SAĞLIK Düzenleme Tarihi : 20 Aralık 2020 20:46 Haber Girişi : 20 Aralık 2020 20:47

Güçlü bir bağışıklık sistemi için nasıl beslenmeliyiz?

Güçlü bir bağışıklık sistemi için nasıl beslenmeliyiz?
Güçlü bir bağışıklık sistemi için nasıl beslenmeliyiz? KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Güçlü bir bağışıklık sistemi için nasıl beslenmeliyiz?

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Diyetisyen Öykü Maral Dağtekin yazdı: Güçlü bir bağışıklık sistemi için nasıl beslenmeliyiz?

Maddeler halinde Covid-19 sürecinde dikkat edilmesi gereken beslenme tüyoları.

VİTAMİN VE MİNERALLER

Güçlü bir bağışıklık sistemi için üzerinde durulan ve covid-19 için yapılan birçok bilimsel makalelere konu olan A,C,D ve E vitaminleri , Çinko,bakır,selenyum ve demir gibi mineraller antioksidan vitamin ve minerallerdir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme stiliniz var ise ve herhangi bir emilim bozukluğunuz yok ise bu vitamin ve minerallerde eksiklik görülmez. Ancak eksikliğiniz varsa sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz gerekli görürse takviye verecektir. Ancak bir yandan da daha sağlıklı beslenmeniz gerektiği yönündeki bu sinyalleri dikkate almalı ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemelisiniz.

PROBİYOTİKLER

Günümüzde birçok bireyin bağırsak florası bozulmuş durumdadır ve bağırsaklar bağışıklık sisteminden ruh sağlığına kadar birçok sistem için çok önemlidir. Bunun için bol probiyotik içeren yoğurt,kefir,turşu gibi fermente ürünler beslemeye eklenmeli ve gerekirse takviye alınmalıdır.

•             D VİTAMİNİ

•             D vitaminini Covid-19 pandemisi sürecinde çok daha fazla duyar olduk vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Bunun yanısıra d vitamini içeren yumurta sarısı,balıklar,mantar,soya ve badem sütleri maydanoz,yonca,ısırganotu,mantar,patates gibi besinler olmasına karşın eksiklik durumunda emilimleri yeterli olmamaktadır. Bu nedenle D vitamini eksiliğiniz varsa mutlaka doktor kontrolünde bu eksiklik tamamlanmalıdır.

QUERCETİN

Enflamasyonu azaltması,kan damarları ve kalp sağlığına olan olumlu etkileri ile bilinen Quercetin yeşil yapraklılar, soğan, elma, domates, bazı meyveler ve brokoli de dahil olmak üzere bitkilerde bulunan bir tür antioksidandır.Uzakdoğuda yapılan çalışmalar Covid-19 döneminde etkili olduğunu gösteriyor.

OMEGA 3

Balık,keten tohumu,chia tohumu,ceviz gibi besinlerde bulunan Omega 3 de bağışıklık sistemimiz için oldukça önemli bir yer tutuyor. Haftada en az 2 kere balık tüketmeye çalışmalıyız ve beslenmemize daha fazla omega  3 içerikli besinleri dahil etmeliyiz. Özelikle diyabet gibi kronik hastalığı olan bireylerin uzman kontrolü ile takviye olarak da almasında fayda vardır.

ÇEŞİTLİLİK

Öğünlerimiz vitamin ve minerallerden zengin besinler içermelidir. Burada besin çeşitliliği çok önemlidir. Tükettiğimiz meyve ve sebzelerde çeşitlilik sağlamalıyız.

ANTİOKSİDANLAR

Antioksidan kelimesini şu sıralar çok daha fazla duyar olduk. Peki neden dersiniz? Nedir bu antioksidan?

Antioksidanlar vücudumuzdaki hücre hasarını önleyen moleküllerdir. Bunu hasara sebep olan serbest radikalleri temizleyerek yapıyorlar. Aslında özetle şunu söyleyebilirim; vücudumuza ne kadar az antioksidan ve ne kadar çok serbest radikal alırsak o kadar çabuk yaşlanırız. Ve bu durum bağışıklık sistemimizi de yakından ilgilendiriyor.

Antioksidan besinler hangileridir?

Bitter çikolata, ceviz, yaban mersini, enginar, lahana, çilek, ahududu, pancar, ıspanak gibi besinler bunlara örnektir. Ayrıca yeşil yapraklı sebzelerin, kırmızı ve mor renkli meyve/sebzelerin de tamamının güçlü antioksidan özellikte olduğunu unutmayalım. Ben ne kadar çok doğal renk o kadar sağlık diyorum.

EVDE HAZIRLAYABİLECEĞİMİZ BAĞIŞIKLIK DOSTU KARIŞIM

Zencefil,zerdeçal,propolis,bal,keçiboynuzu,limon suyu,karabiber gibi ürünlerin antiviral ve antibakteriyel etkileri vardır ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bu besinleri kullanarak kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz.

Merhaba. Adım Öykü Maral Dağtekin. 24 yaşındayım. Sağlık meslek lisesi hemşirelik bölümü mezunuyum. Lise sonrası anestezi bölümünü okudum. Ancak lise yıllarımdan beri yapmayı istediğim tek meslek hep diyetisyenlikti. Bu mesleği kişiliğime çok uygun buluyorum. Zaten lise yıllarımda da en sevdiğim ve başarılı olduğum dersler beslenmeye yönelik derslerdi. Lisede hastanede yaptığım stajlarımda hep kendimi diyetisyen olarak hayal ederdim. Nihayet bu hayalime ulaştım ve çok istediğim beslenme ve diyetetik bölümüne başladım. Ve şuan işini çok severek yapan bir diyetisyenim. Mesleğim konusunda hırslı olan biriyim ancak hırsım meslektaşlarımı geçmeye veya üstünlük sağlamaya yönelik değil. Her gün bugün kendime ne kattım diye düşünürüm. Kendimle yarışırım. Hedeflerimden biri geçmişten günümüze aktarılan ve çeşitli kronik hastalıklara sebep olan, hayat kalitesini ciddi anlamda etkileyen yanlış beslenme ve obezite konusunda insanları bilinçlendirebilmek. Ulaşabildiğim kadar insana ulaşmak ve hayatlarına dokunabilmek istiyorum. Ayrıca yemek yapmak en sevdiğim hobilerden biri. Farklı tarifler denemeyi ve üretmeyi seviyorum. Bu hobim mesleğimle birleşince sağlıklı tarifler üretme aşkım doğdu. Ve instagramda @dyt.oykumaral hesabımda ürettiklerimi paylaşmaya başladım.

(BA-BA-S)  MERKEZ (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.