SAĞLIK Haber Girişi : 19 Kasım 2021 23:49

KOAH’ı tanıyalım

KOAH’ı tanıyalım
KOAH’ı tanıyalım KAFKAS HABER AJANSII / BEDİR ALTUNOK

KOAH’ı tanıyalım

KAFKAS HABER AJANSII / BEDİR ALTUNOK

18 Kasım tüm dünyada KOAH ( Kronik obstrüktif akciğer hastalığı ) farkındalık günü olarak belirlenmiştir. Bu günün özel olarak belirlenmesinin sebebi dünyada ve Türkiye’de bu hastalığın ne olduğu,sebebi ve tedavi yöntemi hakkında halkın bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Dünya sağlık örgütünün yapmış olduğu istatistik çalışmalar sonucunda paylaştıkları verilerden de anlıyoruz ki  KOAH dünyada ölüme neden olan hastalıklar içinde üçüncü sırada yer alırken , dünyada yaklaşık 300 milyon KOAH hastası bulunmakta biz bu verileri paylaşırken sayı giderek artmaktadır.

KOAH’ın tanısı aslında çok basit olan bir testle,  “nefes ölçüm testi” ile konulmaktadır.

 KOAH tanısı konulan kişilere mutlak suretle uymaları gereken önemli bir takım kuralları hekimlerimiz üstüne basarak belirmekte bunlar ; Sigarayı bırakmaları, zararlı toz, gaz dumanından, hava kirliliğinden uzak kalmaları gerektiğidir.

Hastalığın tedavisinde solunum yolu ile uygulanan ilaçlar kullanılır. Nefes yoluyla uygulanan bu tedavilerin amacı  hava yollarındaki daralmayı ve iltihabı azaltmaktır. Tedavide düzenli olarak ara vermeden , aksatmadan ilaçların kullanımı oldukça önemlidir.

Solunum yetmezliği gelişen KOAH’lı hastaların tedavisine destekleyici olarak  evde oksijen tedavisi ve/veya evde solunum cihazı tedavisi gibi ek tedavilere ihtiyaç duyulabilir.

Hastalığın seyrini değiştiren durumlardan ve nefes darlığının ilerlediği dönemlerde KOAH atağı denilen atak gelişmektedir.

KOAH atağını çoğunlukla solunum yolu enfeksiyonu tetiklemektedir bu nedenle KOAH hastalarımıza enfeksiyondan korunmaları , bilhassa zatürrenin gelişmemesi için grip ve zatürre aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz.

KOAH hastalarında solunum güçlüğü nedeni ile fiziksel aktivitede zorlanma , kısıtlama gelişir bu nedenle gerekli durumlarda akciğer rehabilitasyonu uygulanması ile  hastaların günlük yaşamlarının daha aktif ve daha kaliteli hale gelmesini sağlanır.

Oldukça önem ve risk teşkil eden KOAH hastalığı bir solunum yolu hastalığı olması sebebi ile uzun bir süredir mücadele ettiğimiz COVİD-19 pandemisinde ayrıca dikkat edilmesi gereken riskli hastalık gurubuna girmiştir. Yapılan çalışmalarda belirtiyor ki ağır COVİD-19 hastalığı riski bu hastalarda 5 kat artmaktadır . KOAH hastaları bu infeksiyondan korunmak için alınması gereken önlemlere uymaları son derece önemlidir. Pandemi sürecinde KOAH hastalarının mevcut tedavilerini düzenli kullanmaları, tedaviye ara vermemeleri ya da bırakmamaları gerekmektedir.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSII / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.