GÜNCEL Haber Girişi : 10 Ağustos 2018 22:33

Kars Akyaka Geçit Köyü Yaylasından renkli görüntüler

Kars Akyaka Geçit Köyü Yaylasından renkli görüntüler
Kars’ın Geçit Köyü yaylasında hummalı bir kış hazırlığı var. Bir yandan süt ürünleri hazırlanıyor diğer yandan da verimli hayvancılık yapılıyor.

Kars Akyaka Geçit Köyü Yaylasından renkli görüntüler

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Geçit Köyü yaylasında hummalı bir kış hazırlığı var. Bir yandan süt ürünleri hazırlanıyor diğer yandan da verimli hayvancılık yapılıyor.

Geçit köyü yaylası Arpaçay’ın Kıraç köyü kırsalında bulunan 10 yayladan birisi. Renkli bir yaşamın hüküm sürdüğü yaylada gün ışımasından gün batımına kadar hummalı bir çalışma var. Yaylacılar 2-3 aylık yayla yaşamını verimli geçiriyor. Telaş sabah saat 05.00’de başlıyor. Otlamaya çıkacak hayvanları bir bir meydanda buluşturan köylüler ardından da bir önceki sağımda alınan sütleri işletmeye başlıyorlar. Sabah 10.00’da otlaktan dönen ineklerin meydana gelmesiyle birlikte adeta bayram havası yaşanıyor. Koyunları bekleyen kuzular, inekleri bekleyen danalar açlıklarını gidermek için süt deposu olan annelerinin yolunu bekliyor. İneklerin gelmesiyle birlikte meleşme alıp başını gidiyor. Kadınlar bir bir, dolu dolu sütleri sağlamaya başlıyorlar. Yaklaşık 1 saat boyunca süren bayram buluşmasında çobanlara da ikramlarda bulunuluyor.

Hayvanlar yeniden otlamaya gittiklerin ise bir tarafta sütler işletilerek tereyağı, kaymak ve ayranlar hazırlanıyor. Sütler çekiliyor, yayıklar yalıyor, çeçil peyniri için de tulumlar hazırlanıyor. Koyun derisine koluna peynirler tulum halini alıyor ve ağızları sıkıca bağlanan tulumlar kilere alınıyor.

BUZ GİBİ ŞAKORE SUYU

Baydronun deresi denilen bölgede akan buz gibi Şakore suyu köylülerin adeta buluşma mekanına dönüşüyor. Bidonları alan köylüler bir bir evlerine bu sudan taşıyorlar. Şiirlerin okunduğu, türkülerin söylendiği su yolculuğu, binbir çiçeğin kokusu eşliğinde sürüyor.

HAŞIL, KUYMAK, KAYMAK VE DAHA NELER NELER…

Ürünler tamamen organik. Haşılı, kuymağı, kaymağı, kavılcası, ayranı ve daha bir çok ürün soflardaki yerini alıyor. Çeçil peyniri, tandır ekmeğinin de şakore suyuyla midelere indiği yaylada solunan temiz havca ise adeta ciğerleri temizliyor.

ÇOCUKLARIN YAZ GÜNLÜĞÜ

Yaylanın en renkli hayatı ise çocukların oluyor. Eşekleri biniyorlar, el arabalarıyla su taşıyor, güvercin besliyor ve günlerini gün ediyorlar. Ailelerine de yardım eden çocuklar zaman zaman taşlardan

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.