GÜNCEL Haber Girişi : 03 Ekim 2023 23:42

Kağızman’da 1. Uzun Elma Festivali

Kağızman’da 1. Uzun Elma Festivali
Kağızman’da 1. Uzun Elma Festivali KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kağızman’da 1. Uzun Elma Festivali

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Aras vadisi içerisinde yer alan Kağızman ilçesinin Coğrafi işaretli Kağızman Uzun Elması için festival düzenlendi. Kağızman Belediyesi tarafından düzenlenen festivalde en iyi uzun elmalar yarıştı ve ilk üçe giren yetiştiricilere ödülleri verildi. Yerel sanatçıların Kağızman türkülerinden oluşan konserleri, aşık dinletileri ve davullu zurnalı halaylarla renklenen festivale yağmurlu ve soğuk havaya rağmen ilgi yoğundu. Festivalde en büyük ilgiyi ise üreticiliğini Ebubekir Arat’ın yaptığı Ay-Yıldızlı elmalar gördü.

Kortej yürüyüşü, saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan ilçe meydanındaki Uzun Elma Festivali’ne Kaymakam Okan Daştan, Belediye Başkanı Nevzat Yıldız, İlçe Garnizon Komutanı ve İlçe Emniyet Müdürü, kurum amirleri, belediye başkan yardımcıları ve davetlilerin yanında çok sayıda vatandaş katıldı.

İlk olarak alana kurulan masalardın üzerine kasa kasa uzun elmalar getirilerek konuldu. Bir yanı beyaz bir yanı kırmızı olan kokusu ve aromasıyla tercih edilen uzun elmalar büyük ilgi gördü. protokol ve ilçe tarım müdürlüğü yetkileri yarışmaya katılan 10 yetiştiricinin elmalarından tadım puanlama yaptılar. 1 ile 10 arası puan verilen uzun elma yarışmasının birincisi Rahmi Sarı, ikincisi Murat Gülderen, üçüncüsü Yavuz Toper oldu. Protokol tarafından ilk üçe giren yetiştiricilere hediyelerinin verilmesinden sonra konser programına geçildi. Emekli TRT sanatçısı Zeki Çiçek ve yerel sanatçılar Kağızman yeni notaya alınan Kağızman türkülerini seslendirdiler. Halk ozanları Mehmet Tekbaşoğlu ve Mustafa Aladağlı da sahne alarak değişlerini seslendirdiler. İlçe Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibi de Kars ve Artvin yöresine ait oyunlarıyla etkinliğe renk kattılar.

Kağızman Belediye Başkanı Nevzat Yıldız, uzun elma yetiştiriciliğinin daha da artırılması için ilçede eksik olan su sorununun en kısa zamanda çözüleceğini ve bu konuda DSİ’nin gerekli çalışmaları yaptığını söyledi. Başkan Yıldız, “Çoğu illerin meyve deposu olan ilçemiz Kağızman bugün şükürler olsun bu anlamda önemli yerlere geldi. Tabi bazı mahallelerde suyla ilgili eleştiriler var bunlar başımız gözümüz üstüne. Kağızman’ımızda biz kalktık “Su” diyorlar halen daha “Su” diyorlar. Su konusunda da Yukarı Dere Mahallesinde Yakar Gölet barajı DSİ’nin yatırım programına alındı. İnşallah kısa süre içinde de bunun ihalesi yapılacak. Önümüzdeki hafta Ankara’ya gideceğim ve bu konuda görüşmelerde bulunacağım. Bu gölet kesinlikle Kağızman’a yapılacak. Bizlerde bu göletin yapılması için çaba sarf ediyoruz. Çünkü göletimiz yatırım programında ve Kağızman halkımızda dualarını eksik etmesinler bunu inşallah gerçekleştireceğiz. Uzun Elma Festivalimize bu soğuk hava yağmura rağmen gösterdiğiniz yoğun ilginizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Kaymakam, Belediye Başkanı, emniyet müdürü ve jandarma komutanın da aralarında bulunduğu sanatçılardan oluşan koronun “Kağızman’a Ismarladım Nar Gele” türküsünü birlikte okuduğu festival, yerel sanatçılar Emre Durdi ile Arzu Aras’ın hareketli türküleriyle çekilen halaylarla son buldu.

Festivalin sunuculuğunu Araştırmacı Yazar Sait Küçük yaptı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.