KARS Haber Girişi : 03 Aralık 2021 23:44

İnsanca ve eşit koşullarda yaşamak istiyoruz!

İnsanca ve eşit koşullarda yaşamak istiyoruz!
İnsanca ve eşit koşullarda yaşamak istiyoruz! KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

İnsanca ve eşit koşullarda yaşamak istiyoruz!

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Dolunay Derneği Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak’ın, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle kaleme aldığı “İnsanca ve eşit koşullarda yaşamak istiyoruz!” yazısı;

1992 yılından itibaren Birleşmiş Milletler (UN) tarafından alınan kararla 3 Aralık tarihi “Dünya Engelliler Günü” kabul edilmiştir.

Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası ve ulusal kuruluşlar 3 Aralık’ta engellilerin ve süreğen hastaların sorunlarına ilişkin açıklamalar yapmakta, istatistikler yayımlanmak, temenniler dile getirilmektedir. Ve ardından engelliler yine derin bir sessizliğe terk edilmektedir

Oysa beklenen, yapılan tespitler ve ortaya çıkan veriler ışığında ileriye dönük politikaların oluşturulması ve herkes için engelsiz bir yaşamın bir an önce hayata geçirilmesidir.

Aslında bu beklentiden ziyade 2008 yılında yürürlüğe giren ve 2009 yılından itibaren de Türkiye’nin taraflarından biri olduğu Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin bir gereğidir. Bu sözleşme ile tüm devletlere ve hatta bir bakıma özel kuruluşlara verilmiş görevler, sorumluluklar, yükümlülükler bulunmaktadır.

Ülkemiz açısından konuya bakarsak, engelliler giderek daha fazla göz ardı edilen, hakları ya elinden alınan veya adım adım bu haklardan fiilen yararlanamaz hale getirilen bir toplum kesimi haline getirilmiştir.

Özellikle son birkaç yıldır uygulanan politikalarla engellilerin birçok hakkı fiilen yok edilmiş bulunmaktadır. Bunun temel politika aracı ise engellilerin haklardan yararlanması için istenen Sağlık Kurulu Raporuna ilişkin mevzuat değişiklikleridir. Yönetmelikte yapılan değişikliklerle engel veya iş göremezlik dereceleri yeniden belirlenmekte ve birçok engelli vergi indirimi, emeklilik, sürücü belgesi ve araç alımı gibi haklardan yararlanamaz hale gelmektedir.

Bu yöntemle yine birçok emekli engelli, yeniden istenen raporlar yüzünden emeklilik hakkını kaybetmektedir. Yine evde bakım hizmetinden yararlanma olanakları ortadan kaldırılmaktadır.

Görme engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıran erişilebilir akıllı teknolojilerin temininde kolaylık sağlanması gerekmektedir. Bu tarz yazılım ve donanımların görme engelli bireyin kullanımına sunumu esnasında her türlü vergiden muaf tutulması talebimizdir.

Sağlık Uygulama Tebliği’nde sürekli zorunlu olmasına karşın ilaç destekleri azaltılırken diğer taraftan bedensel, işitsel engelliler için yaşamsal öneme sahip ortez ve protezlerin ve medikal malzemeler ve tekerlekli sandalye. vb. desteklerin verilen tutarları hala 2007 fiyatları düzeyinden bırakılmaktadır. Bunlardan bazılarının yalnızca yüzde 10’u SGK tarafından karşılanmaktadır. Bu durum nedeniyle SGK desteğinin üzerine ödenmesi gereken fark miktarı inanılmaz arttığı için yine birçok engelli zorunlu gereksinimi olan malzemeleri alamaz haldedir.

Engelli bireyler olarak başta yaşadığımız şehir olmak üzere tüm ülkede erişilebilir insan haklarına uygun bir yaşam talep ediyoruz. Engelli birey olarak güvenli kaldırımlar erişilebilir toplu taşıma ve güvenli bir şekilde karşıdan karşı ya geçiş noktalarını hayata geçirilmesini istiyoruz. Engellilerin yaşam maliyetleri sanıldığı kadar ucuz değildir engellilerin büyük bir kısmı ya yoksulluk sınırında yada yoksulluk sınırının çok altında yaşamaktadır. Engelli bireyler olarak yerel yönetimlerin ve özel sektörün engelli istihdamında daha fazla sorumluluk almasının istiyoruz.   

Türkiye’de engelliler yalnızca yılda bir gün anılmak istemiyor. İnsanca ve eşit koşullarda yaşamak istiyor. Engelliler olarak ayrıcalık değil, adaletli bir anlayış ve davranış bekliyoruz. 

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.