KARS Haber Girişi : 28 Temmuz 2020 01:11

Faruk Ocak; Engellilerin hakları engelleniyor

Faruk Ocak; Engellilerin hakları engelleniyor
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Faruk Ocak; Engellilerin hakları engelleniyor

Faruk Ocak; Engellilerin hakları engelleniyor

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Türkiye Engelliler Meclisi Kars İl Temsilcisi Faruk Ocak, “5378 Sayılı yasa her geçen gün torba yasa ile tarafından gündemden kaldırılıyor” dedi.

Ocak’ın açıklaması şöyle:

2005 Temmuz ayında yürürlüğe giren 5378 sayılı yasanın geçici 2. Ve 3. Maddesi gereği nüfusu Elli binin üzerinde olan il ve ilçelerde erişebilirlik ve ulaşılabilirlik konusunda, gerekli düzenlemenin yapılması konusunda yedi yıl süre tanındı, yedi yılın sonunda, Milletvekilleri tarafından verilen önerge ile bu süre 3  Yıl daha uzatıldı.

2015 yılında sürenin dolması nedeni ile yine iktidar tarafından bu süre 3 yıl daha uzatıldı, 3 yılın bitiminde 2018 yılında illerde ve  valilik başkanlığında kurulan, il erişim ve ulaşım komisyonları, bulundukları illerde, toplu taşıma araçlarında, kamu binalarında, halka açık AVM lerde, özel okullarda, üniversitelerde, din evlerinde, bankalarda, hastanelerde, kamu binalarında, özel iş yerlerinde, restoranlarda, kafelerde, yollar ve kaldırımlarda yapılan inceleme neticesinde tutulan raporlarda verilen süreler sonucu,  yine bu kurum ve kuruluşların gerekli düzenlemeleri yapmadığı ve yasa gereği kamu ve özel kuruluşlara cezai işlem uygulaması başlatıldı.

 Ancak İta amiri valiler tarafından kesilen cezalar affedildi ve komisyon başkanına cezai uygulama  yapılmaması konusunda emir verildi.

 Gerekçe nedir? Önümüzde yerel seçim var ya da genel seçim var hükümete laf gelmesin denildi. Bu gerekçelerle cezai işlemlerde durduruldu komisyonların uğraşları ve çabaları da boşa gitti.

Milletvekilleri tarafından verilen önerge ile 23.07.2020 tarihin de TBMM de Milletvekillerinin oyları ile bu süre bir yıl daha uzatıldı.

2005 yılında oy birliği ile çıkarılan 5378 sayılı yasanın geçici 2. ve 3. maddelerinin uygulanması  yerine beş kez değişiklik yapıldı.

 Tüm değişikliklerde ortak madde geçici 3. Madde oldu.

Yani  2012 yılından itibaren dönüşüm süresi  bittiğinde süre uzatan bir değişiklik meclise geldi ve ne yazık ki kabul edildi.

15 yıldan beri ötelenen bir yükümlülüğü Pandemi nedeniyle ertelemek ne akla ne de vicdana sığmaz.

Bu toplu taşıma araç sahipleri çıkarına binlerce engellinin zararına bir girişimdir. Birileri daha fazla kazansın diye engellilerin hakları engellenmektedir.

Meclisin görevi hak ihlaline araç olmak değil tam tersine hakkın kullanımı için çaba sarf etmek olmalıdır.

15  yıldır sorumluluk ve yükümlülük ihlaline artık son verilmelidir.

Hiçbir engelli kendi isteği ile engelli olmamıştır; kimi trafik kazası, kimi terör, kimi iş kazası, kimi yetersiz doktorlardan  engelli kalmıştır.

Bunun sorumlusu ülkeyi idare eden hükümetlerdir.  Engellilerin eşit yaşam koşullarının TBMM tarafından sağlanması gerekmektedir. Engelliler ne suç işlediler ki evlerinde mahpus hayatı yaşarlar ebeveynleri de gönüllü gardiyan!   

Mecliste olan Milletvekillerini Milletin gerçek Vekilleri olmaya davet ediyoruz.

Sistemin ve kapitalizmin vekilleri olarak devam edecekler ise halkın milletvekili değil, isimlerinin sistemin vekilleri olarak bir torba yasa ile değişmelerini öneriyoruz.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.