KARS Haber Girişi : 29 Nisan 2020 01:13

Kars’ta şahinlerin ölüm nedenleri araştırılacak

Kars’ta şahinlerin ölüm nedenleri araştırılacak
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Kars’ta şahinlerin ölüm nedenleri araştırılacak
Kars’ta şahinlerin ölüm nedenleri araştırılacak Kars’ta şahinlerin ölüm nedenleri araştırılacak

Kars’ta şahinlerin ölüm nedenleri araştırılacak

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars'ın Akyaka ilçesine 6 kilometre uzaklıkta Ermenistan sınırındaki Küçük Durduran köyünde şahinlerin ölüm nedeni araştırılacak.

Yöre halkının ihbarı zerine Küçükdurduran köyüne giden, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Kars İl Müdürlüğü ekipleri bölgede inceleme yaptı. Ölen 7 şahin maske ve eldiven giyinen görevliler tarafından poşete doldurularak incelenmek üzere Kars'a götürüldü.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Kars İl Müdürü Murat Doğanay, kurumun veteriner hekimi Derya Deli tarafından olay yerinde inceleme yapıldı. Bölgenin coğrafi konumu, dere ve ağaçlık alan etrafında başka bulular olup olmadığına bakıldı. Ardından ölü şahinler tek tek incelendi. Vücutları kontrol edilirken ağızlarına da son olarak ne yediklerine bakıldı.

Şahinlerin toplu halde öldüğünün ihbarını yapan Küçük Durduran Köyü’nden Umut Ali Özmen’den de bilgiler alındı. Umut Ali Özmen, ilk bulduğu şahinin gözlerinin kuru olduğunu ve ağzından köpek geldiğini, 2 gün sonra da aynı bölgede 7 adet şahinin öldüğüne rastladıklarını söyledi.

Gerekli tüm bilgiler alındıktan sonra şahinler tek tek toplanarak bir poşete konularak Kars’a götürüldü.

Olay yerinde toplanan şahin türü kuşların iç organlarının tamamından doku örnekleri alınarak Nekropsi yapıldı. Bazı şahinlerin böbreklerinde, karaciğerlerinde iltihaplanma (Nekroptik) bulgulara rastlandı.

İleri tetkik ve sonuç için Mikrobiyoloji incelemeleri yapılacak. Yaklaşık 1 hafta sürecek olan incelemeler ve laboratuar sonuçlarına göre şahinlerin ölüm nedeni belirlenmiş olacak.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.