Gurbetçilerin Kars Buluşması KAFKAS HABER AJANSı | BEDIR ALTUNOK
Gurbetçilerin Kars Buluşması
KAFKAS HABER AJANSı | BEDIR ALTUNOK
İzmir, Bursa, Gebze ve Kocaeli’den gelen hemşehriler memleketlerinde buluştu
Yıllar önce çeşitli nedenlerle Kars’tan ayrılarak Türkiye’nin farklı şehirlerine göç eden Karslılar, memleket sevdalarını yine doyasıya yaşadı. İzmir, Bursa, Kocaeli ve Gebze’de yaşayan gurbetçiler, yaz tatilini fırsat bilerek Kars’a geldi ve dostlarıyla hasret giderdi.
1970 ve 1980’li yıllarda yaşanan yoğun göç dalgasıyla büyükşehirlere yerleşen birçok Karslı, fırsat buldukça çocukluklarının geçtiği sokakları, oynadıkları mahalleleri ve anılarla dolu yaylaları yeniden ziyaret ediyor. Bu ziyaretler yalnızca nostalji değil; aynı zamanda dostlukların tazelenmesi, yeni arkadaşlıkların kurulması ve kuşaklar arası bağların güçlenmesi açısından da büyük anlam taşıyor.
“Taşına, toprağına, yaylasına hasretiz”
Kars’a gelen gurbetçiler, sohbetlerinde memlekete duydukları özlemi dile getirirken gözleri doldu, anılar tazelendi. Gençlik yıllarının geçtiği sokakları adımlayan, eski dostlarla çay içip hatıraları yad eden Karslılar, bu buluşmaların bir gelenek hâline geldiğini belirtiyor.
Aynı zamanda bu ziyaretler, şehirde yaşayan akraba ve arkadaşlarla buluşmaların yanı sıra yeni nesillere Kars kültürünün aktarılması için de birer fırsat niteliği taşıyor. Atalardan kalan değerlerin, çocuklara ve torunlara anlatılması; kültürel bağların kopmadan sürmesini sağlıyor.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK