KARS Haber Girişi : 21 Ekim 2021 23:34

Kars’ın Asayiş Raporu

Kars’ın Asayiş Raporu
Kars’ın Asayiş Raporu KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Asayiş Raporu

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, kentte 2 yıllık asayiş değerlendirmesini yaptı. Değerlendirmeye göre bu yıl geçtiğimiz yıllara oranla suç ve suçlu sayılarında azalma görüldü.

Kars Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü nedeniyle, yerel ve ulusal basın mensuplarıyla Müdürlük binasında bir araya geldi.​​​​​

Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, basın mensuplarıyla birlikte pastayı kestikten sonra ilin asayiş raporunu basın mensuplarıyla paylaştı.

Müdür Sağdıç, Kars’ın Türkiye’nin en huzurlu 20 ili arasında olduğunu belirterek, “Kars’ta günlük olay sayısı ortalama 10’dur. Günlük kişilere karşı işlenen olay sayısı 5, mala varlığına karşı olan olay sayısı da 2’dir. Toplam asayiş olaylarında 100 bin kişiye düşen olay sayısı dağılımına baktığımızda, toplam olay sayısı bakımından 23’üncü sıradayız. Toplam olaylarını il genelinde aydınlatma oranımız yüzde 98’dir. Asayiş olaylarını aydınlatma oranımız Türkiye genelinde oldukça iyidir ve bu oranda yüzde 7’ci sıradayız. Kişilere karşı olayları (kavga, darp, silahla yaralama, tehdit ve hakaret) aydınlatma oranımız ise yüzde 100 ‘dür. Yani bu konuda faili meçhulümüz yoktur. Olay esnasında ve hemen sonrasında tüm failleri yakalayarak haklarında işlem yapmışızdır.  Mal varlığına karşı işlenen suçları aydınlatma oranımız ise yüzde 86 civarındadır ve Türkiye’de 11’inci sıradayız. Mal varlığına karşı üzerinde en fazla durduğumuz konu, evden hırsızlık konusudur. Bu yılın ilk 9 ayında yüzde 53,6 oranında düşüş sağlamışız, ülke sıralamasında ise 3’üncü sıradayız. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda 9 adet önemli olay var. Bu olaylarda da bir önceki yıla oranlar yüzde 12 azalış var. Ülke sıralamasına göre 8’inci, aydınlatma oranında ise 5’inci sıradayız. Biz bu çalışmaları yaparken, il merkezinde ve şehrin giriş ve çıkışlarında sabit uygulama noktalarımız var. Farklı yerlerde ve farklı zamanlarda şok asayiş uygulamaları yapıyoruz. Çeşitli alanlarda denetlemelerimizi ve huruz uygulamalarımızı aralıksız yapıyoruz. Bu vasıta ile bir takım önleyici hizmetler de yapmış oluyoruz. Bu uygulamalar sırasında 2020 yılında 54 tanesi tabanca olmak üzere toplam 78 adet ateşli silah, 2021 yılında ise 70 tanesi tabanca olmak üzere 86 adet ateşli silah ele geçirilmiştir. Ayrıca halkın yoğun olduğu yerlerde yaptığımız uygulamalar sonuç veriyor. Denetim olduğu için anlık gelişen olaylar sırasında şahıslar o ateşli silahları kullanmamış oluyor ve bu çok önemli bir durumdur. Bu nedenle ateşli silahların kullanıldığı olaylar oldukça azalmıştır. Bazen vatandaşlarımız tarafından itiraz ediliyor ama bu türden uygulamalar genel asayiş açısından son derece önemlidir.” Dedi.

Kars’ta en fazla şikayet konularında birisinin de tefecilik konusu olduğunu belirten Sağdıç, “Tefecilik konusunda son 2 yıl içerisinde 134 kişi hakkında işlem yapılmıştır. Bu da insanların kolay yoldan para kazanmasını engellemek, bu kişilerin vatandaşların canını yakmasını engellemek, vatandaşının kanını emmelerinin önüne geçmek için yaptığımız uygulamalardır. Tefecilik konusunda gerekli tespitlerimizi ve planlı operasyonlarımızı yapmışız. Ele geçirilen 134 şahıstan cezaevine girenler de var.” diye konuştu.

Kars’ta uyuşturucu kullanımında da son zamanlarda her hangi bir vakayla karşılaşmadıklarını ifade eden Sağdıç, “Uyuşturucu ticareti yapanlar, satanlar ve torbacılar üzerinde 2020 yılı içerisinde 53,  2021 yılında 42 olmak üzere toplamda 95 şahsa gözaltı işlemi yapmışız. Bunların yarısından fazlası tutuklanmıştır. Biz bu çalışmalarımız ile ilimize uyuşturucunun girmesini ve satılmasına asla izin vermiyoruz. Bu konuda da vatandaşlarımızın destekleri çok önemlidir ve hep birlikte verdiğimiz mücadele ile bu uyuşturucu illetinden tamamen kurtulacağız. Bu konunda çok etkili operasyonlar yapıyoruz. Kars’ta uyuşturucu madde kullananlara yönelik göz altına aldığımız şahıslar üzerinde bir anket yapıyoruz. Ve onlara kaç yıldır madde kullandıklarını soruyoruz. Bu çalışmamız soncunda Kars’ta son iki yılda uyuşturucu kullanmaya başlayan kişi tespit edemedik. Yani son iki yılda Kars’ta uyuşturucu kullanan yok. Bu da vatandaşlarımızın ve bizlerin çocuklarımızı uyuşturucudan koruduğumuz anlamına geliyor. Bu aynı zamanda Kars’a artık uyuşturucu maddenin çok rahat bir şekilde getirilemiyor anlamına da geliyor. Bu da mücadelede başarılı olduğumuzu gösteriyor. Bu rakamlara ve bizim değerlendirmelerinize göre Kars, Türkiye’nin en huzurlu kentleri arasında ilk 20’de yer alıyor. Sayın Bakanımız da Kars’a geldiğinde yaptığı açıklamada; Kars’ın çok iyi durumda olduğunu dile getirmişti.  Tabi bu başarı Sayın Valimizin katkılarıyla ve koordinesinde, kurumlar arası işbirliği, tüm personelimizin, vatandaşlarımızın, esnafımızın ve muhtarlarımızın verdiği destekler sayesinde gerçekleşmektedir. Vatandaşlarımız polisimize güvendikçe bu oradan daha da düşecek. Biz vatandaşımızla bir olursak bu ilde kötüler ve suçlu insanlar barınamaz yada kanunlara uymak zorunda kalırlar” ifadelerine yer verdi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.