KARS Haber Girişi : 17 Haziran 2020 23:23

Kars’ta Covid-19 ile Mücadele Toplantısı Öneri Raporu

Kars’ta Covid-19 ile Mücadele Toplantısı Öneri Raporu
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Kars’ta Covid-19 ile Mücadele Toplantısı Öneri Raporu

Kars’ta Covid-19 ile Mücadele Toplantısı Öneri Raporu

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Uzman ve bilim insanları video konferans toplantısıyla bir araya gelerek Kars’ta Covid-19 ile Mücadele 4. Oturumunu gerçekleştirdi. Toplantıda ortaya çıkan tespitler ve öneriler aşağıda sunulmuştur:

Covid-19 salgını devam etmektedir. Salgının bulaşma risklerini azaltmak için fiziksel mesafe, el temizliği, maske kullanımı önemli gerekliliklerdir.

Öneriler:

-Kars yerelinde de sağlık verilerinin halen toplum erişimi ve denetimine açık değildir, bu da toplumun covid-19 ile mücadelede etkin katılımını sağlamada engel olabilmektedir.

-Özellikle el yıkama, maske ve mesafenin önemi konusunda yurttaşların zaten bilgi sahibi olduğu ancak bunu davranışa dönüştürme de sorun olduğu belirtilmiştir. Belediyenin kalıcı davranış değişiklikleri için sürekli eğitimler düzenlemesi önerilmiştir.

-Suyun salgınla mücadeledeki hayati rolü de hatırlatılarak, su hizmetlerindeki ücretlendirmenin minimum seviyeye çekilmesi önerilmiştir.

-Mevcut durumda Belediyenin uygulayabileceği, salgının en takip edilebilir yönteminin ateş ölçümü olduğu vurgulanmıştır. Belediyenin ateş ölçümü yapacak çalışanlarına eğitim aldırması; sürekli ve ciddiyetle kalabalık noktalarda ateş ölçümü yapılması önerilmiştir.

-Salgın süresince çalışan inşaat işçilerine yönelik denetimlerin sıklaştırılarak, işçi sağlıklarını korumaya yönelik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi önerilmiştir.

-Yaz aylarında klima kullanımının da riskler barındırdığı, bakım ve denetimlerin sıklaştırılması gerektiği önerilmiştir.

-Salgınla ağırlaşan ekonomik sorunlarla baş etmede yardımlaşma yerine dayanışma kültürünün tesisi için özellikle hemşerilerin birlikte çalışıp, üretebilecekleri kooperatif ve benzeri yapıların desteklenmesi ve tesisi önerilmiştir.

-Kooperatifçiliğin Türkiye genelinde bir ağ oluşturulabilmesi için çalışmaların yürütülmesine vurgu yapılmıştır. Ayrıca Kars’ın nisbi avantajlara sahip ürünlerinin de bu kooperatif aracılığıyla diğer şehirlere ulaştırılmasının hem kooperatifi güçlendirecek hem de dayanışmayı ülke geneline yayabilecek potansiyeline vurgu yapılmış, özellikle virüs salgının arkasından ortaya çıkacak kötü ekonomik tabloda böylesi bir sitemin avantaj sağlayarak örnek olabileceği vurgulanmıştır.

-Bölgesel kültürel önceliklerin ve farklılıkların hastalığın yayılmasında çok önemli olduğu belirtilmiştir. Bu kapsamda özellikle önümüzdeki Kurban Bayramı için belediyenin önlemler alması önerilmiştir. Hayvan satışı ve kurban kesim alanlarında gerekli özenin gösterilmesi için alanların planlanması, denetim ve eğitimlerin yapılması önerilmiştir.

-Özellikle otel ve acentelerle ziyaretçilerin Kars’a geliş biçimlerinden, kalacakları yere ve tur güzergahlarına kadar tüm hizmet ağının önceden planlanarak önlemelerin geliştirilmesi vurgulanmıştır. Bu kapsamda turistlerin hassasiyetlerinin giderilmesi ve Kars’a geleceklerin bulaştırıcı olmaması merkezli planlama yapılması önerilmiştir. Turizm hizmet sağlayıcılarla birlikte “tatbikat” adı altında planlama yapılması önerilmiştir.

-Kış turizmi yoğunluklu olan Kars’ın işletmelerinin şimdiden eğitime alınması; Belediyece aldığı eğitimi uygulamayı taahhüt eden işyerlerini toplumun tercih etmesini sağlayacak özendirici çalışmaların yapılması önerilmiştir.

-Dayanışma ve toplum bağışıklığı ekseninde sivil toplumunun katılımının önemi vurgulanarak; eğitimlerin, takiplerin ve toplum katılımının artırılması için “sokak temsilcileri”, “mahalle temsilcileri” gibi gönüllülerin katılımının sağlanması önerilmiştir. Mahallelerde gönüllülerle beraber hijyen, maske kullanımı ve fiziksel mesafe ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapılması önerilmiştir.

-Kadınlar için hizmete açılan sosyal hizmet danışmanlığının çocukların da bağımsız bir şekilde erişebilmesi için yapılandırılması, çocuğa karşı şiddet konusunda da özgün çalışmaların yapılması önerilmiştir.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.