KARS Haber Girişi : 04 Haziran 2021 00:37

Fergana Olayları

Fergana Olayları
Fergana Olayları KAFKAS HABER AJANSI

Fergana Olayları

KAFKAS HABER AJANSI

Jandarma Haber Gazetesi Dayanışma Derneği Genel Başkan Danışmanı Strateji Araştırmacı Yazar İbrahim Ahıskalı yazdı:

ÖZBEKİSTAN`IN FERGANA VADİSİ BÖLGESİNDE 1-5 HAZİRAN 1989 TARİHLERİ ARASINDA ÇIKAN VE YAKLAŞIK 100 BİN AHISKALILARIN ÖZBEKİSTAN'DAN GÖÇ ETMESİYLE SONUÇLANAN OLAYLARDIR...!

ÜZERİNDEN TAM 32 SENE GEÇTİ HALE UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ HATTA UNUTTURMAYACAĞIZ PAZARDA İKİ ESNAF ARASINDA ÇIKAN UFAK BİR TARTIŞMALAR TABİKİ RUS KGB TARAFINDAN BU KAVGAYA DESTEK VEREREK SİYASİ BOYUTLARA TAŞINDI BİR AN BU KAVAGAYA DÖNÜŞTÜ ÖZBEK TÜRLERİ İLE BİZ AHISKALI TÜRKLER ARASINDA HAYATLARINI KAYIP EDENLERİMİ DESEK, YARALANLARIMI DESEK, SAKAT KALANLARIMI DESEK EVLER YAKLDI. KISACASI 14 KASIM 1944 SENESİNDE BİZ AHISKALILAR'IN SÜRGÜNÜ ÜZERİNDEN TAM 45 SENE SONRA 1- 5 HAZİRAN 1989 SENESİNDE İKİNCİ BİR SÜRGÜN YAŞADI HATTA RUSUN CASUSLARIN İKİNCİ DEFA BİZ AHISKALILAR'I KATIL ETTİ..!

ÖZBEKİSTANDA'DA KATLEDİLEN AHISKALI TÜRKLERİ ANILIYOR

Birlikte yaşadıkları Özbekler tarafından 32 yıl önce katledilen Ahıskalı Türkleri anılıyor. "Fergana olayları" olarak anılan kanlı olaylar Sovyet döneminde yaşandığından o günlerde dünye pek haberdar olamamıştı. Bugün ise tartışmalar sürüyor.

R ARENAVİDEOSEYAHATKELEBEKYAZARLAR SON DAKİKA

Özbekistan'da katledilen Ahıska Türkleri anılıyor

Özbekistanda katledilen Ahıska Türkleri anılıyor

 Birlikte yaşadıkları Özbekler tarafından 20 yıl önce katledilen Ahıskalı Türkleri anılıyor. "Fergana olayları" olarak anılan kanlı olaylar Sovyet döneminde yaşandığından o günlerde dünya pek haberdar olamamıştı. Bugün ise tartışmalar sürüyor.

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Murafaddin Sakimov, Fergana vadisinde 20 yıl öncemeydana gelen olayları büyük acıyla hatırladıklarını bildirdi.

Sakimov, yaptığı açıklamada, Ahıska Türklerinin, Özbekistan'ın Fergana bölgesinde çıkan olayların ardından 1-5 Haziran 1989 tarihlerinde yaklaşık 100 bin Ahıska Türkünün ikinci vatan edindikleri Özbekistan'dan komşu ülkelere ve Rusya'nın Krasnodar bölgesi ile Ukrayna'ya göç etmek zorunda kaldığını söyledi.

45 yıldır birlikte yaşadıkları Özbeklerin katliamına uğrayan Ahıskalı Türklerin, olayların SSCB döneminde olması ve sınırların kapalı olması yüzünden sahipsiz kaldığını kaydeden Sakimov, Orta Asya'da yaşayan Ahıskalıların bu yarasının hala sarılamadığını ifade etti.

Sakimov, Özbek topraklarından Kırgız topraklarına 15 bin Ahıskalı Türkün sığındığını, bunların büyük bölümünün Rusya'nın Krasnador kentine ve Ukrayna'ya, oradan da ABD'ye göç ettiğini anımsattı.

Trajediye tanık olanların bunu asla unutmayacağını kaydeden Sakimov, küçük tartışma yüzünden, kadın-çocuk demeden binlerce Türkün katledildiğini, erkeklerin başlarının kesildiğini anlattı.

Olaylardan sonra bölgeyi terk eden 100 bine yakın Ahıskalı Türk, Sovyet Guvenlik Kuvvetleri tarafından Fergana dışında kurulan kamplara yerleştirilmişti. Ahıskalıların büyük bölümü de komşu ülke Kazakistan'a, Kırgızistan'a ve Azerbaycan'a kaçmak zorunda kalmıştı.

Ahıskalı Türkler, 14 Kasım 1944 tarihinde de Stalin tarafından bugünkü Gürcistan'ın Ahıska vilayetinden sürülmüştü. Dünyada halen 600 bine yakın Ahıska Türkü yaşıyor.

TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

`Fergana olayları` olarak bilinen kitlesel çatışma ve talan olayları çok farklı zeminlerde hâlâ tartışılıyor.

Bu olaylar sırasında Ahıska Türkleri acımasızca saldırılara maruz kaldı ve olaylar sonunda yönetim, onları düzenli bir şekilde Fergana Vadisin'den çıkardı.

Küçük gruplar arasında yaşanan kavaglar, 23 Mayıs 1989'da Kuvasay'da şekil değiştirerek iki gün devam eden büyük bir çatışmaya dönüştü.

Özbek, Tacik ve Ahıska Türleri arasındaki bu büyük çatışmada polis, grupları bazen ikna etmiş, bazen de zor kullanmak zorunda kalmıştı.Olaylar ciddi bir dönemece girmişti, kimliği belirsiz şahıslar tarafından özellikle de Ahıska Türkleri hakkında başlatılan karalama kampanyası, halkları özellikle de gençleri oldukça etkilemekteydi.

Türklerin Özbeklere eziyet ettikleri, Özbeklerle alay ettikleri, Özbek kadınlara tecavüz ettikleri dedikoduları bilinçli bir şekilde yayıldı ve sonunda Ahıska Türkleri saldırılara hedef oldu. Dedikoduları yayan grupların kimliği ise hala tartışma konusu.

FERGANE OLAYINDA HAYATLARINI KAYIP ESENLERİ ACI İLE RAHMELE MİNNETLE ANIYOR YAPILAN BU KİRLİ OYUNU ŞİDDETLE KINIYORUZ.!

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.