GÜNCEL Haber Girişi : 06 Kasım 2023 23:23

Kars’ta kaz ve kaz tüyü fiyatları ne kadar oldu

Kars’ta kaz ve kaz tüyü fiyatları ne kadar oldu
Kars’ta kaz ve kaz tüyü fiyatları ne kadar oldu KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ta kaz ve kaz tüyü fiyatları ne kadar oldu

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın meşhur kazları her yıl olduğu gibi bu yıl da revaçta. Akyaka Karahan köyünde Sarıgül Kaçan nine kazlarını kesip ayıklamaya başladı. Kazların çoğunu misafirlere ve ev halkına ayıran Sarıgül nine kalanların da tanesini 1000-1200 TL, tüyünün kilosunu ise 400-500 TL arasında satacak.

Kars'la bütünleşen kanatlı bir besin hayvanı olan kaz, Kars mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kazların kesimi erkekler tarafından yapılıyor bakımı, büyütülmesi, temizlenmesi ve ayıklanması ise köylerde genel olarak kadınlar tarafından yürütülüyor.

Bu yıl havaların güneşli geçmesi nedeniyle kazların kesimine geç başlandı. Gece sabaha karşı kırağı oluşması ve dere kenarlarında buzlardan yiyen kazlar bir bir kesiliyor. Karahan köyünde de yaz mevsimi boyunca otlattığı kazları kesen Sarıgül Kaçan (70) gelinleriyle birlikte tüyleri yolmaya başladı.

Gelinleriyle birlikte kaz ayıklama işlemi yapan Sarıgül Kaçan nine, "Yaz mevsiminde büyütüp beslediğimiz kaz kesimine başladık. Kesildikten sonra tüyleri temizliyor iç organlarını çıkarıyoruz. Kazın çöpe atılan hiçbir organı yoktur. Tüyü, ayağı, boynu, kafası, kanadı, ciğeri de değerlendiriliyor. İç organlarını ayırdığımız kazlar daha sonra tuzlanıyor, sabah ve akşam ayazında kurutuyor. Kaz etinin kesinlikle güneş görmemesi lazım. Güneş aldığı zaman tadını bozduğu için güneşli havalarda üzerlerini örtüyoruz. Büyümesi, beslenmesi, bakımı oldukça zahmetli olduğu için fiyatı da ister istemez pahalı oluyor. Doğal yöntemlerle kesilerek kurutulan kaz eti lezzetini kaybetmediği gibi kendine özgü bir tada sahiptir. Kazların bir kısmını bizler kışlık ihtiyaçlarımız için muhafaza ediyoruz, il dışındaki akrabalara gönderiyoruz kalanları ise satıyoruz.” dedi.

Temizlenen kazlar, tuzlanıp kuruması için evlerin bahçelerinde hazırlanan askılara asılacak ve yaklaşık 15-20 gün askıda kalan kaz etleri olgunlaştıktan sonra derin dondurucularda saklanacak.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.