GÜNCEL Haber Girişi : 06 Eylül 2021 22:45

Kars Barajında hayvanlar zehirlendi

Kars Barajında hayvanlar zehirlendi
Kars Barajında hayvanlar zehirlendi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Barajında hayvanlar zehirlendi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

YEDİKLERİ OT VE İÇTİKLERİ SUDAN ZEHİRLENEN HAYVANLARI YOĞURT YEDİREREK KURTARDILAR

Kars'ın Susuz ilçesine bağlı Çamçavuş köyünde suyu çekilen baraj gölünde yetişen ottan yiyen ve dibine çöken sudan içen 300 büyükbaş hayvan zehirlendi. 35'i telef olan köyde vatandaşlar, zehirlenen diğer hayvanları kurtarmak için yoğurt yedirdi, soğuk suyla yıkadı.

Olay, Susuz ilçesine bağlı Çamçavuş Köyü'nde dün akşam saatlerinde çmeydana geldi. Kuraklık sebebiyle suları çekilen Kars Baraj gölünde otlayan ve su birikintilerini içen büyükbaş hayvanlar bir süre sonra rahatsızlandı. Çobanın bilgi vermesi üzerine hayvanların bulunduğu yere giden Çamçavuş Köyü Muhtarı Remzi Ucungan ve köylüler, zehirlenen hayvanları kurtarmaya çalıştı. 300 büyükbaş hayvandan 35'inin telef olduğu köyde sabah saatlerine kadar kalanları kurtarmak için yoğun mücadele verdi. Veteriner çağıran köylüler bir taraftan da kalan hayvanlara yoğurt yedirerek soğuk suyla yıkadı.

Çamçavuş Köyü Muhtarı Remzi Ucungan, "Dün akşam 19.00 sıralarında hayvanların rahatsızlandığı bilgisi geldi. Sürünün yanına gittiğimde hayvanların şiştiğini gördüm. Çobana sürüyü hemen köye götermesini istedim. Ancak yarım saat içerisinde 35 inek telef oldu. Kalan hayvanları kurtarabilmek için ilçeden veteriner çağırdık. Veteriner ve köylüler gece boyunca kalan hayvanları kurtarmak için mücadele etti. Hayvanlara yoğurt yedirerek, soğuk suyla yıkayarak telef olmalarını önledik. Veteriner şişkinlikleri devam eden 50-60 ineği kurtarmak için çalışıyor" diye konuştu.

Zehirlenmenin suları çekilen Kars Baraj gölünde biten otlar ve kirli su birikintilerinden kaynaklandığını belirten muhtar Remzi Ucungan, konuyu ilçe tarım ve orman müdürlüğü yöneticilerine bildirdiklerini kaydetti.

Zehirlenme sebebiyle 2 ineğinin telef olduğunu söyleyen Talip Halavurta, 10 hayvanı yoğurt yedirerek ve soğuk suyla yıkayarak kurtardığını anlattı.

Bu arada Çamçavuş köyünde yaşanan hayvan zehirlenmesi olayı üzerine ilçe tarım ve orman müdürlüğü ekipleri, bölgeye gelerek ot, su ve telef olan hayvanlardan inceleme üzere numune aldı.

GELENEKSEL BİR YÖNTEM

Kars Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ercan Ödül, toksikolojik durumlarda yoğurt kullanılmasının eski bir alışkanlık olduğunu belirterek, "Bizlerde köylülerin ilaca ulaşamadıkları durumlarda vatandaşa yoğurt yedirmelerini tavsiye ediyoruz. Eski geleneksel bir yöntem. İşe de yarıyor" dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.