GÜNCEL Haber Girişi : 19 Aralık 2023 22:15

Erzurum’da “Kars Geleneksel Giysili Folklorik Bebekler” ve “Kahraman Ecdadımız” sergisi

Erzurum’da “Kars Geleneksel Giysili Folklorik Bebekler” ve “Kahraman Ecdadımız” sergisi
Erzurum’da “Kars Geleneksel Giysili Folklorik Bebekler” ve “Kahraman Ecdadımız” sergisi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Erzurum’da “Kars Geleneksel Giysili Folklorik Bebekler” ve “Kahraman Ecdadımız” sergisi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, Dr. Öğretim Üyesi Emine Erdoğan Kuzeydoğu Anadolu Bölgesel Kariyer Fuarı (KUDAKAF), Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinatörlüğünde ve Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, bölgemizde yer alan 7 üniversitenin paydaşlığında 18-19 Aralık 2023 tarihleri arasında Erzurum’da Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezinde sergi açtı.

Kurtuluş savaşı döneminde topyekûn mücadele etmiş kahraman kadın, erkek ve çocuklardan oluşan çalışmada kullanılan minyatürler dönemin askeri ve halk giysilerinden esinlenilerek tasarlanmış ve giysi üretim tekniklerine göre minyatür şeklinde oluşturuldu.

Emine Erdoğan, “Atatürk’ün şaha kalkmış at üzerinde olduğu tasarım Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı sayılan anı simgelemektedir. Diğer bir tasarım ise; üstlenmiş olduğu bütün vazifelerinde vatanseverliğinin yanında, Türk milletinin yüksek menfaatlerini her şeyin üstünde tutmuş büyük bir asker olan ve  “Şark’ın Fatihi” unvanıyla anılan Kazım Karabekir Paşa at üstünde tasarlanmıştır. Cumhuriyetimizin 100. Yılında, Kahraman ecdadımızın ruhunun ve heyecanın yaşatılması, nice yüzyıllara ulaşmasını diliyorum” dedi.

Erdoğan daha sonra şunları söyledi:

“Giysilerin anlamları, giysilerin içindeki vücutların duruşları ve hareketleri tarafından belirlenir ve bazı nitelikler kazanır.  Bu bağlamda Kafkas halk oyunu, kadına saygı duymayı, kadınla birlikte hareket etmeyi, hürmeti, gururu, mertliği ve cesareti temsil etmektedir. Kadınlarda zarafet, asillik; erkeklerde savaşçı, mücadeleci, cesaretli ve atiklik gibi değerleri yansıtmaktadır. Bu iki kompozisyon çalışmasının yanı sıra Kars’ın geleneksel giysi kültürünü yansıtan “Kars Geleneksel Giysili Folklorik Bebek” çalışmaları tasarlanmıştır.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.