GÜNCEL Haber Girişi : 26 Nisan 2019 21:04

Kars Ulu Camii mezalimi şehitleri anıldı

Kars Ulu Camii mezalimi şehitleri anıldı
Ulu Camii’nin Tanıklığında Mezalimin Başkenti Kars’ta Ermeni Mezaliminin 104. Yılı

Kars Ulu Camii mezalimi şehitleri anıldı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Ulu Camii’nin Tanıklığında Mezalimin Başkenti Kars’ta Ermeni Mezaliminin 104. Yılı

Ulu Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Yasin Aşkın Yıldırım öncülüğünde, Ulu Camii’nin Tanıklığında Mezalimin Başkenti Kars’ta Ermeni Mezaliminin 104. Yılı nedeniyle mevlit okutuldu, arşivler gösterilecek ve sergi açıldı. Anma programına Vali Türker Öksüz de katıldı.

Ulu Camii'nde, Ermeni mezaliminin 104'ncü yılında şehitler dualarla anıldı. Ermeni çetelerinin kentin ileri gelenlerini 'Anlaşma yapacağız' diyerek toplayıp diri diri yaktıkları ve mihrabında o günleri yansıtan kan izlerinin bulunduğu Ulu Camii bahçesinde de 'Ulu Camii Tanıklığında' adlı fotoğraf sergisi düzenlendi. Camide Ermeni katliamına uğrayanlar için Mevlit okutuldu, dualar edildi.

17'inci Yüzyılda Osmanlı Padişahı Sultan İbrahim döneminde 1579 yılında 3'üncü Murat adına yaptırılan Ulu Camii, şehirdeki en büyük Osmanlı dönemi camisi olarak biliniyor. Cami, 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı'ndan sonra Kars’ın Rus işgalinde kaldığı yıllarda şehrin ileri gelen 280 kişiyi, 'anlaşma yapacağız' vaadiyle kandırıp yakılarak tahrip edildi ve kullanılamaz hale getirildi. Diri diri yakılan insanların duvarlara sıçrayan kan ve yağlarının izi ise halen korunuyor. Yine yakılan insanların kan ve yağ izlerinin bulunduğu duvarın orijinal 2 taşı çerçeve içinde tutuluyor. Ermeni katliamının belgesi olan bu kalıntılar cami derneği tarafından korunuyor.

Ulu Cami Dernek Başkanı, Türkiye Yardım Severler Derneği Kars İl Temsilcisi Yasin Aşkın Yıldırım öncülüğünde gerçekleşen ‘Ulu Camii Tanıklığında’ resim sergisinde ise 1915-18 yılları arasında Kars ve çevresindeki Ermeni katliamları ve bu katliamların ardından bıraktığı izler katılımcılara aktarıldı. Resim sergisinin gezilmesi ve Mevlid-i Şerifin okunmasından sonra cemaate şeker ve kolonya ikramında bulunuldu. Yıldırım, amaçlarının tarihin iyi bilinmesi olduğunu onun için de bu tür anma etkinlikleri düzenlediklerini belirterek, şöyle dedi:

“Her yıl gerçekleştirdiğimiz ve ruhlarına dualar ettiğimiz şehitlerimiz için Mevlid-i şerif, Yasin-i şerif okumak için Ulu Camii’nin önünde toplandık. Maksadımız; her hangi bir devleti, milleti kötülemek değil. Yalnız gerçeklerin aydınlığa çıkması için çabalıyoruz. Onun mücadelesini yapıyoruz. Biliyorsunuz daha öncede Cumhurbaşkanımız, tarihçilerden gelip Türkiye'deki arşivleri katliam yapıldığı yerdeki mevcut yerleri tespit edilmesini ve gerekenlerin yapılması için davet ettiler. Fakat hiç kimse gelmedi, bu davete uymadılar. Bizde Ermeni katliamının 104'ncü yılında bu münasebetle ulu camide Mevlüd-i şerif ve Yasin-i şerif okutuyoruz. Allah inşallah kabul eder."

Kars Ulu Cami’nin Türkiye’de en dramatik olayların yaşandığı cami olduğunu söyleyen Yasin Aşkın Yıldırım, “Arşivleri halkımıza açtık. Gerçek belgeleri sunduk. Davetimizi de büyük elçilere yaptık, maalesef gelmediler. Biz her zaman söylüyoruz. Cumhurbaşkanımız da söyledi. Arşivlerimiz açık, buyurun gelin konuyu tarihçilere bırakalım. Tarihçiler karar versin" diye konuştu.

Vali Öksüz de "Kars’ta duygusal şeyler yaşıyor insan. Yapılanları görünce, yıllar önce burada yaşayan vatandaşlarımız, halkımız buradaki arşiv belgelerden de görüleceği üzere çok büyük bir yıkıma, katliama maruz kalmış. Bundan son derece üzüntü duyduğumu belirtmek isterim. Bu konuda çeşitli yorumlar var. Ama buradaki arşiv belgeleri gerçeği söylüyor. Onun için hepimiz tarihteki bu olayları arşivlere, tarihsel gerçeklere bırakmalıyız. Bizim ülke olarak bu konuda tavrımız net, arşivimiz bütün herkese açık. Tarihçiler, bu konunun uzmanları buraya gelerek 1914’te, 1918 arasındaki olayları belgelerle ortaya koymalıdır diye düşünüyorum" dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.