KISA SAPLI BAĞLAMA

KISA SAPLI BAĞLAMA

 

Yöre ve boyut açısından farklı türleri olan bağlamanın diğer türlerine göre en yeni türü olarak tanımlanan kısa saplı bağlamaya, bazen çöğür de denilmektedir. Ancak bu noktada çöğürün başka bir tür olarak nitelendirildiği de bilinmektedir.  yaygındır.

 

Bağlama düzeni açısından uzun saplı bağlamanın düzende çeşitli zorluklar çıkarması sonucu başta yer alan si ve do perdeleri kesilerek kısa sap bağlama oluşturulmuştur.

 

Tekne boyu 38 ila 42 cm arasında olan kısa saplı bağlamada, tel olarak alt iki tane 0,18 ve bir tane ince sırma, orta iki tane 0,25, en üst bir tane 0,18 ve bir tane de kalın sırma takılı şekilde kullanıma sunulmuştur.

 

Akort ayarlamasında alt tel re, orta tel sol, üst tel la şeklinde olmaktadır.

 

Sadece bağlama düzeninde çalmak amacıyla tasarlanan kısa saplı bağlama öğrenilmesi kolay ve kısa sürelidir. Bu yüzden kullanımı son yıllarda artmıştır.

 

Uzun saplı bağlama ile farklılıkları arasında tellerine paralel basışlarda verdiği paralel ezgiler yer almaktadır. Ayrıca uzun saplı bağlamanın zorlu olduğu ezgilerde kısa saplı bağlama daha rahat çalınabilmektedir.

Yöresel tavır olarak tanımlanan misket ve fidayda gibi düzenlere uyan ezgiler ile arabesk şarkıların çalınamaması ya da icra edilmek istendiğinde estetik özelliklerini kaybetmesi nedeniyle kası saplı bağlamanın kullanımının sınırlı olduğu ve bu noktada niteliği de tartışma konusu olmaktan kurtulmamıştır.

 

Halk müziğinin sembol enstrümanı bağlamanın çeşidi kısa saplı bağlama, bazı yörede aynı olduğu belirtilen Çöğür ile icra edilen farklı ezgiler dolayısıyla ayrılmaktadır.

 

Çoğunlukla deyiş, semah ve özgün müzik türlerinde tam anlamıyla kapasitesini gösteren kısa saplı bağlamada 19 perde bulunmaktadır ve bir telden 21 ses çıkmaktadır. Uzun saplı bağlamadan esinlenerek yakın geçmişte türetilen kısa saplı bağlamanın perde sayısının değişiklik göstermediği de bilinmelidir.

Etiketler : KISA SAP BAĞLAMA