KARS Haber Girişi : 09 Mayıs 2024 23:21

Kars’ta Mizah Kültürü / Psikolojik ve Sosyolojik Bir Mesele Olarak Mizah Çalışması

Kars’ta Mizah Kültürü / Psikolojik ve Sosyolojik Bir Mesele Olarak Mizah Çalışması
Kars’ta Mizah Kültürü / Psikolojik ve Sosyolojik Bir Mesele Olarak Mizah Çalışması KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ta Mizah Kültürü / Psikolojik ve Sosyolojik Bir Mesele Olarak Mizah Çalışması

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kafkas Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Halk Bilim Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tolga Dursun’un, Kars’ın kültürel belleğini gelecek kuşaklara aktaracak “Kars’ta Mizah Kültürü / Psikolojik ve Sosyolojik Bir Mesele Olarak Mizah” adlı çalışması yayımlandı. Zengin kültür kodlarını barındıran serhat şehrimiz Kars’ın anlatma esasına dayalı türleri (fıkra-serencam) doktora tezi aracılığıyla yazılı literatüre katkı sağlandı.

Dr. Öğr. Üyesi Tolga Dursun şunları söyledi:

“Çalışmamızda halk edebiyatının anlatmaya dayalı ürünlerinden fıkra ve serencamlar vasıtasıyla Kars mizah kültürü incelenmiştir. Araştırma alanının coğrafi, tarihî ve sosyo-kültürel yapısı, mizah kültürü, Kars’ta halk mizahı konulu çalışmalar ele alınmıştır. Mizah ve gülme merkezinde kuramsal inceleme yapılarak bu kapsamda mizahın tanımı, gelişimi, tarzları ve kuramlar ile ilgili bilgi verilmiştir. İşlevsel halkbilimi kuramı esasına bağlı olarak fıkra ve serencamların işlevleri değerlendirilmiştir. Kars mizah metinleri konularına göre on dört başlığa ayrılarak kuramlara göre incelenmiştir. Yapı, kompozisyon, metinlerin dili, üslubu, şahıs kadrosu, mekân ve zaman konuları tartışılmıştır. Fıkra ve serencamlardaki tipler alt başlıklar hâlinde incelenmiştir. Hakkında yaşanmış veya yaşandığı kabul edilen gerçek kişilere bağlanarak anlatılan serencam tipleri hakkında biyografik bilgiler tespit edilmiştir. Fıkra ve serencamlar üstünlük, uyumsuzluk ve rahatlama kuramlarına göre irdelenmiştir. Bu üç çalışma modelinin yanı sıra kültürel bellek ve göstergebilim yaklaşımları da tespit ettiğimiz metinlerin konularına dayanarak inceleme başlıkları arasında değerlendirilmiştir. Çalışmamızda tarafımızca yüz yüz görüşme tekniğiyle derlenen metinler kullanılmıştır. Öte yandan Kars’ta mizah kültürünün psikolojik ve sosyolojik temelleri sahada derlenen sözlü metinler aracılığıyla çözümlenmiştir. Bölümlerde incelenen metinlerin dışında kalan fıkra ve serencamlar, çalışmanın sonunda EK başlığında seçilerek verilmiştir.”

Kitaptan ücretsiz bir şekilde istifade etmek isteyenler aşağıdaki linkten eserin “PDF” hâlini indirebilir: https://www.academia.edu/118224344/KARSTA_M%C4%B0ZAH_K%C3%9CLT%C3%9CR%C3%9C

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.