Kars’ta KARPAT Kültür Evi Açıldı

Kars’ta KARPAT Kültür Evi Açıldı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Dünya Karapapak Türkleri Birliği Derneği (KARPAT) Kars Temsilciliği Kültür Evi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

KARPAT Genel Başkanı İşadamı Erkan Koçali, dernek yönetimi ve yoğun davetli topluluğunun katıldığı İstasyon Mahallesi’ndeki açılışa İran, Gürcistan ve Azerbaycan ile Karslı halk ozanları ve şairlerde katıldı.

Açılış öncesi bir konuşma yapan KARPAT Genel Başkan yardımcısı Osman Saday, “Bizim bu hizmeti sunmamızdaki gaye sosyal ve kültürel hizmettir. Karslı hemşehrilerimize bu hizmeti en güzel şekilde sunayı hedefliyoruz. Yaklaşık 6 ay önce açılan fakat bugün resmi açılışı yapılan Kültür Evi Kars’ımıza hayırlı olsun. 6 aydır düğün, sünnet, nişan, kına, taziye hizmetleri vermektedir vermeye de devam edecektir. Toplantıların yapılabileceği, Seminerlerin verilebileceği bu Kültür Evi’ne tüm Karslı hemşehrilerimizi bekliyoruz. 6 ayda 15 bin civarında ziyaretçimiz oldu. KARPAT olarak sayın genel başkanımız Erkan Koçali’nin öncülüğünde sayın yönetim kurulu üyelerimizin de destek ve güç vermeleriyle sadece Kars’ta değil Türkiye’nin bir çok ilinde bir çok etkinlik yapmaktayız. Türkiye’de yaklaşık 80 bin civarında vakıf ve dernek vardır ama emin olun ki en aktif derneklerden birisi de KARPAT’tır. 4 yıl önce kurulmuş olan KARPAT bir gününü bile boş geçirmemiştir. Hizmetlerimiz yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da devam etmektedir. Binamız iki katlı ve 500 metrekare alana sahiptir. Hepinize katıldığınız için teşekkür ediyorum” dedi.

KARPAT Genel Başkanı İşadamı Erkan Koçali ise şunları söyledi:

“Kars, Karapapak Terekemelerinin başkentidir. 12 Eylül sürecinde bu şehir çok göç verdiği için dağıldık. Örfümüzü, adetimizi, geleneğimizi unuttuk. Bizim KARPAT’ı açmamızda genel amacımız çocuklarımıza ananelerimizi, geleneklerimizi, göreneklerimizi aktarmaktır. Tamamen kültür amaçlı bir derneğiz. Siyasi iç bir gayemiz yoktur. Dolayısıyla büyük kentlere 35 yıldır savrulduk. Son 15 yıldır gözlemliyorum ki cenaze ve düğün merasimleri dışında hiçbir zaman bir araya gelemiyoruz. Bu da bizi kökümüzden, özümüzden kopardı. Şimdi elimizden geldiği kadar 6-7 kurultay yaptık. İstanbul’da, Bursa’da İzmir’de, Ankara’da ve Kars’ta kurultaylar yaptık. Geleneklerimizi devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Çevremizde Gürcistan Borçalı var, Azerbaycan Bakü var, Tebriz var ve bu bölgelerde dağınık yaşamaktayız. Biz, elimizden geldiği kadar önümüzdeki süreçte bu kültürü çocuklarımıza aktarmak adına elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Sizlerden ricam birbirimizi sevelim, birbirimizi sayalım, büyüklerimizi sayalım, küçüğümüzü bilelim Geçmişte 60’lı, 70’li yıllarda olan o sevgi, kardeşlik, can olmak, yürek olmak dönemini geriye getirme gibi bir derdimiz var.” diye konuştu.

Ankara’daki Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu Kurucu Başkanı Serhatlılar Birliği Genel Başkanı, KARPAK Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Eğer de “Değerli genel başkanımız Erkan Koçali’yi ve yönetim kurulu üyelerimizi tek tek tebrik ediyorum. Allah her zaman birlerini bin etsin. Özellikle bu günlerde bizim birliğe ve beraberliğe ihtiyacımız var. Çalışanları tebrik etmek, çalışanlara moral vermek yönetim kurulu arkadaşlarımıza düşer. Bizler KARPAT Yönetim Kurulu üyeleri olarak değerli genel başkanımıza çok teşekkür ediyoruz, tebrik ediyoruz ve her zaman başarılarının devamını diliyoruz.” dedi.

Konuşmalardan sonra KARPAT Genel Başkanı Erkan Koçali’ye, Genel Başkan Yardımcıları Osman Saday ve Özlem Öztürk’e, KARPAT sözcüsü Muhsin Şaşmaz’a gayretli hizmetleri nedeniyle plaket takdim edildi.

Dualar eşliğinde yapılan açılışın ardından bina gezildi ve katılımcılara ikramlarda bulunuldu.

Açılışa Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, CHP Kars Belediye Başkan adayı Taner Toraman da katıldı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • GÜLCAY SARI08 Haziran 2020 17:40

    RESİMLERİ GÖRDÜKÇE HAYRETE DÜŞÜYORUM HEM YETİM HAKKI YE HEMDE EL AÇ DUA ET .BU NASIL BİR MÜSLÜMANLIK. SÖYLEMLEROK AMA BÜYÜKLER VE KÜÇÜKLER NEREDE KİM VAR SAYIN BAŞKANIN YANINDA.