GÜNCEL Haber Girişi : 22 Temmuz 2023 00:16

Gelin çıkarma geleneği ve atlılar eşliğinde muhteşem düğün

Gelin çıkarma geleneği ve atlılar eşliğinde muhteşem düğün
Gelin çıkarma geleneği ve atlılar eşliğinde muhteşem düğün KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Gelin çıkarma geleneği ve atlılar eşliğinde muhteşem düğün

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Selim İlçesinin Kekeç Köyü’nde muhtar Ebubekir Özcan’ın oğlu Osman (Burak) Özcan’ın geleneklere uygun düğünü dillere destan oldu. Kafkas Atlı Spor Kulübü Başkanı Selçuk Başkaya ve organizatör Orhan kemal Oktay’ın üstün gayretleri ile icra edilen düğün davullu zurnalı eğlence, atlı karşılama, halk ozanlı ve orkestra ile birlikte havai fişek gösterileriyle tam bir coşkuya dönüştü.

Sabah erken saatte yola koyulan düğün konvoyu Selim Laloğlulu zurnacı Yaşar diken ile birlikte Çıplaklı köyüne giderek gelin evine vardı. Burada davul zurna eşliğinde tek oyunlar sahnelenip halaylar çekilirken gelin evinde de hazırlık telaşesi vardı. Gelinin kardeşi kuşak bağlayıp ablasıyla vedalaşırken gelin de anne ve babasının, nine ve dedesinin elini öperek helallik aldı. Alkışlarla evden çıkan gelin evin eşiğine geldiğinde dualar edildi ve güzel dileklerle uğurlandı.

Çıplaklı köyünden davullu zurnalı çıkan düğün konvoyu bir çok köyü geçerek Kekeç’e doğru ilerledi. Köylerde gelin arabasının önünü keserek harçlık alan çocukların sevinci düğüne ap ayrı bir güzellik katarken Kekeç köyü girişinde de atlıların heyecanı vardı. Cirit müsabakalarıyla ünlü kekeç köyüne Çukur köylerinin tüm ciritçileri de katılarak eşlik etti. Köye yaklaşan konvoyu Kekeçliler halaylar ve tek oyunlarla karşıladı. Önce dev Türk Bayrağı ve atlılar arkada gelin ve damat gelin arabasından inerek köye yürüyerek girdi. Büyük alkış alan gelin ve damat; ellerindeki Türk bayraklarını at üstünde dalgalandıran ciritçilerin muhteşem gösterisi eşliğinde yürüdü. Damadın anne ve babasının heyecanı ise görülmeye değerdi. Annenin sık sık gelin ve damadı öpmesi dikkatlerden kaçmazken damat evinin girişinde toplanan köyle kadınların alkış eşliğindeki sevinçleri de güzel bir görüntü olarak kayıtlara geçti.

Demek evinin bahçesine girildiğinde ise önce dualar edildi ardından da tekbirlerle kurban kesildi. Damadın annesi ve gelin ve damadın alınlarına kurban kanı sürerek hayırlı olması dileğinde bulundu.

Yaz mevsiminin güneşli bir gününe denk gelen düğün töreni Kağızmanlı sanatçı Emre Durdi’nin orkestra müzikleriyle devam etti. Bölgenin tanınmış seslerinden Türkiye’de de ün yapmış olan Emre Durdi ve ekibi yörenin halay türküleriyle Kekeçli gençleri ve davetlileri coşturdu.

Yemek duasının ardından sahneye Aşık Arif Gülcani çıktı. Gülcani de aşıklık geleneğinden örnekler sunarken bölgenin halay türkülerini seslendirdi. Davetliler bu defa da Gülcani’nin hareketli türküleriyle bol bol halay çekti.

Gece geç saatlere kadar süren düğün töreninde havi fişekler atıldı, konfetiler patlatıldı. Çevre köylerden ve Kekeç köyünden düğüne katılan gençler dur durak bilmeden saatlerce oyunlar oynadılar. Hareketli tek oyunların yanında Kars bölgesinin düğünlerinde oynanan tüm yöresel oyunları da oynayan gençlerin düğün performansı büyük alkış aldı.

Kaymakam Mubin Demirkıran, Belediye Başkanı Coşkun Altun, ilçe protokolünün de katıldığı düğün töreni gelin ve damadın ailesi, yakınları ve arkadaşlarının kameralara el sallaması ve hatıra fotoğraflarının çektirilmesiyle son buldu.

Muhtar Ebubekir Özcan, damat Osman (Burak) Özcan, Kafkas Atlı Spor Kulübü Başkanı Selçuk Başkaya ve organizatör Orhan Kemal Oktay düğüne katılarak rengarenk anların yaşanmasına neden olan tüm eş, dost ve akrabalar ile davetlilere teşekkür ettiler.

Bizlerde Kafkas Haber Ajansı (KHA) ailesi olarak genç çiftlere ömür boyu mutluluklar diliyoruz.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Burak özcan 22 Temmuz 2023 00:33

    Öncelikle bu güzel günümüzde bizi yanlız bırakmayan akrabalarım arkadaşlarım ve tüm aile eş dostlarımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum arkadaşım eme Durdi ve ekibine ve beni hiç mahçup etmeyip her türlü gayreti gösteren anatolia organizasyon Orhan kemal Oktay’ abime ve ekibine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum ve bizleri dünya ,ya izletip yayan kafkas haber ajansı Bedir Altınok abime sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum çok sağ olun var olun bütün güzelllikler sizlerin ve bizleri bu güzel günümüzde yanlız bırakmayan eş dost akrabalarım ve arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.