BÖLGE Haber Girişi : 02 Mart 2024 02:05

Kars’ta 98 bin 170 adet büyükbaş hayvana şap aşılaması yapıldı

Kars’ta 98 bin 170 adet büyükbaş hayvana şap aşılaması yapıldı
Kars’ta 98 bin 170 adet büyükbaş hayvana şap aşılaması yapıldı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ta 98 bin 170 adet büyükbaş hayvana şap aşılaması yapıldı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

2024 Yılı Şap Aşılaması ve Septisemi Aşılaması Çalışmaları

Zorlu kış koşullarında şap aşılama çalışmaları

Kars Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından 2024 Yılı Şap Aşılaması ve Septisemi Aşılaması Çalışmaları kapsamında merkez Boğatepe köyünde şap aşısı yapıldı.

Zorlu kış koşullarında yer yer 2 metreyi bulan kar yığınlarını aşan müdürlük çalışanları hayvan yetiştiricilerini mağdur etmemek için canla başla çalıştılar. Veteriner hekimler ve şube müdürleri ahırları tek tek gezerek hayvanlara şap aşısı yaptılar.

2024 yılı Baskın Şap aşılaması kampanyası çerçevesinde 595 bin hayvan programa alındı. Aşılama 29 Ocak 2024 – 31 Mart 2024 tarihleri arasında büyükbaş hayvanlara uygulacak.

Bu aşılama kampanyası kapsamında ili genelinde 29 Ocak 2024 tarihinden 23 Şubat 2024 tarihine kadar 98.170 adet büyükbaş hayvana şap aşılaması yapıldı.

Zorlu kış koşullarına rağmen şap aşılama çalışmaları başarıyla devam ediyor.

2024 yılında 2. Dönem (İlkbahar) şap aşılaması ve sonbahar şap aşılaması kampanyalarında 595.000 büyükbaş hayvana programa alındı. 2024 yılında 3 defa olmak üzere toplam 1.785.000 büyükbaş hayvan şap aşılaması  programları kapsamında aşılanması planlanıyor.

Kars’ta büyükbaş hayvan varlığı  550.000-600.000 adet olup yaklaşık 250.000-300.000 boğa altı inek bulunmakta. İlde yıllık yaklaşık 200.000 adet buzağı doğmakta.  

Kars’ta yılda yaklaşık % 10 civarında yavru kayıpları oluşmakta. Bu yavru kayıpları, erken embriyonik ölüm, abort (atık) ve doğum sonrası çeşitli hastalıklar sonucunda oluşan ölümler gibi gerekçelerden kaynaklanmakta. Doğan buzağılarda da yaklaşık % 5  civarında başta ishal olmak üzere pneumonia ve diğer hastalıklardan ölümler gerçekleşmekte.

Buzağı kayıplarının en yaygın nedeni patojen mikroorganizmalar tarafından meydana gelen neonatal ishallerdir ve neonatal ishallerin çoğu doğumdan sonraki ilk haftada gelişmekte.

Buzağı ölümlerinin en aza indirilmesinde sürü yönetimi, bakım-besleme, çevre şartları, sağlık  hizmetleri, kaliteli barınak ve hijyen önemli konuların başında yer alıyor.

Dikkat edilmesi gereken en önemli durum ise gebeliğin son döneminde gebe hayvanlara gerekli aşılamanın yaptırılması, doğumdan hemen sonra buzağılara antiserum uygulanması, göbek kordonu temizliğine dikkat edilmesi ve yeterli kolostrum (ağız sütü) alınması buzağı ölümlerini ciddi oranda azaltacaktır.

İlde buzağı ölümleri ile ilgili Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü ve Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ile birlikte toplantılar yapılarak buzağı ölümlerinin önlenmesi ve yapılması gereken işlemler ile ilgili program yapılmakta. Bu kapsamda; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü; buzağı ölümlerin önlenmesi amacıyla gebe ineklere septisemi aşısı yapılması için projeler hazırlayarak Tarım ve Orman Bakanlığa sundu.

Projeler kapsamında 69.500 doz buzağı septisemi (E. Coli, Rota ve Corona ) aşısı alınmış olup, gebe ineklere uygulanmaya başlanıldı.  

Buzağı ölümleri ile ilgili yetiştiricilere yönelik eğitim yapılması için SERKA tarafından finanse edilerek Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim görevlileri tarafından her ilçede 2 köy olmak üzere toplam 16 köyde yetiştiricilere buzağıların bakım ve beslenmesi ile buzağı ölümlerinin önlenmesi amacıyla eğitimler verildi.          

Yapılan bu projeler ile il genelinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizin buzağı ölümlerinin önlenmesine yönelik koruyucu aşılama faaliyetleri kapsamında, buzağı septisemi aşısı yaygın olarak yapılmaya başlanmış ve bu güne kadar 28.356 gebe ineğe septisemi aşısı yapılmıştır.

Buzağı ölümlerinin önlenmesine yönelik koruyucu aşılama ve düzenlenecek olan eğitimlerle hedef kitle bilinçlendirilip ilde %10 olan buzağı ölüm oranı % 3’ ün altına indirilmesi hedeflenmekte.

Müdürlük ekipleri başta şap hastalığı olmak üzere tüm bulaşıcı hastalıklarla mücadele için hayvanlara aşılama çalışmaları kapsamında sürekli sahada çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.