GÜNCEL Haber Girişi : 02 Eylül 2021 09:00

Kars’ta silajlık mısır hasadına başlandı

Kars’ta silajlık mısır hasadına başlandı
Kars’ta silajlık mısır hasadına başlandı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ta silajlık mısır hasadına başlandı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Akyaka ilçesinde çiftçiler tarafından ekimi yapılan ve özellikle kışın hayvan yemi olarak kullanılan silajlık mısırın hasadına başlandı.

Bölgede bu yıl yaşanan kuraklık çiftçileri büyük sıkıntılara soktu. Kuraklık nedeniyle istenilen verimi alamayan çiftçiler saman fiyatlarının da pahalılığı nedeniyle silajlık mısıra yöneldi. Akyaka ovasında tarlaya çıkan çiftçiler yılın ilk hasadını yapmaya başlayarak elde ettikleri mısırın bir kısmını kendi hayvanları için ayırıp, bir kısmını da geçimlerini sağlamak için satışa çıkardılar.

Akyaka ilçesinin Demirkent köyünde de köyünde mısır ekimi yapan 30 yıllık çiftçi Yaşar Budak (50), “Bu yıl Nisan ayının 21’inden bu yana yağmur yağmadı ve aşırı kuraklık oldu. Geçen yıl dekara 7 dönüm mısır alıyorduk bu yıl 4 ton ancak alabiliyoruz. Geçen yıl 100 TL’ye biçtiğimiz silajı şu anda 175 TL’ye biçtiriyoruz. Ne yapağımızı artık bilmiyoruz. 1’i erkek 5’i kız 6 çocuğum var. 3 kızım üniversite okudu ama atanamadılar. 5-6 adet hayvana bakıyoruz geçimimizi güçlükle sağlamaya çalışıyoruz. Bu yıl şeker pancarı ve mısır ektik o da umduğumuzu bulamadık. Silajı tarım krediden cüzi bir miktarla hibe olarak aldık. Yalnız yağmurun olmaması nedeniyle verim düşük oldu. Şu anda 9 dönüm biçtim otuz tona gelmedi” dedi.

Gümüşhane Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Meral Budak da yaz ayı boyunca babasına yardım ettiğini ve kardeşleriyle de el ele vererek çalıştıklarını söyledi. Ablasının da kamu yönetimi mezunu olduğunu belirten Meral Budak, “Bugün burada hep birlikte mısır silajı biçiyoruz. El ele vererek kalkınma yolunda çabalıyoruz. Çanka gün el ele verme günü” diye konuştu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.