgut yerleşimine. Çok güzel yerler. Zarafshan dağlarının eteklerinde, çocukken bıraktığım takipçiler için bir kamp merkezi vardı. Bu kampın merkezinde gençler arasında bir voleybol maçı düzenlendi, heyecanlıydık, gençlerle ilk kez yarışırdık. Heyecanımızı yatıştırmak için, koçumuz bizi şehrin yakınındaki ünlü "Dört Uçak" müzesine götürdü. Tahmin edebileceğiniz gibi, 1.200 yıllık çınar ağaçları var! En küçüğü altı yüz yaşında. Timur zamanına tanık oldular! Bu müzeyi şaşkınlıkla gezdik. Çınarlar o kadar yüksekti ki tepeler görünmezdi. Koçumuz doğru stratejiyi seçti. Maçtan önce çınar ağaçları hakkında konuştuk ve ilk maçımızı kazandık, yarı finalde kaybetmiş olsak da harika bir deneyim yaşadık.

Eve gitmek için acelem vardı. Birkaç hafta boyunca babam arabamızı sattı ve Kırım'a gitti, ailemizin sahip olduğu her şeyi yok etti. Tüm hayatını hayal etmek - vatanda bir ev satın almak. Acaba babamdan duyup duymadığımı?

Yolda, otobüsümüz Özbekistan'dan ünlü Mirzachol kavunlarını almak için durdu. Çocukken asla kendi başıma alışveriş yapmadım. İlk kez, kendimi bir kavun ve ünlü Semerkant'tan sıcak tandır ekmeği seçtim. Anneme ve erkek kardeşime büyüdüğümü kanıtlamak istedim. Çok heyecanlıydım.

Kasabamıza takım arkadaşlarımla konuşarak geldik. Otobüs bizi okulumuzun yanına bıraktı. Evin uzun bir yolu vardı. Kavun da çok ağırdı. Zor olmasına rağmen, evden ayrıldım. Uzaktaki evimizin kapısında büyük bir kamyon gördüm. Komşulara geldi dedim. Yaklaşırken kamyonun içindeki eşyaları tanıdım. Mobilyalarımız, yataklarımız, kutularımız. Kavunun ağırlığını unuttum ve eve koştum. Ev harabeye dönmüştü. Annemi gördüm.

-Hoşgeldin kızım. Buraya nasıl geldin? İyi misin

Soruları cevaplamadan

sinirli bir şekilde sordum: -Anne, ne oldu?

- Kırım'a taşınıyoruz! Baba eve döndü!

Kardeşler birbirlerine sarıldı. Çok mutluyduk. Kardeşim Elmas bana

baktı ve "Ama gitmiyorsun" dedi.

Anneme baktım:

-Gitmiyorum? Neden?

Annem bana sarıldı ve "

Babam buna karar verdi." Dedi . Büyükannenle kalacaksın. Müzik okulunuzun son yılı ve liseyi burada bitirdiniz. Bu daha iyi, dedi.

Babam uygun görürse öyle olmalı. Ben de aynısını yapmalıydım. Üzgünüm mü? Tabii ki özür dilerim. Daha sonra hayallerimin Kırımına gidecektim. Bir yıl boyunca ailemden uzakta olurdum. Ama büyükanne ve büyükbabamı da çok sevdim.

Üç yaşındaki kız kardeşim Gulnara'nın kavununu ve sıcak ekmeğini gördü

Eve girdiğimde, onları yığılmış bir kutuya koydum.

- Bunlar nereden geldi? Acaba kim getirdi? Annem sordu:

-Bunu aldım, seni şaşırtırdım. Ama sen benim için gerçek bir sürpriz yaptın.

Annem çabucak masayı kurmaya başladı. annem yemek yapmadı. Malların toplanması gerektiğinden, konteyner akşam kapatılmalı ve tren istasyonuna götürülmelidir.

- Büyükbabam Sarvar, Rasim, bir yemek yiyelim. Yarından beri yemek yemedik. Amina bize kavun ve sıcak ekmek getirdi.

Büyükbabam Abdulbar, büyükbabam Anwar, amcam ve kuzenim ayakları üzerinde yemeye başladı.

-Amin, bu kadar büyüdün mü? Ne kadar güzel kavun seçersen seç, amcam dedi.

"Evet, kızım büyüdü," dedi annem, bu yüzden onu anneme ve babama göz kulak olmak için buraya koyduk. Sonra birlikte Kırım'a gelecekler.

Gözlerim yaşlandı, ama ağlamadım. Ben zaten bir yetişkiyim. Ağlamamalıyım.

Eşyalarımız akşam yüklendi. Evimizi hiç böyle görmemiştim. Boştu. Odanın ortasında sadece benim en sevdiğim piyano vardı.

-Neden piyanoyu indirmedin? Burada kalacak mı?

-Hayır kızım. Annemin büyükannesinin evine götürüleceğini söyledi.

Her şey o kadar hızlı oldu ki annem aklını kaçırdı. Aynı gün amcam ve ben Kırım gezimize başlayacağız. Babam gitmeden önce bir Özbek meslektaşı ile anlaştığı parayla evimizi bana teslim ederdi. Anneme ve kardeşlerime veda etmeye geldi. Kardeşim Elma'yı kıskanıyordum. Önümde Kırım'ı görürdü. Ağladım çünkü annem gözyaşlarını tutamadı. Kardeşlerim a.

Amca dayı;

-Ne oldu? Yolda ağlayamazsın. Bırakın yolumuz açık olsun. Bu iyi bir yol ”dedi.

Çalıştırırken arabanın arkasına su dökürdüm.

Babam onlara izin vermedi. " Buraya tekrar dönmelerine izin vermeyin kızım," dedi.

Boş bir eve girdik ve evimizi alacak kişiyi bekledik. Çok geçmeden kapı açıldı ve babamın karısı ve yaşlı bir kadın içeri girdi. Yeznam adamla konuşmaya başladı ve yaşlı kadın odaların etrafında yürümeye başladı. Onu takip ettim.

Piyanoyu gördüğünde kadın;

"Duvarın dibine koyacağız," dedi.

"Hayır," dedim, "bu benim piyanom." Onu alacağız.

Yaşlı kadın

sert bir şekilde bana baktı ve " Oğlum babasına böyle konuştu " dedi .

-Babam böyle konuşamaz, çünkü şimdi bu piyano yüzünden Kırım'a gitmedim.

Kadın oğlunu aradı. Oğlu kaçtı. Birbirleriyle konuşmaya başladılar. Büyükannem ve büyükbabam ve büyükbabam sabırla bekledi.

Yeznam o adama;

“Bu piyanoyu alacağız ve gerisi size kalacak” dedi.

Yaşlı kadın hiç gitmedi. Piyanoya gittim, kapağı açtım ve çalmaya başladım.

“Böyle oynayabilir misin?” Diye sordum.

Kadın cevap vermedi.

-Yezna, araba geldi mi?

"Evet," dedi.

-Piyanoyu yakında yüklemeliyiz? Yine de Kırım'daki babama oynayacağım.....!

(BA-BA-S) AZERBAYCAN (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

  • 3 / 1 Elvina Murza Demir 0

  • 3 / 2 Elvina Murza Demir 1

  • 3 / 3 Elvina Murza Demir 2

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.