GÜNCEL Haber Girişi : 24 Mayıs 2023 21:07

Kars’ta Bezir Yağı üretiliyor

Kars’ta Bezir Yağı üretiliyor
Kars’ta Bezir Yağı üretiliyor KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ta Bezir Yağı üretiliyor

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Litaratürde Keten, ana lisanında Zeyrek olan Bezir yağı Kars’ın Arpaçay ilçesinin Büyükçatma köyünde üretiliyor. Seyitoğulları Organik Değirmeni sahibi Haydar Aşık, kaybolmaya yüz tutmuş Keten ürünü yeşertip yaşatıyor.

Bezir yağı, keten tohumu yağı mide ve bağırsak problemleri için tedavi edici özelliği olan doğal bir yağdır. Keten tohumu yağı bağışıklık sistemini güçlendirmede de büyük rolü vardır. Diş eti çekilmesi gibi diş hastalıkları ve rahatlatıcı etkisi ile anksiyete problemi yaşayan kişilerin kullanımı için oldukça uygundur.

Kars’ta uzun yıllar ekimi yapılmayan keten tohumu son yıllarda Arqaçay’ın Büyükçatma Köyü’nde ekilmeye başlandı. Gençlik yıllarından bu yana bölgenin organik tarımcısı olarak bilinen Haydar Aşık, kavılca buğdayının yanında keten tohumunu da toprakla buluşturdu. Köyde kendisine ait değirmende keten buğdayını öğüten Aşık, bezir yağı yapmaya da başladı. Kendi imkan ve çabalarıyla ürettiği bezir yağının satışına da başlayan Haydar Aşık, bezir yağının faydalarının saymakla bitmediğini ve çok tercih edildiğini söyledi.

Bağırsakları yumuşattığı gibi mide sorunlarına karşı da iyi gelen bezir yağının kemiklerin güçlenmesine büyük katkı sağladığını belirten Aşık, bu yıl da bezir yağını çıkarıp satışa hazır hale getirdiklerini ifade etti.

Önümüzdeki yıllarda keten tohumu ekimini artıracağını da kaydeden Aşık, keten tohumunun yağa dönüşme sürecinin uğun ve yorucu olduğunu da sözlerine ekledi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.