KARS Haber Girişi : 07 Ağustos 2021 23:07

Kars Atıksu Arıtma Tesisinin Yapımı İçin İhale Süreci Başladı

Kars Atıksu Arıtma Tesisinin Yapımı İçin İhale Süreci Başladı
Kars Atıksu Arıtma Tesisinin Yapımı İçin İhale Süreci Başladı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Atıksu Arıtma Tesisinin Yapımı İçin İhale Süreci Başladı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Milletvekilleri, 65.Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Atıksu Artıma ve Toplama Tesisinin yapımına ilişkin ihale sürecinin başladığını, temin edilen ödenek sonrası DSİ Genel Müdürlüğü tarafından ihale ilanına çıkıldığını ve yapıma ilişkin tekliflerin 14 Ekim 2021 tarihinde alınacağını bildirdiler.

Arslan ve Kılıç yaptıkları açıklamada, Kars Atıksu Arıtma ve Toplama Tesisinin yapım işiyle ilgili olarak sürekli takipte olduklarını, Tarım ve Orman Bakanı ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı nezdindeki görüşmeleri ve girişimleri neticesinde, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından işin projesinin 2020 yılı içerisinde tamamlatıldığını, işin yapımının 2021 yılı yatırım programına alındığını ve Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığınca ihale için gerekli olan ödeneğin aktarılması ile ihale sürecinin başladığını söylediler.  

Kars Atıksu Arıtma ve Toplama Tesisinin, Kars şehir merkezine yaklaşık 2,5 km mesafede Dereiçi Mevkisinde 54.400 m² alan üzerinde kurulacağını belirten Arslan ve Kılıç, projenin amacının, Kars İline ait evsel atık suların Belediye Kanalizasyon hattı son noktalarından 17.500 m uzunluğundaki kolektör hatları ile arıtma tesisine iletilmesi ve yapılacak tesiste arıtılarak evsel kaynaklı kirliliğin giderilip arıtılmış suyun yönetmeliklere uygun olarak Kars Çayına deşarj edilmesi olduğunu, bu sayede kanalizasyon sularının Kars çayına akması engellenerek, 47.500 ha sulama alanına sahip Kars Barajı rezervuarında temiz suyun depolanacağını ifade ettiler.

Arslan ve Kılıç, “Atıksu Arıtma Tesisi alanı içerisinde tesisin enerji ihtiyacının ve işletme giderlerinin karşılanması için Güneş Enerji Sistemi de kurulacaktır. Atıksu Arıtma tesisi projemizin atıksu debisi 579 lt/sn’dir. Günlük arıtılacak atıksu miktarı 50.000 m³ / gün olacaktır. Kars ilimizin 2054 yılındaki il merkez nüfusunun 140.697 kişi olacağı ön görülerek tesis buna göre planlanmıştır” dediler.

Kars için çok önem arz eden bu tesise himayelerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanına, yakın ilgileri ve destekleri için Tarım ve Orman Bakanı’na, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı’na ve DSİ Genel Müdürü’ne hemşehrilerimiz adına teşekkür eden Arslan ve Kılıç, tesisin şimdiden şehrimize hayırlı olması dileğinde bulundular.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.