GÜNCEL Haber Girişi : 02 Eylül 2021 08:30

Kars kazının yaz keyfi

Kars kazının yaz keyfi
Kars kazının yaz keyfi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars kazının yaz keyfi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars kazları yaz mevsiminin tadını doyasıya çıkarıyor.

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Karakale köyünde araziye çıkan kazlar yeşillikte otlayıp, dere sularında yıkanıp kanat çırpıp temizlenerek adeta objektiflere poz veriyorlar.

Kars’ta kaz yetiştiriciliği özellikle kırsalda her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylüler bir yanda da kaz besliyor. Aileler hem bir yıllık kaz eti ihtiyaçlarını karşılıyor hem gurbetteki akrabalarına gönderiyor hem de kalanları satarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.

:u yıl mevsim kurak geçse de son günlerde etkili olan yağmurlar arazilerin yeniden yeşermesine neden oldu. Bu da hayvan yetiştiricilerini az da olsa sevindirdi. Kaz sürüleri de otlak arazilere çıkarıldı.

Arpaçay ilçesinin Karakale köyünde de vatandaşlar sabah erken saatte araziye bıraktıkları kazlarını otlatıyor ve onları su içmeleri için dere kenarlarına götürüyor. Su içen kazlar bir yandan da suda yüzerek yıkanıyor ve kanat çırparak temizleniyorlar.

70 adet kaz otlatan Murat Koçali, kaz beslemenin külfetli olduğunu arpayla besledikleri kazların kesilecek ana gelene kadar çok masraflı olduklarını söyledi. Yem pahalılığından da dert yanan Koçali, kazları sabah erken saatte otlamaları için araziye çıkardıklarını günde iki defa da su içmeleri için dere kenarına götürdüklerini belirtti. Koçali, “Bin bir zorlukla büyüttüğümüz kazlar kar yediklerinde kesiliyor. Bir o kadar da keyifli olan kaz yetiştiriciliğini devam ettiriyoruz. Kazları genelde kendimiz için besliyoruz. Gurbetteki akrabalarımıza da gönderiyoruz. Kalırsa onları da satıyoruz.” dedi.

Kazların suda yıkanmaktan büyük keyif aldıklarını da belirten Koçali, “Susadıkları zaman dere kenarına kanat çırparak gidiyorlar. Hem su içiyor hem de temizleniyorlar.” diye konuştu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.