BÖLGE Haber Girişi : 22 Temmuz 2020 23:38

Iğdır’da Ermenistan Protesto Edildi

Iğdır’da Ermenistan Protesto Edildi
KAFKAS HABER AJANSI / SERDAR ÜNSAL Iğdır’da Ermenistan Protesto Edildi
Iğdır’da Ermenistan Protesto Edildi

Iğdır’da Ermenistan Protesto Edildi

KAFKAS HABER AJANSI / SERDAR ÜNSAL

Ermenistan’ın ateşkesi bozarak Azerbaycan’ın Tovuz bölgesine saldırması 12 askerin şehit olmasını protesto etmek Azerbaycan’a destek vermek amacıyla Iğdır’da ki sivil toplum kuruluşları Ermenistan’ı protesto ettiler.

Ermenistan sınırında Alican sınır kapısı yakınlarında basın açıklaması yapan sivil toplum kuruluşları Ermenistan’ı kınayarak Azerbaycan’ın yanındayız mesajı verdiler.

Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma Destekleme ve Yaşatma Derneği, Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Iğdır Azerbaycan Evi Derneği, Türkiye Azerbaycan Derneği Iğdır şubesi ,İSTAD Istanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kütür Derneği, öncülüğünde Ak Parti, CHP,MHP;İYİ Parti ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun katılımı ile yapılan miting şehitler için saygı duruşu ve Müteakiben İstiklal Marşımız ile Azerbaycan Milli Marşının Okunması

Kur’an-Kerim Tilaveti ile başlandı. Ardından hazırlanan ortak Basın Bildirisinin Okundu.sınıra Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma Destekleme ve Yaşatma Derneği başkanı Ziya Zakir Acar, Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Iğdır Azerbaycan Evi Derneği başkanı Serdar Ünsal , Türkiye Azerbaycan Derneği Iğdır şubesi başkanı İlteriş Taşkınsu,İSTAD İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kütür Derneği başkanı Sefer Karakoyunlu tarafından Siyah Çelenk Konuldu.

Mitingde sık sık “Kahrolsun Ermenistan, Azerbaycan’ın yanındayız “şeklinde slogan atıldı.

Ortak basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:”

Nitekim Saldırgan Ermenistan sınır güvenlik birimlerinin 12 Temmuz tarihinde Azerbaycan topraklarına, Tovuz Kentine sivil vatandaşa ve askeri birimlere yönelik saldırıda bulunmuştur. Yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Sivil toplum örgütü olarak her zaman olduğu gibi Kardeş Azerbaycan’ın yanındayız. Ne gerekirse yapmaya hazırız. Ermeniler işgal ettiği Azerbaycan topraklarından derhal geri çekilmelidirler. “Sivil toplum örgütleri olarak, toprak bütünlüğünü koruma mücadelesinde tüm imkânlarımızla Azerbaycan’ın yanında yer alacağız.” “Ecdadımızın asırlar boyunca yerine getirdiği bu görevi, bizler yine yerine getirmeye devam edeceğiz. Dost ve kardeş Azerbaycan´a karşı Ermenistan tarafından yapılan saldırıları şiddetle kınıyoruz. “Vatanını savunan Azerbaycanlı kardeşlerimizden şehit olanlara rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Yukarı Karabağ´ın işgalinden beri bu bölgede süren gerginliğin Ermenistan´ın pervasız ve sistematik saldırıları sebebiyle çatışmaya dönüşmesinden dolayı endişeliyiz. Bu son saldırı Yukarı Karabağ hattında değil, doğrudan iki devlet arsındaki sınırlarda ve ağır silahlarla yapılmıştır. Bu durum, olayın herhangi bir sınır ihlali ve çatışması değil, doğrudan Azerbaycan´a yönelik bilinçli bir taarruz olduğunu göstermektedir. Bu saldırı Ermenistan´ın çapını aşan bir hadisedir. Amaç, provokatif bir yaklaşımla hem Yukarı Karabağ sorunun çözümü ile ilgili süreci tıkamak hem de bölgede yeni çatışma alanları ortaya çıkartmaktır" "Şimdiye kadar yaptığımız çalışmaların sonucunda şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki Ermeniler, Nazilerin Yahudilere yaptığını benzerini Azerbaycanlılara yapmıştır. Uluslararası hukuk açısından delil olabilecek tüm belgeleri, bilgileri topladık. Ama uluslararası hukukun sınırı Karabağ´da bitiyor. Sivil toplum örgütleri olarak Ermenistan’ın Azerbaycan sınırında sıklıkla başvurduğu provokasyonların uluslararası toplum tarafından en sert şekilde kınanması ve işgalci Ermenilerin, Azerbaycan topraklarından bir an önce çıkması için baskı uygulanması çağrısında bulunuyoruz. Azerbaycan’ın haklı taleplerini bütün dünyaya duyurmak üzere burada toplandık, toplanmaya devam edeceğiz. Başta Karabağ olmak üzere Hocalı ve son olarak Tovuz’daki şehitlerin haklı sesi olmaya çalışacağız. Seninleyiz Azerbaycan”

Miting sonrası konuşan Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Iğdır Azerbaycan Evi Derneği başkanı Serdar Ünsal,”Katil Ermenistan’ı kınıyoruz.İşgalci Ermenistan her zaman ki gibi Azerbaycan topraklarına saldırmış 12 asker ve bir sivil vatandaşı şehit etmiştir. Stratejik öneme sahip olan Tovuz bölgesini almak istiyorlar.Buna ne Türkiye ne de Azerbaycan izin vermeyecektir. Bakü-Tiflis Ceyhan petrol ve doğalgaz boru hattı,Bakü Tiflis Kars demir yolu Tovuz’dan geçiyor. Amaçları buradan paya almaktır. Buna da müsaade etmeyiz gerekirse bu yaşta gider cephede savaşırız. Bize gönüllü cepheye gidip savaşmak isteyen gençler var. Azerbaycan yalnız değildir. Türkiye olarak yanındayız. Olmaya da devam edeceğiz. Buradan Ermenilere sesleniyorum. Azerbaycan ne eski Azerbaycan’dır, ne de Türkiye eski Türkiye’dir. Azerbaycan güçlü ordusuyla Ermenistan’a gereken cevabı veriyor Azerbaycan da İlham Aliyev Türkiye de Recep Tayip Erdoğan gibi Cumhurbaşkanları var. Ermeni’ye gereken cevabı veriyorlar. “dedi.

Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma Destekleme ve Yaşatma Derneği başkanı Ziya Zakir Acar,’da Azerbaycan’a destek için miting yaptık. Azerbaycan yalnız değildir yanındayız.”dedi

Türkiye Azerbaycan Derneği Iğdır şubesi başkanı İlteriş Taşkınsu,”Azerbaycanın yanındayız Ermenileri kınıyoruz “şeklinde konuştu.

İSTAD İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kütür Derneği başkanı Sefer Karakoyunlu,”Tovuz stratejik öneme sahip bir yerdir Azerbaycan için önemlidir Azerbaycan’ın yanındayız Azerbaycan yalnız değildir.”dedi.

Gazi Sen Iğdır şube başkanı Ayşe Gölçek’de Ermenilerin saldırılarını kınadı.

(BA-BA-S) IĞDIR (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.